Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

80 de zile de război în Ucraina / Serghei Lavrov: Occidentul a anunțat un „război hibrid total” împotriva Rusiei

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 mai 2022

Sâmbătă, 14 mai, suntem în a 80-a zi de invazie a Federației Ruse în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a recâştigat vineri controlul asupra a şase localităţi ocupate de forţele ruse şi asupra a 1.015 de la începutul conflictului, în februarie. El a susţinut, totodată, că Rusia a pierdut 27.000 de soldaţi până acum, cifrele nefiind însă confirmate și de Moscova.

Între timp, negocieri dificile continuă privind soarta soldaților ucraineni încă blocați în oțelăria Azovstal din Mariupol, după cum a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

De asemenea, sâmbătă și duminica are loc, la Berlin, o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO, la care participă și Suedia, și Finlanda, deși nu sunt membre ale alianței.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din a 80-a zi de război în Ucraina:

19:48 – Miniștrii de Externe ai Finlandei și Turciei se vor întâlni la Berlin în cursul zilei de sâmbătă pentru a discuta despre planurile Finlandei și Suediei de a adera la NATO, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavesto.

„Sunt sigur că vom găsi o soluție”, a declarat el reporterilor la sosirea la Berlin pentru o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO, adăugând că a vorbit vineri la telefon cu „bunul său coleg” Mevlut Cavusoglu, relatează Reuters.

19:31 – Vicepremierul ucrainean a declarat că guvernul ar saluta perspectiva unei medieri turcești (update 18:45) sau chinezești (update 15:46) pentru a ajuta la organizarea evacuării soldaților răniți din complexul Azovstal din Mariupol.

Iryna Vereshchuk a declarat la televiziunea ucraineană că „partea turcă ar putea fi într-adevăr un mediator în problemele de extracție. Vorbim acum despre răniții grav și aceasta este o întrebare pentru CICR [Crucea Roșie Internațională]. Dacă Turcia poate fi un mediator și în această chestiune, ar fi bine”.

„Dacă Xi Jinping poate influența, ar fi bine și asta. Sperăm la ce este mai bine”, a mai spus ea.

19:12 – Portugalia a blocat vânzarea unui conac de 10 milioane de euro aparținând miliardarului rus Roman Abramovici, a anunțat sâmbătă ziarul Publico. Registrul de proprietate al conacului din luxoasa stațiune Quinta do Lago din Algarve a fost înghețat pentru ca proprietatea să nu se poată schimba pe 25 martie, la cererea Ministerului de Externe.

Fostul patron al clubului Chelsea, sancționat, a încercat să vândă proprietatea cu 15 zile înainte de începerea invaziei rusești în Ucraina, prin intermediul companiei Millhouse Views LLC, cu sediul în Delaware, deținută de holdingul său de investiții.

18:45 – Turcia a propus efectuarea unei evacuări pe mare a sutelor de combatanți răniți care se află în uzina siderurgică din orașul ucrainean Mariupol, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al președintelui Tayyip Erdogan și principalul consilier de politică externă, Ibrahim Kalin.

Mariupol se află sub control rusesc, iar o serie de civili care se adăposteau în oțelărie au fost evacuați la începutul acestei luni cu ajutorul Comitetului Internațional al Crucii Roșii și al ONU.

Kalin a declarat pentru Reuters că a discutat personal propunerea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, în urmă cu două săptămâni și că aceasta rămâne „pe masă”, deși Moscova nu a fost de acord cu ea.

17:29 – Președinta Ungariei, Katalin Novak, a condamnat invazia Rusiei și a anunțat că va pleca într-o vizită în Polonia.

„Marți, 17 mai, mă voi deplasa la Varșovia pentru a mă întâlni cu președintele poporului polonez. Domnule președinte, dragă Andrzej (Duda), vă mulțumesc pentru oportunitatea de a discuta așa cum se cuvine între prieteni.

Condamnăm agresiunea lui Putin, invazia armată a unui stat suveran. Spunem veșnic nu oricărui efort care vizează restaurarea Uniunii Sovietice”, a transmis ea sâmbătă.

Mai multe detalii, aici.

16:39 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit la Kiev o delegație a Congresului american condusă de liderul minorității din Senatul SUA, Mitch McConnell.

