Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


351 de zile de război în Ucraina / Zelenski, discurs la Bruxelles: Nu puteți avea o Europă liberă fără o Ucraină liberă

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 februarie 2023 Etichete: , , , ,

Volodîmîr Zelenski se află joi la Bruxelles, unde va participa la reuniunea Consiliului European, care are ca temă principală de discuție invazia rusă din Ucraina. El ar urma să facă un apel pentru furnizarea unor avioane de luptă performante. În paralel, în timp ce Ministerul britanic al Apărării susține că ambele tabere și-ar dori să evite „o ofensivă de mare amploare”, un think-thank american care a analizat războiul din Ucraina arată că Rusia ar fi început o ofensivă în regiunea Lugansk.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 351 a războiului din Ucraina:

20:32 – Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat la Bruxelles, a fost primit, joi, de către Regele Filip al Belgiei. Anunţul a fost făcut de către Palatul Regal.

19:41 – Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca cât mai multe daune ţintelor de infrastructură vizate în Ucraina, potrivit unui raport de investigaţie obţinut în exclusivitate de CNN.

16:26Occidentul trebuie să se asigure că nu riscă o confruntare directă cu Federația Rusă, înainte de a livra Ucrainei avioane de luptă, a declarat joi, 9 februarie, premierul olandez Mark Rutte.

DETALII AICI.

15:24 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document rusesc, depistat de spionajul ucrainean, care arată cum, cine și când va destabiliza situația din Republica Moldova.

DETALII AICI.

14:30 – Președintele ucrainean Voldimir Zelenski a ținut un discurs în cadrul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

„Nu puteți avea o Europă liberă fără o Ucraine liberă”, a spus Zelenski, adăugând că trebuie făcuți pași suplimentari, inclusiv adoptarea unor sancțiuni împotriva sectoarelor ruse de drone, rachete și IT, notează The Guardian

14:27Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale continuă operațiunile ofensive în regiunea Donețk și că au distrus patru depozite de artilerie, relatează Reuters.

În briefing-ul zilnic, ministerul a spus că a distrus și un sistem de radiolocalizare fabricat în SUA și un sistem de artilerie M109 Paladin.

11:36 – Președintele Volodimir Zelenski a ajuns la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului European. Liderul de la Kiev a fost primit inițial de Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. De pe aeroport, a fost întâmpinat de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Charles Michel, președintele Consiliului European.

În timpul reuniunii Consiliului European, Zelenski ar urma să ceară Uniunii Europene să furnizeze avioane de luptă Ucrainei.

Detalii, aici.

10:30 – Ministerul britanic al Apărării susține că ambele tabere și-ar dori să evite „ofensive de mare amploare” în luna martie, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Vremea continuă să joace „un rol important” în timpul războiului, având în vedere că manevrarea vehiculelor de luptă e dificilă din cauza zăpezii topite, mai arată experții britanici.

10:25 – Institute for the Study of War, think-thank american, a transmis în analiza de joi că Rusia a reînceput ofensiva în regiunea Lugansk, în zona localităților Svatove – Kreminna.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Președinția Ucrainei

Comentarii