Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


70 de zile de război / Forțele ucrainene susțin că sunt pregătite, în cazul în care Belarus va interveni

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 mai 2022

Miercuri, 4 mai, s-au împlinit 70 de zile de război în Ucraina. O investigație realizată de Associated Press susține că 600 de civili au fost uciși în atacul aerian lansat de Federația Rusă pe 16 mai, asupra teatrului din Mariupol. Militarii ucraineni baricadați în uzina siderurgică Azovstal au respins o nouă ofensivă a Armatei ruse, potrivit oficialilor de la Kiev. De cealaltă parte, Moscova a anunțat încetarea focului pentru evacuarea civililor.   

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

09:02 – Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk, a anunțat miercuri patru coridoare de evacuare planificate către orașul Zaporojie, dar doar „dacă situația de siguranță o va permite”. Cetățenii vor fi evacuați din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak și Vasylivka, a precizat Vereshchuk.

09:00 – Australia a impus miercuri noi sancțiuni și interdicții de călătorie împotriva unor membri ai parlamentului rus și a separatiștilor ucraineni, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Noile decizii vizează 110 persoane, inclusiv 34 de „membri de rang înalt ai mișcărilor conduse de Rusia” din Donețk și Luhansk.

„Aceste persoane au încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin afirmarea autorității guvernamentale asupra unor zone din Ucraina fără autorizarea guvernului ucrainean”, se arată în declarație.

08:48 – Forțele ruse au pierdut mai multe vieți în Ucraina decât în patru ani în Cecenia, a declarat un soldat rus într-un clip audio despre care Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susține că este o comunicare interceptată între soldat și prietenul său.

CNN nu a putut verifica autenticitatea înregistrării audio. SBU nu a oferit mai multe detalii despre soldatul care vorbește în înregistrarea audio sau despre modul în care a fost interceptat.

În înregistrare, soldatul rus își exprimă nemulțumirea că membrii de elită ai RosGvardia, Garda Națională a lui Putin, și OMON, Forța Specială de Poliție, au părăsit Ucraina.

08:30 – Vizita la Mariupol a unui oficial de rang înalt susținut de Rusia: Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste Donețk, susținută de Rusia, a devenit primul oficial de rang înalt cunoscut – rus sau susținut de Rusia – care a vizitat orașul ucrainean asediat, potrivit fotografiilor postate pe canalul său de Telegram. Vizita este primul semn major al iminentei rusificări a Mariupolului, comentează CNN.

08:00 – Cadavrele a 290 de civili au fost recuperate în orașul Irpin, în afara Kievului, de la retragerea forțelor ruse, a declarat marți primarul din Irpin, Oleksandr Markushin. Markushin a spus că 185 dintre morți au fost identificați și că majoritatea erau bărbați. „Rănile provocate de șrapnel și de gloanțe” au fost cauzele morții.

Sursa foto: Kyiv Independent / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com