Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

89 de zile de război / Kremlinul acuză Occidentul că a declanșat o criză alimentară globală prin sancțiunile impuse Rusiei

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 mai 2022

A fost a 89-a zi de război al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Un soldat rus a fost găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Pe de altă parte, Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), a declarat luni că se pregătește un tribunal pentru soldații ucraineni care s-au predat la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, au relatat agențiile de presă rusești de stat.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din cea de-a 89-a zi de război în Ucraina:

20:45 – 20 de ţări s-au angajat luni să furnizeze armament suplimentar Ucrainei, pentru a face faţă forţelor ruse, în cadrul unei reuniuni a unor aliaţi, anunţă secretarul american al Apărării Lloyd Austin, relatează AFP.

20:03 – Lanţul de cafenele Starbucks a decis să părăsească definitiv Federația Rusă, urmând exemplul altor multinaţionale, relatează AFP.

19:30 – Alimentarea cu gaze a regiunilor Donetsk și Lugansk a fost oprită, din cauza atacurilor aeriene ale Armatei Federației Ruse, potrivit informațiilor din presa ucraineană.

Lucrările de reparații ale conductelor distruse de bombardamente nu vor putea fi efectuate în perioada următoare.

19:18 – Peste 24 de localități din regiunea Harkiv au fost recucerite de Armata Ucrainei, notează Unian.

19:00 – Epava unei drone ce aparține de Armata Ucrainei a fost găsită, în urmă cu 2 săptămâni, plutind în derivă între Sulina și Sfântu Gheorghe, a anunțat luni, 23 mai, Ministerul Apărării.

Mai multe detalii, aici.

18:29 – Președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko, a continuat seria de acuzații la adresa Poloniei, despre care a reiterat că și-ar dori să „dezmembreze” Ucraina și să obțină vestul țării afectată de războiul declanșat de Rusia, potrivit The Guardian.

17:45 – Belarus continuă seria de exerciții militare în apropierea Ucrainei până pe cel puțin 28 mai, notează Kyiv Independent. Armata statului Belarus ar fi amplasat inclusiv 3 sisteme de rachetă Iskander, în apropierea graniței cu Ucraina.

17:20 – Andrei Rudenko, adjunct al Ministerului rus de Externe, a precizat că Federația Rusă analizează propunerea de armistițiu înaintată de Italia.

16:50 – Economia rusă „rezistă la impactul sancțiunilor”, a declarat luni președintele Vladimir Putin, în pofida perspectivelor economice sumbre pentru țară după invazia din 24 februarie în Ucraina.

„În ciuda tuturor dificultăților, economia rusă rezistă impactului sancțiunilor și rezistă destul de bine”, a declarat Putin în cadrul unei întâlniri cu președintele belarus Alexander Lukașenko în orașul stațiune Soci, situat la Marea Neagră.

„Da, nu este ușor. Tot ceea ce se întâmplă necesită o atenție specială din partea blocului economic al guvernului. În ansamblu, aceste eforturi au un efect pozitiv”, a adăugat el.

Banca Centrală a Rusiei a declarat la sfârșitul lunii aprilie că se așteaptă ca economia rusă să se reducă cu 8 până la 10% în 2022, menționând o scădere a activității economice în martie după impunerea sancțiunilor internaționale asupra Rusiei. La începutul aceleiași luni, Banca Mondială a prezis că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 11,2% în 2022.

16:44 – Lituania, Slovacia, Letonia și Estonia vor cere confiscarea activelor rusești înghețate de Uniunea Europeană pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, se arată într-o scrisoare comună a celor patru țări, consultată de Reuters.

Mai multe detalii, aici.

16:17 – Armata belarusă a început să își verifice armamentul și echipamentele logistice pentru a se asigura că sunt pregătite de luptă, a anunțat Ministerul Apărării, potrivit Reuters.

Într-o declarație, acesta a precizat că armata efectuează verificări asupra echipamentelor aflate în depozite pe termen lung. „Inspecția va determina starea echipamentului și disponibilitatea acestuia de a-și îndeplini sarcinile”, a spus acesta.

15:50 – Lituania a cerut o coaliție navală „a celor care doresc” să ridice blocada rusă din Marea Neagră asupra exporturilor de cereale ucrainene. Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a propus acest plan în timpul discuțiilor cu ministrul britanic de externe, Liz Truss, luni, la Londra.

„Timpul este foarte, foarte scurt. Ne apropiem de o nouă recoltă și nu există nicio altă modalitate practică de a exporta cereale decât prin portul Odesa de la Marea Neagră.

Nu există nicio modalitate de a stoca aceste cereale și nicio altă rută alternativă adecvată. Este imperativ să arătăm țărilor vulnerabile că suntem pregătiți să luăm măsurile necesare pentru a hrăni lumea”, a declarat acesta pentru The Guardian.

15:44 – Lumea se confruntă cu o „furtună perfectă în cadrul unei furtuni perfecte” în ceea ce privește criza alimentară, potrivit șefului Programului alimentar mondial al ONU, David Beasley.

Beasley a explicat că, în prezent, lumea se confruntă cu o problemă legată de prețul alimentelor, dar, având în vedere problemele legate de îngrășăminte și de producția de alimente, am putea „foarte bine să avem o problemă legată de disponibilitatea alimentelor”.

El a adăugat că, dacă portul Odesa nu va fi deschis, acest lucru nu va face decât să agraveze problema.

Există 49 de milioane de persoane din 43 de țări care „bat la ușa foametei” și lumea se va confrunta cu foamete, destabilizare și migrație în masă dacă nu vom depăși problema, a declarat el în cadrul unui panel la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Beasley a subliniat că „sunt suficienți lideri la Davos în această săptămână pentru a pune capăt foametei în lume”.

15:35 – Procurorii ucraineni au transmis, luni, că soldații ruși au ucis cel puțin 4.600 de civili în Ucraina începând cu 24 februarie, ziua în care a fost lansată invazia Federației Ruse. Printre victime se numără 232 de copii.

De menționat este că cifra nu ia în considerare datele din teritoriile ocupate de Rusia, potrivit procurorului general Iryna Venediktova.

15:20 – Aproape 90 de persoane au fost ucise într-un atac aerian rusesc asupra satului Desna, în regiunea ucraineană Cernihiv (nord), potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Atacul, care a avut loc marțea trecută, s-a soldat cu 87 de morți, a declarat Zelenskiy în timpul discursului său la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Astăzi am finalizat operațiunile de căutare la Desna. La Desna, sub dărâmături, au fost 87 de victime. 87 de cadavre”, a afirmat liderul de la Kiev.

15:13 – Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, a avertizat luni, 23 mai, că țara pe care o conduce va interveni militar în Taiwan, în cazul în care China va ataca insula asiatică, relatează The Guardian. Biden a subliniat că războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina a întărit responsabilitatea SUA de a proteja Taiwan.

Mai multe detalii, aici.

15:00 – Un diplomat rus a demisionat din postul său la ONU, spunând că „nu i-a fost niciodată atât de rușine” de țara sa, condamnându-l pe Vladimir Putin pentru „războiul său agresiv” împotriva Ucrainei, potrivit unor informații citate de The Guardian.

Boris Bondarev, consilier al misiunii ruse la biroul ONU de la Geneva, a criticat Ministerul rus de Externe – unde a lucrat timp de 20 de ani – pentru creșterea „nivelului de minciună și neprofesionalism”.

În cei douăzeci de ani de carieră diplomatică am văzut diferite turnuri ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea cum mi-a fost la 24 februarie anul acesta. Războiul declanșat de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci și, probabil, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus”, a precizat Bondarev în scrisoarea în care și-a dat demisia.

Mai multe detalii, aici.

14:38 – Președintele american, Joe Biden, a declarat că Rusia trebuie să „plătească un preț pe termen lung” pentru „barbaria” sa în Ucraina, referindu-se la sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii și aliații săi.

14:27 – Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), a declarat luni că se pregătește un tribunal pentru soldații ucraineni care s-au predat la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, au relatat agențiile de presă rusești de stat.

Potrivit agenției ruse de știri de stat RIA-Novosti, Pușilin a declarat că prizonierii ucraineni se află acum pe teritoriul RPD, un teritoriu separatist susținut de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei, și că se pregătesc documente pentru un tribunal.

Mariupol a căzut sub controlul complet al Rusiei săptămâna trecută, odată cu capitularea Azovstal, ultimul bastion al ucrainenilor care apărau orașul. Armata rusă a susținut că peste 2.000 de militari ucraineni s-au predat în Mariupol.

14:15 – Peste 6,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la debutul invaziei Rusiei, a anunțat agenția ONU pentru refugiați. În total, 6.538.998 de refugiați au părăsit Ucraina, majoritatea dintre ei intrând în Polonia.

