Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


45 de zile de război în Ucraina / Peste 4,4 milioane de cetățeni au fugit din calea invaziei ruse. Boris Johnson, vizită în Kiev

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 aprilie 2022

Sâmbătă, 9 aprilie, Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, este așteptat să facă o vizită în Kiev, la o zi după ce Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Josep Borrell, șeful diplomației UE, s-au întâlnit în capitala Ucrainei cu președintele Volodymyr Zelenskiy. Serviciile de informații ucrainene susțin că trupele ruse se regrupează, înainte de a lansa o nouă ofensivă asupra Harkivului. 176 de copii au fost uciși în timpul invaziei ruse și alți peste 324 au fost răniți, potrivit datelor furnizate de Parchetul General – 9 aprile, ora 11:00.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 45-a zi de război în Ucraina:

20:02 – Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate și sisteme anti-rachetă în Ucraina, relatează The Guardian. Anunțul vine la finalul vizitei prim-ministrului Boris Johnson la Kiev.

20:00 – Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Uniunii Europene, a anunţat un program în valoare de 4 miliarde de euro pentru 2022 şi 2023, care să ajute oraşele şi regiunile din statele membre ale UE să răspundă nevoilor urgente de investiţii şi să facă faţă provocărilor de a primi şi integra refugiaţii de război din Ucraina, relatează News.ro.

19:18 – „Stabilim un nou pachet de asistență militară și financiară, ce reprezintă testamentul implicării noastre în lupta lui Zelenskiy împotriva campaniei barbare dusă de Federația Rusă”, a scris Boris Johnson, pe Twitter.

18:28 – Liderii mondiali participă, sâmbătă, la evenimentul de strângere de fonduri „Stand Up for Ukraine”, organizat la Varșovia. Comisia Europeană a anunțat că va acorda Ucrainei 1 miliard de euro, notează The Guardian.

În cadrul evenimentului, au fost strânse 10 miliarde de euro pentru refugiații ucraineni.

17:52 – Forțele ruse continuă atacurile aeriene asupra regiunii Lugansk, din Estul Ucrainei. O persoană a fost ucisă în Severodonetsk și alte 4 persoane au fost rănite în Rubizhne, potrivit guvernatorului Serhiy Haidai, citat de Kyiv Independent.

17:09 – Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a fost sâmbătă în Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelenskiy.


16:57 – Peste 4,4 milioane de cetățeni ucraineni au fugit din calea invaziei ruse, începând cu 24 februarie, potrivit datelor furnizate de ONU.

16:30 – Uniunea Europeană îşi reia prezenţa diplomatică la Kiev, după ce biroul a fost mutat temporar în Polonia, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, potrivit News.ro.

15:50 – Deputații USR Filip Havârneanu și Diana Stoica, alături de europarlamentarul Vlad Gheorghe, sunt primii politicieni români care au fost într-o vizită oficială în Ucraina, în timpul invaziei ruse, potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă, 9 aprilie, de partidul din care cei trei fac parte.

Mai multe detalii, aici.

15:30 – Șeful administrației pro-ruse din Mariupol, instaurată în timpul invaziei ruse, a fost acuzat de înaltă trădare de autoritățile ucrainene.

14:20 – La finalul vizitei în Ucraina, Ursula von der Leyen a transmis că ce a văzut în localitatea Bucha par a fi „crime de război”, dar a precizat că e necesară o investigație în acest sens, notează News.ro.

13:46 – „Urăsc Rusia, din cauza acțiunilor soldaților ruși. Când văd acele poze în fața mea, cu copii uciși(…)Este teribil(…)Te gândești la părinții copiilor care au murit. Îți amintești că nu vor avea parte de evenimentele majore din viața copiilor (n.r. a dat ca exemplu evenimente precum absolvirea sau nunta)”, a declarat președintele Ucrainei, vizibil emoționat, în cadrul interviului acordat publicației Bild.

Mai multe detalii, aici. 

12:45 – Procesul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană va fi accelerat, a anunțat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în timpul vizitei în Kiev.

Mai multe detalii, aici.

11:55 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor transmise de autoritățile ucrainene:

11:50 -10 coridoare umanitare ar urma să fie organizate sâmbătă, relatează Kyiv Independent. 

Civilii ar urma să fie evacuați din Mariupol, Berdyansk, Tokmak, Energodar, Melitopol, Sievierodonetsk, Lysychansk, Popasna, Hirske și Rubizhne.

În ziua precedentă, vicepremierul Iryna Vereshchuk a precizat că 6.665 de persoane au fost evacuate, dintre care 1.614 din Mariupol.

11:30 – Un oficial ucrainean însărcinat cu aderarea la UE, Olha Stefanishyna, a declarat că Ucraina ar putea primi statutul de țară candidată la UE la summitul liderilor UE din iunie.

11:20 – Un oficial SUA susține că Federația Rusă se pregătește să recruteze peste 60.000 de rezerviști, potrivit Kyiv Independent.

11:10 – Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut excluderea Rusiei din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

11:00 – Generalul Alexander Dvornikov, care are experiență de luptă în Syria, va conduce Armata Federației Ruse în timpul invaziei în Ucraina, cu o misiune de a obține „un oarecare succes” până pe 9 mai, când rușii celebrează victoria din cel De-al Doilea Război Mondial, susține Kyiv Independent, citând informațiile transmise de un oficial din Occident.

Sursă foto: Kyiv Independent / Twitter / Kostyantyn Chernichkin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com