Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


59 de zile de război / Lupte grele în regiunile Donețk și Luhansk. Peste un milion de cetăţeni s-au întors în Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 aprilie 2022

Ziua 59 de război în Ucraina. Oficialii ucraineni au transmis că au avut loc „lupte grele” în regiunile estice Donețk și Luhansk, dar și bombardamente „intensificate” în sudul regiunii Mykolaiv. Armata ucraineană a susținut că forțele rusești se pregătesc pentru o nouă ofensivă prin deplasarea trupelor pentru a consolida teritoriile și pozițiile deja ocupate. Între timp, noi imagini filmate cu drona realizate vineri arată un număr mare de case distruse în Moschun, un mic sat la nord de Kiev care a jucat un rol semnificativ în respingerea avansului rusesc spre capitală.

În timp ce luptele grele continuă în estul Ucrainei, se pare că Rusia are acum în vedere și regiunile sudice ale țării în cea de-a doua fază a invaziei, după cum afirma ieri un general de rang înalt. Totodată, partenerii internaționali, inclusiv șeful ONU și președintele Turciei, se întâlnesc cu liderii ambelor țări în zilele următoare, în speranța de a detensiona situația.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 59-a zi de război în Ucraina:

20:15 – Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a emis sâmbătă o declarație în care susține că un atac asupra unui post de comandă rusesc din regiunea Herson (sud) a ucis doi generali ruși.

„La 22 aprilie 2022, Forțele Armate ale Ucrainei au dat o lovitură devastatoare asupra unui post de comandă al Armatei rusești, situat la mică distanță de linia de luptă în regiunea Herson. Rezultatul: Punctul de control de teren al Armatei 49 de Arme Combinate a fost distrus. Doi generali de ocupație au fost eliminați, iar unul a fost grav rănit și evacuat în stare critică”. Informațiile nu au putut fi verificate independent, notează CNN.

19:17 – Evacuarea civililor din orașul ucrainean asediat Mariupol a fost „zădărnicită” de armata rusă, a declarat sâmbătă un consilier al primarului din Mariupol pe contul său oficial de Telegram.

La ora locală 11.00 (4.00 ET) sâmbătă, cel puțin 200 de locuitori se adunaseră în apropierea unui centru comercial din Mariupol, așteptând să fie evacuați spre Zaporizhzhia. Dar „în loc de autobuzele promise de partea rusă, militarii ruși s-au apropiat de locuitorii din Mariupol și le-au ordonat să plece pentru că acum vor fi bombardamente”, a declarat Petro Andriușcenko.

Armata rusă a adus autobuze într-o altă locație, la aproximativ 200 de metri de punctul de evacuare convenit, iar când locuitorii fuseseră deja urcați în autobuze, li s-a spus că vor fi evacuați în orașul Dokuchaevsk, „adică în teritoriile ocupate”, a declarat Andriushchenko.

18:33 – Cinci civili au murit și 18 au fost răniți în urma unor lovituri cu rachete rusești asupra orașului portuar Odesa din sudul țării, potrivit unui înalt oficial ucrainean, în timp ce un alt oficial le-a denunțat drept „cadouri de Paște de la Putin”.

„Cinci cetățeni ucraineni au fost uciși și 18 au fost răniți”, a declarat Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, într-un comunicat. ”Aceștia sunt doar cei care au fost găsiți. Și, cel mai probabil, vor fi mai mulți”. Yermak a spus că unul dintre cei morți era un bebeluș de 3 luni.

17:24 – Europa discută o a șasea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv o lovitură asupra pieței energetice rusești, au declarat vineri un oficial de rang înalt din cadrul Comisiei Europene și ministrul lituanian de finanțe.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că unul dintre aspectele avute în vedere se referă la un embargo asupra petrolului.

17:13 – Guvernul ucrainean a anunțat noi interdicții de circulație pentru weekendul de Paște, pe fondul avertismentelor autorităților cu privire la potențialul creșterii activității militare rusești în timpul sărbătorilor. Mulți ucraineni sărbătoresc Paștele în conformitate cu calendarul iulian, iar duminica Paștelui cade anul acesta pe 24 aprilie.

Kyrylo Tymoshenko, șefa adjunctă a biroului președintelui ucrainean, a anunțat sâmbătă interdicțiile de circulație.

Așadar, ucrainenii nu au voie să iasă din case în intervalul orar 19.00, sâmbătă – 5.00, duminică, în regiunile Donețk, Luhansk, Harkiv, Zaporizhzhia, Mykolaiv și Kherson.

16:00 – De la intervenţia Rusiei în Ucraina, 3.640.000 de persoane au părăsit ţara, dar peste un milion s-au întors deja, a relatat sâmbătă, într-un mesaj video, ministrul ucrainean de interne, Denis Monastîrski, potrivit Agerpres.

15:36 – Două persoane au fost ucise în bombardamentele din orașul Popasna, situat în estul țării, a declarat șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhiy Hayday, care a acuzat forțele ruse că au bombardat locuințe private.

„Popasna a avut cel mai mult de suferit”, a declarat Hayday despre acest oraș, care se află în estul regiunii ucrainene Luhansk.

„Pe lângă luptele de stradă, armata rusă bombardează în mod constant clădiri înalte și case private. Ieri, localnicii au rezistat la cinci atacuri ale artileriei inamice. Cu toate acestea, nu toată lumea a supraviețuit. Seara, [un] locuitor din Popasna, în vârstă de 66 de ani, a murit, iar soția sa a fost rănită. De asemenea, încă o persoană a murit ca urmare a bombardamentelor”, a adăugat Hayday.

13:00 – Forțele rusești au continuat să bombardeze orașul Mykolaiv în timpul nopții, a declarat sâmbătă un guvernator regional ucrainean, determinând oficialii să impună stare de asediu înainte de perioada Paștelui.

„Au avut loc din nou bombardamente în această noapte”, a declarat Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale din Mykolaiv. „Au lovit o cafenea… fără victime, slavă Domnului”. Acesta a adăugat că va fi în vigoare o stare de asediu între orele 19.00 și 5.00 dimineața, înainte de slujbele locale de Paște.

12:25 – Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Harkiv din nord-estul țării și regiunea, a declarat sâmbătă un guvernator militar ucrainean.

„Ocupanții ruși continuă să tragă asupra infrastructurii civile din Harkiv și din regiune. Pe parcursul zilei, ocupanții au aplicat 56 de lovituri. Sunt 19 răniți, două persoane au murit”, a declarat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkiv.

11:42 – Un coridor umanitar a fost agreat pentru sâmbătă din orașul asediat Mariupol, în sud-estul țării, potrivit lui Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.

„Astăzi, la ora 11:00 (locală), evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporizhzhia va începe de la centrul comercial Port City. Plecarea este programată la ora 12:00 pe traseul: Mariupol-Manhush-Berdiansk-Tokmak-Orikhiv-Zaporizhzhia”, a precizat oficialul local.

Andriușcenko a mai spus că vehiculele private se pot alătura traseului, dar doar femeile, copiii și persoanele în vârstă vor putea urca în autobuze.

11:30 – Forțele rusești nu au înregistrat câștiguri majore în ultimele 24 de ore, în timp ce se confruntă cu contraatacuri ucrainene, a declarat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. Apărarea aeriană și maritimă ucraineană a reușit, de asemenea, să oprească progresul forțelor aeriene și maritime rusești, a adăugat ministerul.

„În pofida cuceririi declarate a Mariupol, lupte grele continuă să aibă loc, frustrând încercările rușilor de a cuceri orașul, încetinind astfel și mai mult progresul lor dorit în Donbas”, a precizat ministerul, citat de CNN.

11:21 – Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, s-a întâlnit cu soldații din Moschun, un sat la nord de Kiev care a suferit distrugeri grele și a jucat un rol important în respingerea forțelor rusești, și le-a înmânat distincții.

Într-o postare pe Facebook, Reznikov a declarat: „M-am întâlnit cu soldații din regiunea Kiev în Moschun, complet distrus. Aici ocupanții au folosit toate armele posibile, inclusiv rachete și avioane”. El a spus că satul se afla pe o listă de așezări pe care forțele rusești trebuiau să le ia pentru a ajunge la Kiev.

11:08 – Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a numit situația din Mariupol „cea mai mare catastrofă umanitară” și poate cea mai gravă catastrofă a secolului, deoarece orașul portuar din sud-estul țării se confruntă cu bombardamente constante din partea forțelor rusești.

Oficialul ucrainean a susținut că mii de oameni au murit în Mariupol. „Vom vedea atrocitățile teribile atunci când orașul va fi eliberat de ruși”. El a mai adăugat că trupele rusești „distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas blocate în Mariupol de când a fost înconjurat de forțele rusești la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni. Totodată, autoritățile locale susțin că peste 20.000 de persoane din oraș au murit, de la începutul invaziei.

11:00 – Președintele Turciei este așteptat să poarte convorbiri telefonice cu omologii săi rus și ucrainean în acest weekend, în speranța de a se întâlni cu ambii la Istanbul pentru a pune capăt războiului. Turcia are poziția unică de a avea granițe maritime cu ambele țări, precum și de a fi membru NATO și unul dintre principalii parteneri comerciali ai Rusiei.

Sursa foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com