Zelenski a declarat pe contul său de Instagram că această vizită „este un semnal puternic de sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Congresului Statelor Unite și a poporului american”.

El a adăugat: „Vă mulțumim pentru că ne ajutați în lupta nu doar pentru țara noastră, ci și pentru valorile și libertățile democratice. Apreciem cu adevărat acest lucru”.

16:26 – Kremlinul a transmis un comunicat de presă privind discuția telefonică dintre Vladimir Putin și președintele Finlandei, Sauli Niinistö (update 14:47). Potrivit Moscow Times, președintele Vladimir Putin i-a spus sâmbătă omologului său finlandez că renunțarea de către Finlanda la neutralitatea sa militară ar fi o „greșeală”.

16:18 – Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susține că Occidentul a anunțat un „război hibrid total” împotriva Rusiei și spune că este greu de prezis cât va dura acesta. El a spus că toată lumea va simți consecințele acestui război, relatează Reuters.

Eforturile Occidentului de a izola Rusia sunt sortite eșecului, a mai susținut Lavrov.

16:01 – Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat sâmbătă că susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO, în ciuda criticilor președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

„Fiecare țară este liberă să decidă asupra apartenenței sale la alianță. Acest lucru este valabil și pentru Suedia și Finlanda. Nu NATO este cea care a împins Suedia și Finlanda să adere, ci acțiunile președintelui rus (…), pentru că vor să continue să trăiască în pace cu vecinii lor, în această alianță, dacă se alătură, lucru pe care l-aș susține foarte mult”, a declarat Baerbock.

15:46 – Familiile soldaților blocați în interiorul uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol i-au adresat un apel disperat președintelui Chinei, Xi Jinping, să acționeze ca mediator pentru a ajuta la evacuarea celor blocați în uzină, la doar câteva zile după ce au făcut o cerere similară președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

În timpul unei conferințe de presă organizate sâmbătă în centrul Kievului, familiile, care au un contact limitat cu cei dragi, au declarat că timpul se scurge pentru soldații care au provizii medicale din ce în ce mai puține și aproape deloc alimente.

Tanya Vychnyk, care și-a văzut ultima dată fiul de 21 de ani, Artem, în februarie, a declarat că se roagă pentru un miracol. „Este un iad acolo, sunt într-un adevărat iad”, a declarat Vychnyk pentru CNN, cu ochii plini de lacrimi.

15:33 – Miniștrii de externe ai G7, care reprezintă cele mai bogate națiuni din lume, au transmis sâmbătă, într-o declarație comună, că „nu vor recunoaște niciodată frontierele pe care Rusia a încercat să le schimbe prin agresiune militară”, adăugând că G7 respinge „orice noțiune de sfere de influență și orice utilizare a forței care nu respectă dreptul internațional”.

14:47 – Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, i-a spus sâmbătă, 14 mai, omologului său rus, Vladimir Putin, că națiunea nordică va decide „să solicite aderarea la NATO în următoarele zile”, a anunțat biroul lui Niinistö într-un comunicat de presă.

Mai multe detalii, aici.

14:38 – Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat pentru BBC că rușii s-au retras din zona orașului Harkov. El a spus că „datorită eforturilor depuse de apărarea teritorială a orașului Harkov și de forțele armate ucrainene, rușii s-au retras departe de zona orașului, în direcția frontierei rusești”.

Terejov a adăugat că acum este „liniște în Harkov și oamenii se întorc treptat în oraș”.

Nu a existat „niciun bombardament în oraș în ultimele cinci zile”, a mai precizat primarul, explicând că a existat doar „o singură încercare” din partea rușilor de a lovi orașul cu o rachetă în apropierea aeroportului din Harkov, dar, a spus el, „racheta a fost interceptată și eliminată de apărarea antiaeriană ucraineană”.

14:19 – Eforturile de la oțelăria Azovstal se concentrează acum pe evacuarea a aproximativ 60 de persoane, aici fiind incluși soldații grav răniți, precum și personalul medical, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk pentru televiziunea locală.

Reuters relatează că mulți dintre cei care se află încă în uzină sunt membri ai Regimentului Azov. Comandantul adjunct Sviatoslav Palamar a declarat anterior că forțele sale vor continua să reziste atât timp cât vor putea.

14:03 – Miniștrii de externe din grupul G7 au promis să consolideze izolarea economică și politică a Rusiei, să continue furnizarea de arme Ucrainei și să depună eforturi pentru a atenua penuria de alimente la nivel mondial, cauzată de război, relatează Reuters, citând o declarație comună.

13:49 – Avioane de vânătoare rusești Su-27 au participat la exerciții în care au simulat respingerea unui atac aerian asupra exclavei rusești Kaliningrad, relatează agenția de presă Interfax.

Exercițiile au avut loc la două zile după ce Finlanda a anunțat că intenționează să solicite aderarea la NATO, urmând probabil ca Suedia să o urmeze și să anunțe o decizie similară; mișcări care ar duce la extinderea alianței militare occidentale pe care Putin a declarat că urmărește să o împiedice.

Serviciul de presă al flotei rusești din Marea Baltică a declarat că avioanele de luptă Su-27 au „distrus” avioanele adversarului.

13:18 – Ambasada României la Kiev şi-a reluat activitatea, a anunțat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, sâmbătă, 14 mai.

Mai multe detalii, aici.

12:40 – Rusia a suspendat exporturile de energie electrică către Finlanda, a confirmat sâmbătă pentru CNN operatorul finlandez Fingrid. Vicepreședintele senior al Fingrid pentru operațiunile sistemului energetic, Reima Päivinen, a declarat că alimentarea a fost efectiv întreruptă sâmbătă la ora 12.00 CET (19.00 ET vineri).

Mai multe detalii, aici.

El a adăugat că suspendarea nu a avut niciun impact asupra pieței și că Finlanda „poate face față” întreruperii, deoarece energia electrică rusească reprezintă o mică parte din consumul total al țării.

„De asemenea, ne îndreptăm spre vară și va fi nevoie de mai puțină electricitate”, a spus Päivinien, adăugând că este „încrezător că nu vor exista probleme majore” iarna viitoare.

Vineri, Fingrid a declarat că Rusia a suspendat exporturile de energie electrică din cauza unor probleme în primirea plăților.

12:17 – Și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, va participa la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO de la Berlin, care are loc în weekendul 14 – 15 mai.

Potrivit unui comunicat al MAE, agenda discuțiilor este consistentă, reuniunea fiind deosebit de importantă ca reper în pregătirea reuniunii liderilor de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022.

„Discuțiile vor viza teme de actualitate și interes sporit pentru Alianță, cu accent pe deciziile anticipate pentru Summitul NATO, în special în ceea ce privește Noul Concept Strategic al NATO, politica NATO a „Ușilor Deschise”, implicațiile agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității euroatlantice și, pe acest fond, adaptarea consistentă a posturii NATO de descurajare și apărare.

Aliații vor avea și un schimb de opinii aplicat cu miniștrii de externe din Finlanda și Suedia, doi dintre cei mai apropiați parteneri ai NATO,  și asupra perspectivelor celor două state de a se alătura Alianței”, potrivit ministerului.

11:42 – Imaginile din satelit și mărturiile directe au oferit o imagine mai completă a multiplelor și dezastruoaselor eforturi ale forțelor rusești de a traversa râul Siverskyi Donets în estul Ucrainei în ultima săptămână.

Noi înregistrări video și analize ale imaginilor din drone și din satelit arată că rușii ar fi pierdut până la 70 de vehicule blindate și alte echipamente în încercarea de a traversa râul la începutul acestei săptămâni. Scopul lor era să încerce să încercuiască apărarea ucraineană în regiunea Luhansk, dar au eșuat spectaculos.

Brigada separată de asalt 80 a Ucrainei a precizat că a „distrus pontoanele și a zădărnicit nouă încercări de traversare” a podului.

Ea a susținut că „cel puțin 73 de unități de echipament au fost distruse, inclusiv tancuri T-72” și o varietate de vehicule de luptă de infanterie.

11:00 – Forțele armate ucrainene au transmis că forțele rusești se concentrează pe asigurarea retragerii trupelor din nordul regiunii Harkov. Aceste trupe au fost supuse unei presiuni tot mai mari din cauza contraatacurilor ucrainene de-a lungul unui front larg la vest de liniile lor de aprovizionare.

10:33 – Anna Kuzneţova, vicepreşedintă a Dumei de Stat – camera inferioară a parlamentului Rusiei, a vizitat regiunea ucraineană Herson, aflată sub ocupaţie rusă, informează sâmbătă agenţia de presă RIA, însă fără a preciza când a avut loc evenimentul.

10:12 – India interzice exporturile de grâu, în condițiile în care prețurile cresc la nivel mondial din cauza războiului prelungit al Rusiei împotriva Ucrainei. Directorul general al comerțului exterior din India a publicat o declarație prin care interzice exportul de grâu imediat, cu excepția cazurilor în care au fost deja emise scrisori de credit irevocabile sau dacă guvernul indian acordă permisiuni de export țărilor care se bazează pe grâu pentru securitatea alimentară.

India este al doilea cel mai mare producător mondial de grâu, cea mai mare parte a acestuia fiind consumată pe plan intern, conform CNN.

10:00 – Washingtonul „lucrează pentru a clarifica poziţia Turciei” după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat opoziţia faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

CITEȘTE ȘI Președintele Turciei se opune intrării Finlandei și Suediei în NATO / Valentin Naumescu: O temă majoră care complică procesul de aderare

09:46 – Şeful serviciilor secrete ucrainene, general-maiorul Kyrylo Budanov, a estimat că războiul va atinge un punct de cotitură la jumătatea lunii august şi se va termina până la sfârşitul anului. El a prezis corect inclusiv momentul invaziei ruse în Ucraina.

Într-un interviu acordat Sky News, Budanov a mai spus că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin este deja în curs de desfășurare în Rusia, iar liderul rus este grav bolnav de cancer, notează News.ro.

09:30 – Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, au intrat în România peste 7.200 de cetățeni ucraineni.

„În data de 13.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 83.315 de persoane, dintre care 7.236 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 12,4% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.771 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 5,2%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.064 cetăţeni ucraineni (scădere cu 10%)”, a transmis sâmbătă, 14 mai, Poliția de Frontieră.

09:22 – Negocieri dificile continuă privind soarta soldaților ucraineni încă blocați în oțelăria Azovstal din Mariupol, după cum a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.

„Negocieri dificile sunt în curs de desfășurare și continuă și în acest moment, pentru a-i salva pe apărători – treptat -, deoarece Federația Rusă încearcă să dicteze cât mai mult posibil condițiile și cerințele sale. Prin urmare, în primul rând, vrem să scoatem luptătorii grav răniți”, a explicat el, ferindu-se să dea detalii suplimentare despre negocieri și operațiunea în sine.

09:17 – În cazul în care Congresul nu va aproba suplimentul de 40 de miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei până la 19 mai, acest lucru „va începe să afecteze” capacitatea Statelor Unite de a oferi ajutor militar Ucrainei „neîntrerupt”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei ședințe de informare la Pentagon.

„19 mai este ziua în care, într-adevăr, fără autorități suplimentare, începem să nu mai avem capacitatea de a trimite noi materiale. Până pe 19 mai, va începe să aibă un impact asupra capacității noastre de a oferi ajutor neîntrerupt”, a punctat el.

09:08 – Un deputat ucrainean a cerut Statelor Unite ale Americii să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și avioane de luptă, afirmând că situația de pe câmpul de luptă este „mult mai gravă” decât la începutul războiului.

„Este un iad” pe linia frontului în acest moment, a declarat Oleksandra Ustinova. „Continuăm să pierdem mult mai mulți oameni acum decât la începutul războiului”, a explicat el, citat de CNN.

09:00 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a recâştigat vineri controlul asupra a şase localităţi ocupate de forţele ruse şi asupra a 1.015 de la începutul conflictului, în februarie.

Mai multe detalii, aici. 

08:30 – Sâmbătă, 14 mai, are loc, la Berlin (Germania), o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO la care vor participa și Suedia și Finlanda. Deși nu sunt membre, se așteaptă ca Suedia și Finlanda să solicite statutul de membru ca răspuns la invazia Ucrainei și, prin urmare, au fost invitate să participe la reuniune, notează BBC.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Kyiv Independent / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *