Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ziua 164 de război la graniță | Responsabilul Amnesty International în Ucraina a demisionat, acuzând organizaţia că a servit propaganda rusă

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 august 2022

Sâmbătă, 6 august, ziua 164 a războiului din țara vecină. Oksana Pokalciuk, șefa biroului Amnesty International din Ucraina, a demisionat din funcție, acuzând organizația că a servit propaganda rusă. Într-un raport publicat cu două zile în urmă, ONG-ul a acuzat Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova.

Federația Rusă adună trupe în sudul Ucrainei, dar scopul consolidării forțelor nu este încă clar, a avertizat Ministerul Apărării din Marea Britanie. Armata rusă s-ar putea pregăti pentru un nou asalt sau doar anticipează o contraofensivă a părții ucrainene. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 164 a războiului din Ucraina: 

18:34Macedonia de Nord a fost de acord să furnizeze Ucrainei tancuri și avioane, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, citat de Reuters

18:00În interiorul Olenivka, renumitul centru de detenție de lângă Donețk, zeci de soldați ucraineni au fost arși până la moarte, în timp ce mulți alții sunt supuși în prezent unor torturi greu de imaginat, susține Anna Voroșeva, o antreprenoare ucraineaneană în vârstă de 45 de ani, care a petrecut o perioadă de timp în icnhsioare, relatează The Guardian

16:27 – Forțele pro-ruse din orașele ocupate de armata Federației Ruse din regiunea Lugansk din Ucraina folosesc ajutorul umanitar pentru a-i atrage pe rezidenți să furnizeze date personale pentru a participa la un referendum privind aderarea la Federația Rusă, a raportat Serghei Gaidai, șeful administrației militare Lugansk, pe canalul său Telegram.

14:00 – Cresc îngrijorările pentru siguranța centralei nucleare Zaporizhzhya, atacată pe 5 august de armata rusă. 

La centrala grav avariată, potrivit unui raport de pe contul Telegram al Energoatom, operatorul nuclear de stat ucrainean, au fost activate măsuri de protecție în caz de urgență și una dintre cele trei unități de putere funcționale a fost oprită.

Centrala rămâne sub controlul armatei ruse, dar „personalul ucrainean al stației continuă să lucreze și să depună toate eforturile pentru a asigura securitatea nucleară și a radiațiilor”, a transmis The Guardian.

Centrala Zaporizhzhya, care este cea mai mare din Europa și a treia ca mărime din lume, generează energie pentru Ucraina și este controlată de armata rusă din 4 martie, când trupele ruse au capturat Energodar, orașul în care se află centrala.

13:15 – Meta (fosta Facebook) a eliminat o rețea de conturi de Instagram operate de o fermă de troli din Sankt Petersburg, Rusia, notează The Guardian.

45 de conturi de Facebook și 1.037 de conturi de Instagram au fost eliminate, iar raportul a constatat că aproximativ 1.400 de dolari au fost cheltuiți în ruble pentru a plăti reclamele de pe Facebook și Instagram.

11:25 – În Orașul Mykolaiv din sudul Ucrainei a fost impusă o restricție de circulație care ține  de vineri seara până luni dimineața, autoritățile încercând să prindă oameni care colaborează cu Rusia, a declarat guvernatorul regiunii, citat de Reuters

10:05 Un important expert rus în hipersonică a fost arestat sub suspiciunea de trădare, a informat vineri agenția de presă Tass, controlată de statul rus.

Andrei Shiplyuk conduce laboratorul de hipersonică de la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk, potrivit site-ului web al institutului, și a coordonat în ultimii ani cercetări pentru a sprijini dezvoltarea sistemelor de rachete hipersonice, relatează Reuters.

10:00 – 12.063 cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore, în scădere cu 1,21% faţă de ziua precedentă, a transmis Poliția de Frontieră.

Potrivit celor mai recente date ale ONU, de la izbucnirea conflictului din Ucraina, în țara noastră au intrat aproape 1 milion de cetățeni ucraineni.

Numărul total al oamenilor care au părăsit țara vecină din cauza războiului cu Federația Rusă a ajuns la 10 milioane.

09:43 – Bombardamentele rusești din timpul nopții din în regiunea Dnipropetrovsk au rănit trei persoane și au distrus mai multe clădiri rezidențiale, inclusiv o grădiniță, potrivit The Kyiv Independent.

Mai mult, atacurile au lăsat câteva mii de oameni fără curent și apă, deoarece conductele și rețeaua de electricitate au fost compromise.

09:51 – Oksana Pokalciuk, șefa biroului Amnesty International din Ucraina, a demisionat din funcție, după ce ONG-ul a acuzat Kievul că pune în pericol civilii în contextul războiului cu Moscova, notează The Guardian

În raport, Amnesty International a acuzat armata ucraineană că pune în pericol civilii, poziționându-se în zone rezidențiale precum școli goale sau blocuri de apartamente. 

De atunci, raportul a fost folosit de mass-media rusă condusă de Kremlin ca o modalitate de a dovedi că forțele ruse urmăresc doar ținte militare în Ucraina.

În ciuda criticilor, Amnesty International a spus că, deși a condamnat invazia Rusiei, constatările raportului s-au bazat pe dovezi strânse în timpul investigațiilor ample și că va raporta încălcările ucrainene atunci când le va observa, mai notează sursa citată.

09:30 – Federația Rusă adună trupe în sudul Ucrainei, dar scopul consolidării forțelor nu este încă clar, a avertizat Ministerul Apărării din Marea Britanie. 

Armata rusă s-ar putea pregăti pentru un nou asalt sau doar anticipează o contraofensivă a părții ucrainene. 

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *