Friday, April 26, 2024
Jurnalism corect


209 zile de război în Ucraina | ISW: Apelurile separatiștilor de a organiza referendumuri creează panică la Kremlin

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Apelurile liderilor separatiști, de a organiza referendumuri în Donetsk și Lugansk pentru alipirea la Federația Rusă, creează panică în rândul apropiaților și factorilor de decizie ai Kremlinului, susține Institute for the Study of War în analiza zilnică. Pentagonul notează că Armata Rusă se concentrează mai degrabă pe a ataca infrastructura civilă, lucru ce ar scoate în evidență o dorință de răzbunare, pe fondul succesului înregistrat de forțele ucrainene în timpul contraofensivei din Est și Sud. Între timp, armata ucraineană susține că bărbații au voie să părăsească regiunea Crimeea doar cu acordul unor oficiali din Armata Rusiei. Marți, 20 septembrie, se împlinesc 209 zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Începând cu 20 septembrie, liderii mondiali se întâlnesc în New York la Adunarea Generală a ONU. Tema principală a discuțiilor este războiul din Ucraina, după cum a subliniat Josep Borrell, șeful diplomației europene, citat de Kyiv Independent.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 209 a războiului din Ucraina: 

21:32 – Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că referendumurile anunţate în Ucraina de Rusia sunt o „parodie” şi o provocare suplimentară. Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat „referendumurile false”, în cadrul Adunării Generale ONU.

20:27McDonald’s redeschide locația de la Kiev la șapte luni de la izbucnirea războiului, oferindu-le ucrainenilor un gust de normalitate, scrie Reuters

19:30 – Orice referendum privind aderarea Rusiei în teritoriile ucrainene ocupate de ruşi ar distruge orice şansă ca Moscova şi Kievul să se aşeze la masa negocierilor, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, pentru publicaţia ucraineană Liga.net, relatează News.ro.

16:44 – Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a descris imaginea unei nave care transportă grâu ucrainean din Africa drept „un simbol al ceea ce lumea poate obține atunci când acționează împreună”, potrivit CNN.

A navigat printr-o zonă de război – ghidată de părțile implicate în conflict – parte a unei inițiative fără precedent de a scoate mâncare și îngrășăminte din Ucraina și Rusia”, a spus Guterres.

16:35 – Consiliul Uniunii Europene a aprobat oficial un ajutor financiar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina.

16:12 – Șeful Administrației Prezidențiale din Ucraina, Andrii Iermak, a catalogat decizia separatiștilor de a organiza așa-zisele referendumuri pentru alipirea la Federația Rusă drept „un șantaj naiv” care scoate în evidență „teama de înfrângere” a Moscovei, potrivit CNN.

16:01 – Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a transmis că așa-zisele referendumuri „nu vor schimba nimic”.

Rusia a fost și rămâne un agresor care ocupă ilegal teritoriile Ucrainei. Ucraina are toate drepturile pentru a-și elibera teritoriile și le va elibera fără să țină cont de ce spune Rusia”, a transmis Kuleba, pe Twitter.

15:37 – Armata Rusă ar fi răpit o jurnalistă din regiunea Herson, notează Ukrinform. Este vorba de Zhanna Kyseliova, o jurnalistă de 54 de ani, fosta șefă a unei publicații locale din regiune.

15:29 – Separatiștii pro-ruși din Donetsk și Lugansk au anunțat că așa-zisele referendumuri pentru alipirea celor două teritorii ucrainene la Federația Rusă vor fi organizate în perioada 23-27 septembrie, relatează Interfax. În regiunile Zaporojie și Herson, separatiștii au anunțat că vor susține referendumuri similare, însă nu au anunțat data.

DETALII AICI.

14:30 – Ucraina a recapturat un sat din apropierea orașului Lysychansk, o victorie de moral prin care Federația Rusă nu mai deține întreg controlul asupra regiunii Lugansk, notează The Guardian.

Pas cu pas, centimetru cu centimetru, vom elibera întregul nostru teritoriu de ocupanți”, a spus Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

13:42 –  Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, unul dintre singurii lideri mondiali apropiați de Vladimir Putin, a declarat că Moscova trebuie să înapoieze Kievului teritoriile ocupate de forțele pro-ruse, dacă își dorește să ajungă la un acord de pace.

Președintele Turciei a mai anunțat că, în urma discuțiilor purtate cu Vladimir Putin în Uzbekistan, a primit asigurări că Rusia și Ucraina vor organiza un schimb de aproximativ 200 de prizonieri.

DETALII AICI.

12:47 – Presa rusă susține că așa-zisele autorități ruse din Herson au cerut așa-zisului lider rus al regiunii, Vladimir Saldo, să convoace un referendum pentru anexarea la Federația Rusă „fără întârziere”, relatează The Guardian.

12:07 – Forțele navale ruse ar fi relocat submarinele din Sevastopol, Crimeea, înapoi în Rusia, susține Ministerul britanic al Apărării în analiza zilnică.

Experții britanici arată că securitatea flotei navale a Rusiei de la Marea Neagră este subminată.

11:30 – Două explozii au fost auzite în Melitopol, oraș ocupat de Federația Rusă, potrivit unor declarații ale primarului, citat de Kyiv Independent.

11:00 – Marea Britanie își va lua angajamentul de a furniza Ucrainei ajutor de cel puțin 2,6 miliarde de dolari, notează Financial Times. Anunțul ar urma să fie făcut de Liz Truss, în cadrul primului discurs susținut în calitate de prim-ministru al Marii Britanii la Adunarea Generală a ONU.

10:30 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:45 – Forțele ucrainene acuză că așa-zisele autorități ruse din Crimeea nu le mai permit bărbaților să părăsească regiunea, fără permisiunea armatei ruse.

9:40 – Apelurile liderilor separatiști, de a organiza referendumuri în Donetsk și Lugansk pentru alipirea la Federația Rusă, creează panică în rândul apropiaților și factorilor de decizie ai Kremlinului, susține Institute for the Study of War în analiza zilnică.

ISW arată că Rusia nu controlează complet cele două regiuni, astfel că anexarea celor două teritorii ar crea o problemă pentru Federația Rusă, întrucât ar trebui să le ceară forțelor ucrainene să „elibereze așa-zisul teritoriu rus”, ceea ce ar reprezenta o poziție umilitoare pentru Moscova.

9:35 – SUA ar urma să trimită tancuri în Ucraina, potrivit unui oficial din Pentagon, citat de CNN.

9:30 – Deși Vladimir Putin a cerut ca regiunea Donetsk să fie ocupată în totalitate până pe 15 septembrie, avansul forțelor ruse a stagnat, iar armata a eșuat să câștige obiectivele strategice, se arată într-o analiză a Pentagonului, citată de Kyiv Independent.

Pentagonul a mai menționat că, pe măsură ce Ucraina avansează în Est și Sud, Rusia atacă infrastructura civilă, în loc să se concentreze pe țintele militare, lucru ce ar scoate în evidență o dorință de răzbunare, mai degrabă decât o decizie corectă din punct de vedere militar.

9:25 – Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene, în cadrul căreia șefii diplomațiilor europene au discutat despre invazia rusă în Ucraina, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Întâlnirea informală a miniștrilor de Externe din UE a fost organizată în marja săptămânii la nivel înalt a celei de-a 77-a Sesiuni a Adunării Generale a ONU.

DETALII AICI.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii