Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ziua 118 a războiului din Ucraina | Armata rusă își intensifică atacurile la Severodonețk. Viktor Orban, invitat să viziteze Ucraina 

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 iunie 2022

Continuă luptele pentru Severodonețk. Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhii Haidai, Armata rusă și-a intensificat atacurile, reușind să ocupe, cu excepția zonei industriale Azot, întreg orașul. Cel puțin trei oameni au fost uciși în timpul bombardamentelor rusești asupra regiunii Harkiv din nord-estul Ucrainei, potrivit șefului administrației regiunii. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 118 a războiului din Ucraina:

21:35 – O delegație a Turciei se va deplasa în această săptămână în Rusia pentru a negocia instituirea unui coridor maritim pentru a permite exporturile de grâne din Ucraina, notează The Guardian.

21:15 – Ucraina și Republica Moldova sunt la un pas de a obține statutul de candidate la Uniunea Europeană în cadrul Consiliului European de la finalul săptămânii.

Reprezentanții diplomațiilor celor 27 de state membre s-au pronunțat în favoarea deschiderii negocierilor pentru aderare cu cele două țări din Est, urmând ca decizia finală să le aparțină liderilor acelorași state, ce se vor întruni între 23 și 24 iunie la Bruxelles, potrivit Reuters.

DETALII AICI.

21:04 – Premierul Ucrainei a anunțat că Guvernul va acorda granturi de 8.500 de dolari pentru cetățenii care plănuiesc să deschidă afaceri în țara afectată de război, notează Kyiv Independent.

20:30 – Ministerul ucrainean al Apărării a precizat că mortarele promise de Germania, Panzerhaubitze 2000, au ajuns în Ucraina.

19:30 – UE plănuiește să impună sancțiuni asupra aurului provenit din Federația Rusă, notează Reuters.

18:30 – 7 partide pro-ruse se vor adăuga celor 10 care deja au fost interzise în Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

17:52 – Pierderile suferite de forțele ruse în timpul invaziei, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

17:44 – Viktor Orban, premierul Ungariei, cunoscut pentru pozițiile mai degrabă pro-ruse, a fost invitat de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy într-o vizită în Ucraina, notează Kyiv Independent.

17:20 – Rusia susține că a respins o încercare „nebună” a forţelor ucrainene de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de către Moscova, la Marea Neagră, la începutul invaziei Ucrainei, notează News.ro.

Forţe ucrainene „doreau să efectueze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (…), iar apoi să debarce şi să cucerească” insula, susţine Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Konaşenkov a precizat că 15 drone de atac şi de recunoaştere ucrainene au luat parte la un raid aerian şi că baterii de lansatoare de rachetă şi obuziere au tras către insulă.

Cu toate acestea, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă ruseşti au interceptat toate proiectilele şi au doborât 13 drone, „obligând inamicul să abandoneze orice debarcare pe Insula Şerpilor”, potrivit oficialului rus.

16:43 – 7 persoane au fost rănite în urma unui atac aerian asupra regiunii Harkiv, potrivit guvernatorului Oleg Syniehubov.

15:34 – Ucraina ar avea nevoie de 1 trilion de euro, bani proveniți din afara țării sub formă de asistență, pentru a putea repara daunele provocate de invazia Federației Ruse, a estimat marți, 21 iunie, șeful Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, citat de Bloomberg.

DETALII AICI.

14:55 – Un spaniol plecat să lupte împotriva trupelor ruseşti în Ucraina a murit sâmbătă, a anunţat Ministerul spaniol de Externe, care nu a precizat împrejurările morţii. Ajuns în Ucraina, tânărul s-ar fi alăturat armatei ucrainene, mai întâi în spatele frontului, în sectorul telecomunicaţiilor, înainte de a lua parte la lupte, relatează AFP.

DETALII AICI

14:34 – Ministerul rus de Externe a cerut marți, 21 iunie, Uniunii Europene să permită reluarea tranzitului de bunuri pe teritoriul Lituaniei către enclava Kalinigrad și a amenințat că, în caz contrar, vor exista represalii, notează Interfax.

Șeful delegației Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, a fost convocat, marți, la sediul Ministerului rus de Externe.

DETALII AICI

13:13 – Cei doi americani luaţi prizonieri în Ucraina se află în prezent în regiunea separatistă pro-rusă Doneţk, din estul Ucrainei, a relatat agenţia de presă rusă Interfax, citând o sursă neidentificată, potrivit The Guardian.

11:46 – Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a solicitat ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul de state candidate la Uniunea Europeană concomitent cu Bosnia și Herțegovina, respectiv Georgia, notează agenția maghiară MTI.

DETALII AICI

10:51 – Poliţia de Frontieră anunţă că 10.732 de cetăţeni ucraineni au intrat luni în România, în creştere cu 16,2% faţă de ziua precedentă. De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 20.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.261.713 cetăţeni ucraineni.

9:50 – Armata rusă a anunţat că a conectat întreaga regiune ucraineană Herson la canalele de televiziune ruseşti, relatează AFP.

9:45 – Cei mai mari cumpărători de gaze din Rusia s-au grăbit luni să găsească surse alternative de combustibil şi ar putea arde mai mult cărbune pentru a face faţă fluxurilor reduse de gaz din Rusia, care ameninţă să provoace o criză energetică în timpul iernii, dacă depozitele nu vor fi umplute, transmite Reuters.

DETALII AICI

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com