Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Război în Ucraina | Mesajul transmis de Papa Francisc: Să nu ne obișnuim cu războiul și violența

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 martie 2022

Sirenele anti-aeriene au răsunat în aproape fiecare regiune din Ucraina în noaptea dintre 19 spre 20 martie, potrivit relatărilor din media ucraineană. Federația Rusă susține că a folosit încă o dată racheta supersonică, pentru a distruge un rezervor de carburant din sudul țării, la o zi după ce a raportat prima folosință a unei astfel de arme. Cele 25 de zile de război au lăsat în urma lor sute de victime, dintre care 115 copii, potrivit datelor furnizate de Procuratura Generală, citate de Kyiv Independent.

Alarmele anti-aeriene s-au auzit în regiunile Sumy, Mykolaiv, Ternopil, Poltava, Kirovohrad, Kharkiv, Zaporizhzhia, Kyiv, Lviv, Ivano-Frankivsk, Dnipropetrovsk, Rivne, Volyn, Cherkasy, Zhytomyr, Vinnytsia și Odesa.

Potrivit datelor ONU, 10 milioane de cetățeni ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele în timpul invaziei ruse.

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

 •      24 februarie                              25 februarie
 •      26 februarie                              27 februarie
 •      28 februarie                                    1 martie             
 •        2 martie                                         3 martie              
 •        4 martie                                         5 martie             
 •        6 martie                                         7 martie             
 •        8 martie                                         9 martie
 •       10 martie                                        11 martie
 •      12 martie                                         13 martie
 •      14 martie                                         15 martie
 •      16 martie                                         17 martie
 •      18 martie                                         19 martie

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 25-a zi de război în Ucraina:

19:40 – Cei 64 de angajați ai centralei nucleare de la Cernobîl, ce erau ținuți captivi și forțați să muncească, au fost eliberați de forțele ruse. Alți 64 de angajați s-au oferit voluntar să le ia locul, susține Kyiv Independent.

19:20 – Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a respins informațiile potrivit cărora țara pe care o reprezintă va trimite arme pentru a ajuta Rusia în războiul cu Ucraina, dar nu a exclus că acest lucru se va putea întâmpla în viitor, relatează The Guardian.

18:40 – Papa Francisc a transmis un mesaj anti-război pe contul personal de Twitter:

Să fim aproape de cei care suferă și să îi ajutăm prin eforturi concrete și rugăciuni. Vă cer să nu ne obișnuim cu războiul și violența, să nu ne obosim cu generozitatea – nu neapărat acum, dar nici în următoarele săptămâni și luni”, a fost mesajul scris în limba ucraineană de Papa Francisc.

17:40 -Președintele Ucrainei a semnat un decret prin care toate canelele de televiziune din țară vor fi combinate într-o singură platformă, notează Kyiv Independent.

Este important ca țara să aibă o politică informațională unificată”, potrivit administrației prezidențiale.

17:20 – Activitatea a 11 partide politice din Ucraina ce aveau conexiuni cu Federația Rusă a fost suspendată, notează The Guardian.

16:32 – Zelenskiy a declarat că este pregătit să negocieze cu Vladimir Putin, menționând că e singura soluție pentru a pune capăt războiului.

„Consider că trebuie să ne folosim de fiecare format, fiecare șansă pe care o avem pentru a da curs negocierilor. Dar, dacă încercările eșuează, acest lucru înseamnă că suntem în cel de-al Treilea Război Mondial”, a spus președintele Ucrainei, în cadrul interviului acordat CNN.

Mai multe detalii, aici.

16:20 – Legea Marțială a fost prelungită de președintele Zlenskiy în Ucraina pentru alte 30 de zile, până pe 25 aprilie inclusiv, relatează Babel.ua.

16:12 – Cel puțin 902 de civili ucraineni au fost uciși și alți 1.459 răniți în timpul invaziei ruse, potrivit datelor centralizate de ONU, citate de The Guardian.

15:45 – Armata Ucrainei se teme că, în zilele următoare, Belarus ar urma să intre în război alături de Federația Rusă, notează Kyiv Independent.

15:42 – Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Zelenskiy, susține că 6 generali ruși au fost uciși în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Generalii Tushayev, Gerasimov, Kolesnikov, Sukhovetsky, Mityaev și Mordichev. Alți zeci de colonei și alți ofițeri au fost uciși. Armata Rusiei este total nepregătită și se luptă doar cu numerele și rachetele de croazieră”, a scris Podolyak, pe Twitter.

15:35 – Avocatul poporului din Ucraina a acuzat forțele ruse că ar fi ucis 56 de persoane în vârstă în timpul unui atac asupra unui cămin de bătrâni din regiunea Lugansk, relatează The Guardian. Alți 15 supraviețuitori ar fi fost răpiți.

15:25 – Forțele ruse ar fi bombardat o școală de arte din Mariupol, unde se adăposteau 400 de civili, susțin autoritățile ucrainene.

15:10 – Peste 10 milioane de ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele în timpul invaziei ruse, susține ONU.

15:07 – Negocierile de pace dintre Federația Rusă și Ucraina se apropie de un acord pe subiectele „critice”, iar, în caz contrar, există șanse să se ajungă, cel puțin, la un acord de încetarea focului, a declarat duminică, 20 martie, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Mai multe detalii, aici.

13:40 – Peste 39.000 de persoane au fugit în ultima săptămână din Mariupol, în ciuda lipsei unui acord de încetare a focului, relatează Kyiv Independent.

13:30 – Cetățenii din Herson continuă protestele împotriva ocupanților ruși.

13:00 – Pierderile suferite de Armata Rusiei, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:


12:19 – Potrivit informațiilor transmise de serviciile secrete britanice, forțele ruse continuă să încercuiască orașele din estul Ucrainei, dar fără să înregistreze un progres în ceea ce privește capturarea lor. Totodată, Armata Rusiei ar urma să întețească atacurile aeriene lansate asupra zonelor rezidențiale.

12:15 – Cinci persoane, inclusiv un copil de 9 ani, au fost ucise în raidurile aeriene ale Federației Ruse asupra orașului Harkov, relatează Kyiv Independent.

12:10 – Trei persoane, inclusiv 2 copii, au fost ucise în timpul unui atac asupra orașului Rubizhne, din regiunea Lugansk. În ultimele 24 de ore, 24 de clădiri și apartamente au fost distruse de atacurile Armatei Rusiei.

12:00 – 7 coridoare umanitare vor fi organizate pe 20 martie pentru a evacua civilii. Cele 7 coridoare vor fi organizate în regiunile Kiev, Harkov, Donetsk și Mariupol.

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com