14:09 – Forțele ruse trag rachete asupra regiunii Zhytomyr. O rachetă a fost doborâtă, iar o alta a avariat infrastructura feroviară din Korosten, dar nu au fost raportate victime, a declarat guvernatorul Vitaly Bunechko. Acesta este al treilea atac cu rachete în regiunea Zhytomyr în ultimele trei zile.

13:36 – Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a cerut „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei într-un discurs rostit în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos. Spunând că Rusia nu ar fi invadat Ucraina în februarie 2022 dacă i s-ar fi aplicat o lovitură economică mai severă după anexarea Crimeei în 2014, Zelenskiy a propus:

  • un embargo total asupra petrolului
  • ca toate băncile rusești să fie excluse din sistemele globale, fără excepții
  • tăierea legăturilor cu industria IT din Rusia
  • interzicerea comerțului cu Rusia

„Orice companie care părăsește Rusia este binevenită să se mute pe piața ucraineană”, a precizat Zelenskiy, afirmând că firmele ar avea de câștigat dacă „ar susține cu adevărat libertatea”.

Mai multe detalii, aici.

13:19 – Într-o scrisoare adresată copiilor din Ucraina, premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat compasiunea pentru ceea ce au trăit aceștia în urma invaziei rusești.

„În orice alt an, copiii ca voi s-ar fi revărsat din casele și școlile voastre pentru a se juca cu prietenii, pentru a alerga după o minge de fotbal… pentru a se bucura pur și simplu de ceea ce ar trebui să fie o perioadă unică și lipsită de griji din viața voastră. Bineînțeles, acesta nu este un alt an obișnuit”, a scris Johnson în scrisoare, care a fost postată pe Twitter-ul său atât în engleză, cât și în ucraineană.

„Ar trebui să fiți extrem de mândri. Mândri de țara voastră, de părinții voștri, de familiile voastre și de soldații voștri și, mai presus de toate, mândri de voi înșivă”, a mai scris Johnson, lăudându-i pentru că sunt modele de urmat „pentru copiii și adulții de pretutindeni”.

„Nu sunteți singuri. Poate că sunteți despărțiți de prietenii voștri de acasă, dar aveți milioane de alți prieteni în întreaga lume”, a mai adăugat prim-ministrul britanic.

13:05 – Un soldat rus a fost găsit vinovat și condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat de uciderea civilului în vârstă de 62 de ani în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

Mai multe detalii, aici.

12:54 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, luni, că Occidentul a declanșat o criză alimentară globală prin impunerea celor mai severe sancțiuni din istoria modernă împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

„Rusia a fost întotdeauna un exportator de cereale destul de fiabil”, a declarat Peskov. „Nu noi suntem sursa problemei”, a punctat oficialul rus.

12:33 – Guvernul Poloniei a reziliat un acord vechi de 30 de ani cu Rusia privind livrările de gaze și infrastructura, a anunțat luni ministrul polonez al climei, Anna Moskwa.

12:00 – În jur de 29.000 de soldați ruși au fost uciși de armata ucraineană, potrivit celei mai noi actualizări a pierderilor suferite de Federația Rusă, transmisă de Armata Ucrainei.

11:49 – Trupele rusești atacă cu rachete regiunea Dnipropetrovsk. Guvernatorul Valentyn Reznychenko a declarat că forțele ruse au bombardat cu lansatoare multiple de rachete Uragan în apropierea orașului Apostolove din districtul Kryvy Rih din regiune. Nu au fost raportate victime, conform Kyiv Independent.

11:34 – Serhiy Haidai, guvernatorul ucrainean din Luhansk, a oferit o actualizare a situației din Sievierdonetsk. „Rușii au avariat cinci zgârie-nori și zonele comerciale din piața centrală. Un bărbat în vârstă a fost rănit. Pe 22 mai, au fost respinse 11 atacuri inamice, au fost distruse 6 tancuri, 10 unități de vehicule blindate de luptă și 6 unități de autovehicule. Unitățile de apărare aeriană au doborât 1 UAV Orlan-10 și un Su-25 Frogfoot inamic”, a precizat el, pe Telegram.

11:28 – O statuie a lui Petru cel Mare din Deptford, în sudul Londrei, pe care guvernul lui Vladimir Putin a dăruit-o Marii Britanii, a fost distrusă într-o tentativă de jaf. Costurile pentru reparații sunt preconizate să ajungă la mii de euro.

11:16 – Misiunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Ucraina a transmis pe Twitter că a „verificat și confirmat 30 de atacuri suplimentare asupra sistemului de sănătate” din țară. „Au fost verificate 248 de atacuri asupra asistenței medicale în Ucraina. Aceste atacuri au avut loc între 24 februarie și 19 mai și au provocat 75 de morți și 59 de răniți. Asistența medicală nu ar trebui să fie niciodată o țintă”, a transmis instituția.

10:55 – Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că până la 100 de persoane sunt ucise în fiecare zi în luptele din estul Ucrainei, unde Rusia și-a concentrat eforturile militare în ultimele săptămâni.

10:37 – Serhiy Haidai, guvernatorul ucrainean din Luhansk, a anunțat că la ora locală 16.30 va avea loc o nouă evacuare a cetățenilor din Pokrovsk în estul țării, la Lviv. Evacuarea civililor se va face cu trenul.

10:12 – Maksym Kozytskyi, guvernatorul ucrainean al orașului Lviv, a raportat că în ultimele 24 de ore s-au întors în Ucraina mai multe persoane care au fugit peste graniță – 32.000 de persoane au plecat și 44.000 s-au întors.

El a relatat că au existat două alerte aeriene în timpul nopții, una pentru un presupus atac cu rachete din Marea Neagră și alta pentru că „a existat un pericol de pe teritoriul Belarusului”.

10:01 – Salvatorii au recuperat peste 150 de cadavre de sub dărâmături în Harkov de la începutul războiului, potrivit Kyiv Independent. Potrivit șefului adjunct al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Anatolii Torianyk, 250 de persoane au fost salvate și 98 de zone avariate au fost deblocate.

09:47 – Noua Zeelandă va trimite 30 de militari în Marea Britanie, pentru a antrena soldați ucraineni. Premierul neozeelandez, Jacinda Ardern, a anunțat că țara sa va trimite 30 de membri ai forțelor de apărare în Marea Britanie pentru a ajuta la instruirea soldaților ucraineni în operarea tunurilor de câmp ușoare L119.

09:40 – Ministerul rus al Apărării a transmis, luni, că forțele sale au distrus o unitate ucraineană de obuziere M777, un tip de armament de artilerie produs în SUA, relatează agenția rusă de știri RIA. Afirmația nu a putut fi verificată în mod independent.

09:27 – Federația Rusă a suferit, „probabil, un număr similar de pierderi” în primele trei luni ale invaziei sale în Ucraina cu cel al Uniunii Sovietice în timpul celor nouă ani de război în Afganistan, a declarat luni, 23 mai, Ministerul britanic al Apărării.

„O combinație de tactici slabe, o acoperire aeriană limitată, o lipsă de flexibilitate și o abordare de comandă pregătită să consolideze eșecurile și greșelile repetate a dus la această rată ridicată a victimelor, care continuă să crească în ofensiva din Donbas”, a transmis ministerul britanic.

Marți se împlinesc trei luni de când Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, la 24 februarie. Invazia sovietică în Afganistan a durat din decembrie 1979 până în februarie 1989.

09:15 – 7.900 de cetățeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore, anunță luni, 23 mai, Poliția de Frontieră.

„În data de 22.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 90.247 de persoane, dintre care 7.903 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 17,4% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.733 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 23,3% faţă de ziua precedentă), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.041 cetăţeni ucraineni (creștere cu 0,8% faţă de ziua precedentă).

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 22.05.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.003.246 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 1.037.775 ucraineni”, conform unui comunicat al polițiștilor de frontieră.

09:09 – Mihailo Podoliak, unul dintre membrii delegaţiei Ucrainei, a afirmat că Administraţia Volodimir Zelenski nu este dispusă să cedeze teritorii în negocierile cu Rusia, deoarece, chiar dacă ar fi agreat un armistiţiu, conflictul ar risca să reizbucnească ulterior.

„Războiul nu se va încheia. Ar fi doar o pauză pentru ceva timp. Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă şi mai amplă”, a afirmat Mihail Podoliak, citat de BBC News.

09:00 – Rusia este dispusă să reia negocierile de pace cu Ucraina, susţine negociatorul şef al ruşilor, Vladimir Medinski, citat de The Guardian.

„Rusia nu a refuzat niciodată discuţiile”, a afirmat Medinski la televiziunea din Belarus. „Noi suntem gata să continuăm dialogul. Îngheţarea discuţiilor a fost total iniţiativa Ucrainei”, a adăugat el, precizând că „mingea este la ei”.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *