Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ziua 56 a războiului din Ucraina | Kuleba: Cei care nu furnizează arme Ucrainei sprijină agresiunea rusă

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 aprilie 2022

Este a 56-a zi a războiului din Ucraina. Conform șefului administrației militare a regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, după capturarea orașului Kreminna, forțele ruse caută să avanseze spre Kramatorsk și Sloviansk în partea de nord a regiunii. Forțele ucrainene, baricadate în combinatul siderurgic Azovstal continuă să reziste, în pofida bombardamentelor puternice efectuate de Armata rusă, însă au lansat un nou apel pentru o operațiune de extragere. Potrivit unui oficial de rang înalt din Pentagon, citat de CNN, militarii ruși vor viza rutele folosite pentru transporturile de armament într-o încercare de a încetini aprovizionarea Ucrainei cu arme americane şi de la ţările aliate.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 56-a zi de război în Ucraina:

21:00 – Autoritățile ucrainene susțin că Armata Rusiei nu a respectat angajamentul pentru evacuarea civililor din Mariupol.

Potrivit unui jurnalist AP, vicepremierul Vereșchuk susține că generalii ruși nu au niciun control asupra trupelor din regiune.

20:53 – Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a trimis scrisori separate preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, prin care le-a cerut să îi accepte vizita pentru a discuta despre măsurile menite să aducă pacea după invazia Rusiei în Ucraina, potrivit News.ro.

Anterior, Guterres a lansat un apel prin care cere un armistițiu de 4 zile în Ucraina, în perioada Paștelui Ortodox.

Mai multe detalii, aici.

20:44 – Mai mulți miniștri de Finanțe, inclusiv secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, au părăsit o conferință G-20, susținută în Washington DC, în momentul în care delegatul rus a început să vorbească, relatează CNN.

20:17 – Președintele Consiliului European, Charles Michel, și Volodymyr Zelenskiy, președintele Ucrainei, au purtat o discuție care a durat 2 ore, în timpul vizitei oficialului european în Kiev, notează CNN.

Temele abordate de cei doi oficiali au fost cererea Ucrainei de aderare la UE, sancțiunile impuse Rusiei, echipamentul militar de care Ucraina are nevoie și suportul financiar acordat de UE.

20:15 – Peste 400 de copii ucraineni bolnavi de cancer au fost evacuați pentru primi tratamentul necesar în străinătate, în urma unor acorduri dintre Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, și primele doamne din alte țări.

20:10 – Rusia a anunțat că a efectuat un prim test de lansare a rachetei balistice intercontinentale Sarmat, o nouă completare a arsenalului său nuclear, despre care președintele Vladimir Putin a declarat că „le va da de gândit dușmanilor Moscovei.

Mai multe detalii, aici.

20:01 – Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu Rumen Radev, președintele Bulgariei, în cadrul căreia cei doi lideri de stat au discutat pe tema situației de securitate din Ucraina și regiunea Mării Negre.

Mai multe detalii, aici. 

19:25 – Serhii Haidai, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, a declarat că 80% din teritoriul regiunii se află sub controlul Rusiei, notează News.ro.

Din cei 350.000 de oameni care locuiau în Lugansk înainte de război, aproximativ 70.000 se mai află în prezent în regiune, situaţia fiind destul de ”disperată”, a apreciat Haidai.

19:00 – Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat, în cadrul unei vizite la Sofia, că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru „agresiunea rusă şi exterminarea ucrainenilor”, relatează Agerpres.

Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”, a spus Dmytro Kuleba, în timpul vizitei în Bulgaria, țară care refuză să ofere arme Ucrainei.

18:33 – Jucătorii de tenis din Federația Rusă și Belarus nu vor putea participa în acest an la turneul Wimbledon și la cele premergătoare Grand Slam-ului, ce vor fi organizate în Marea Britanie, au anunțat organizatorii competiției.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a catalogat decizia drept „ostilă” și „inacceptabilă”.

Mai multe detalii, aici.

17:58 – O femeie în vârstă de 91 de ani, supraviețuitoare a Holocaustului, a murit în timpul „operațiunii militare pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei”. Vanda Obiedkova a murit în timp ce se ascundea de atacurile aeriene ale forțelor ruse în Mariupol, notează Kyiv Independent.

17:20 – Șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie, a cerut episcopiilor din zonele de conflict să nu țină slujbele de Paște.

El susține că, deși le-a cerut forțelor ruse să oprească atacurile aeriene în Duminica Paștelui, nu crede că soldații ruși vor accepta ideea armistițiului.

16:46 – Exporturile de cărbune ale Federației Ruse au scăzut cu cel puțin 20% în luna aprilie, în timp ce exporturile de petrol au scăzut cu 25% în ultima săptămână, relatează Bloomberg, citat de Kyiv Independent.

16:32 – Aproximativ 500.000 de cetățeni ucraineni au fost deportați în Federația Rusă fără acordul lor, a declarat miercuri, 20 aprilie, șeful comisiei parlamentare pentru drepturile omului, în cadrul unei intervenții video în Parlamentul European.

Mai multe detalii, aici.

15:56 – Un avion militar ce aparține de Statele Unite ale Americii a survolat spațiul aerian al României și al Mării Negre cu câteva ore înainte ca Armata Ucrainei să lanseze atacul aerian care a dus la scufundarea crucișătorului Moskva, relatează publicația britanică The Times.

Mai multe detalii, aici. 

15:09 – Guvernatorul regiunii Lugansk a atras atenția că distribuirea electricității, a gazului și a apei din unele localități vor fi reluate la finalul războiului.

14:19 – Rusia a prezentat Ucrainei un proiect al unui document în care îşi exprimă revendicările în cadrul negocierilor de pace ruso-ucrainene, anunţă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

14:12 – Președintele Consiliului European a vizitat Borodyanka, o localitate situată în apropierea capitalei Kiev, distrusă de bombardamentele Federației Ruse:

Istoria nu va uita crimele de război comise aici”, a scris Charles Michel, pe Twitter.

14:00 – Peste 5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse, potrivit datelor furnizate de ONU. Alte 7,1 milioane de persoane au fost nevoite să se mute în interiorul țării, în zone care nu au fost lovite de atacurile Federației Ruse.

13:45 – Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, 20 aprilie, că Guvernul analizează o lege prin care vor fi permise donațiile de arme și echipamente militare în Ucraina, în contextul războiului cu Federația Rusă.

Mai multe detalii, aici.

13:34 – Federația Rusă a fost de acord cu organizarea unui coridor umanitar miercuri, 20 aprilie, pentru evacuarea a aproximativ 6.000 de femei, copii și bătrâni din orașul asediat Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk,

Mai multe detalii, aici. 

13:25 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în timpul invaziei, potrivit datelor furnizate de forțele ucrainene:

13:20 – Serviciile de informații ucrainene susțin că FSB a început să aresteze în Donbas mai multe persoane apropiate de Kremlin, acuzându-i că ar fi de vină pentru eșecurile armatei ruse.

13:00 – Norvegia a trimis 100 de sisteme anti-aeriene în Ucraina, a anunțat ministrul norvegian al Apărării, citat de Kyiv Independent.

11:13 – Președintele Consiliului European, Charles Michel, efectuează miercuri, 20 aprilie, o vizită oficială în capitala Ucrainei, Kiev, unde se va întâlni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

DETALII AICI

9:53 – Ucraina a primit avioane de vânătoare şi piese de schimb în vederea unei consolidări a Forţelor aeriene, anunţă un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care refuză să precizeze numărul acestor avioane şi ţările care le-au furnizat – o schimbare de atitudine a Occidentului, care a refuzat timp de peste o lună de livreze Ucrainei armament greu, care are loc după ce Rusia a lansat o nouă ofensivă în Donbas, într-o relatează AFP.

9:51 – Poliţia de Frontieră a că 7.348 de cetăţeni ucraineni au intrat în România marţi, în creştere cu 11,2 % faţă de ziua precedentă.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com