Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ziua 146 a războiului din Ucraina | Armata rusă a atacat cu zeci de rachete orașul Nikopol, anunță guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 iulie 2022

Până la 40 de rachete ar fi fost trase noaptea trecută de forțele armate ale Federației Ruse asupra orașului ucrainean Nikopol, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko. Sunt raportate doar pagube materiale. Totodată, notează think tank-ul ISW, rușii își concentrează eforturile în vederea capturării a orașelor Seversk și Bakhmut, situate în regiunea Donețk.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din a 146-a zi a războiului din Ucraina:

21:45 – Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat marţi, 19 iulie, că se înregistrează progrese în negocierile privind exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră şi i-a mulţumit omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru medierea în acest caz.

21:20 – Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a acceptat marți un premiu pentru drepturile omului în numele poporului ucrainean, în semn de recunoaștere a luptei acestuia împotriva invaziei Rusiei în țara lor.

20:13 – Fluxurile de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 au crescut pentru a doua oară marți, potrivit datelor de pe site-ul acestuia, cu un debit de 23.681 kwh/h între orele 15:00 și 17:00, ora Germaniei, relatează Reuters.

19:47 – Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că Teheranul și Moscova trebuie să rămână vigilente împotriva „înșelăciunii occidentale”, făcând apel la o cooperare pe termen lung între Teheran și Moscova, a relatat televiziunea rusă de stat.

19:00 – Departamentul de Justiție al SUA încearcă să obțină o autoritate mai largă din partea Congresului pentru a confisca activele oligarhilor ruși ca mijloc de presiune asupra Moscovei în legătură cu invazia sa în Ucraina, a declarat marți un procuror de rang înalt.

18:17 – O întrerupere totală a aprovizionării cu gaz rusesc ar reduce PIB-ul celor mai vulnerabile țări din UE cu până la 6% și le-ar împinge spre recesiune, a avertizat Fondul Monetar Internațional (FMI) marți.

DETALII AICI.

17:11 – Un înalt oficial rus din domeniul securității a declarat că pacea în Ucraina, atunci când va fi instaurată, va fi în termenii Moscovei, în timp ce forțele rusești au lovit cu rachete ținte din întreaga țară, chiar dacă ofensiva lor terestră stagnează.

16:19 – Parlamentul ucrainean i-a destituit prin vot pe directorul Serviciului de intelligence al Ucrainei pentru acțiune internă (SBU), Ivan Bakanov, şi pe procurorul general, Irina Venediltova, anunţă mai mulţi deputaţi pe Telegram, relatează AFP.

15:47 – Uniunea Europeană pregătește o nouă listă „neagră” de persoane și companii acuzate că sprijină invazia Ucrainei de către Moscova, notează The Guardian

Noua listă ar cuprinde cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, și șeful firmei gigantice de zinc și cupru UMMC, alături de lideri ai clubului de motociclism Night Wolves, actori, politicieni, adjunctul șefului unui serviciu de securitate rus, membri ai familiei oligarhilor sancționați și militari.

15:35 – Comisia Europeană a propus marţi,19 iulie, statelor membre UE o finanţare europeană de 500 de milioane de euro pentru a facilita achiziţii comune de armament în vederea reconstituirii stocurilor diminuate prin sprijinul acordat Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar. Concret, Comisia înființează un instrument comun de achiziții publice în valoare de 500 milioane de euro.

DETALII AICI

12:48 – Potrivit UNIAN, Volodimir Zelenski l-a demis pe Volodimir Gorbenko din funcția de vicepreședinte al Serviciului de intelligence (SBU) al Ucrainei. De asemenea, președintele Ucrainei operat și alte schimbări în conducerea SBU.

Ruslan Grigorenko a fost înlocuit din funcția de șef al departamentului SBU din regiunea Sumy cu Eduard Fedorov.

Vladimir Krasnianski a fost schimbat din funcția de șef al Direcției SBU din regiunea Dnipropetrovsk cu Serhii Lisak.

Șefii departamentelor SBU din regiunile Transcarpatică și Poltava au fost rotiți între ei. Acum Ivan Rudnitski va conduce SBU în regiunea Poltava, iar Evgenii Borzilov în Transcarpatia.

Oleksandr Kuts a fost numit în funcția de șef al departamentului SBU din regiunea Harkov.

10:49 – Poliţia de Frontieră anunţă că 10.927 cetăţeni ucraineni au intrat luni în România, în scădere uşoară faţă de ziua precedentă.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 18.07.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.614.109 cetăţeni ucraineni.

9:52 – Forţele ruseşti au lovit din nou regiunea Odesa, în jurul miezului nopţii, trăgând simultan şapte rachete Kalibr asupra regiunii, transmite Ukrinform.

9:49 – Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan se întâlnesc, marţi, la Teheran, pentru a discuta despre exportul de cereale din Ucraina, a declarat un consilier de la Kremlin, relatează The Guardian.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com