Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ziua 97 a războiului din Ucraina | Guvernator: Orașul Sievierodonetsk, controlat în marte parte de ruși

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 31 mai 2022

În vreme ce șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni, trupele ruse înaintează încet spre centrul orașului Sievierodonetsk, ultima localitate importantă din Luhansk, aflată sub controlul autorităților de la Kiev, potrivit guvernatorului regional, Serhii Haidai. În adresarea sa zilnică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că militarii ruși au furat din Ucraina o jumătate de milion de tone de cereale.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din cea de-a 97-a zi de război în Ucraina:

20:57  – Mare parte din orașul Sievierodonetsk este controlată de ruși, potrivit guvernatorului Serhiy Haidai.

Infrastructura critică a orașului a fost distrusă în proporție de aproximativ 100%. 90% din casele rezidențiale au fost distruse”, a transmis guvernatorul regiunii Lugansk, citat de The Guardian.

20:45 – Președintele Volodymyr Zelenskiy a transmis că este inacceptabil că al 6-lea pachet de sancțiuni la adresa Federației Ruse a fost adoptat la o distanță de 50 de zile față de al 5-lea, dar a menționat că Ucraina salută măsurile adoptate de UE.

20:31 – O fabrică chimică din Sievierodonetsk a fost bombardată marți, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, citat de The Guardian.

Acesta le-a cerut cetățenilor să nu iasă din ascunzători, întrucât se pot intoxica cu fumul rezultat în urma atacului aerian.

19:42 – Instanța a decis să confiște bunurile unei companii ruse din Ucraina, Tatneft, în valoare de 67 de milioane de dolari, relatează Kyiv Independent.

19:29 – Turcia susține că Suedia și Finlanda ar trebui să își schimbe legislația dacă vor să conteze pe votul Ankarei pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică, potrivit unei declarații făcută de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavosoglu, citată de Reuters.

DETALII AICI.

18:58 – Parlamentul ucrainean a votat demiterea Avocatului Poporului, Lyudmila Denisova, pe motiv că nu și-a îndeplinit principalele obligații ce îi revin în funcție, notează Kyiv Independent.

Jurnaliștii și activiștii pentru drepturile omului din Ucraina au acuzat-o în mai multe rânduri că rapoartele legate de cazurile de viol comise de soldații ruși erau „insensibile” și, de multe ori, scoteau în evidență o lipsă de respect la adresa victimelor.

18:23 – Un deputat rus a insinuat că un ministru al Apărării al unui stat membru NATO ar putea fi răpit în timpul unei vizite în Kiev și dus la Moscova pentru a fi interogat, notează Reuters.

DETALII AICI. 

17:20 – Dmytro Kuleba a anunțat că Ucraina plănuiește o operațiune condusă de ONU pentru a asigura rute sigure în ceea ce privește exportul de grâne.

15:37 – Trupele ruse continuă să își consolideze prezența pe Insula Șerpilor, situată la 45 km de țărmul României. Potrivit purtătorului de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Serghei Bratciuk, citat de Ukrinform.ua, Armata rusă a amplasat pe insula ocupată chiar prima zi a războiului sisteme de rachete antiaeriene S-300, iar larg a trimis trei nave aparținând Flotei Mării Negre.

DETALII AICI

13:12 – Un tribunal ucrainean i-a condamnat marţi la 11 ani şi jumătate de închisoare pe doi militari ruşi, Aleksandr Bobîkin şi Aleksandr Ivanov, acuzaţi de faptul că au bombardat cu lansatoare multiple de rachetă două sate în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, relatează AFP.

12:54 – Armata rusă a descoprit cadavrele a 152 de combatanţi ucraineni în oţelăria Azovstal, la Mariupol şi este pregătită să le predea Ucrainei, cel puțin asta susțin reprezentanțuu Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

11:52 – Forţele ruse deţin controlul asupra „unei părţi” a oraşului ucrainean Sievierodoneţk, anunţă marţi guvernatorul regiunii Luhansk, Serghii Gaidai, relatează AFP.

11:24 – O primă navă comercială încărcată cu metal a plecat din portul ucrainan Mariupol, cucerit de către forţele ruse, către Rostov-pe-Don, în Rusia, anunţă marţi liderul separatist prorus Denis Puşilin, relatează AFP.

10:10 – Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom suspendă, începând de marţi, livrări către furnizorul GasTerra, deţinut în parte de către statul olandez, în urma refuzului acestuia de a plăti în ruble, anunţă firma olandeză, relatează AFP.

DETALII AICI

9:44 – Poliţia de Frontieră anunţă că 9.878 de cetăţeni ucraineni au intrat luni în România, în creştere cu 7,5 % faţă de ziua precedentă. De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 30.05.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.076.133 cetăţeni ucraineni.

9:40 – Noile pretinse autorităţi din regiunea separatistă prorusă georgiană Osetia de Sud au anunţat că renunţă la organizarea unui referendum privind alipirea la Federația Rusă, relatează AFP.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com