Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


107 zile de război în Ucraina / Oficiali britanici: Orașul Mariupol riscă să devină epicentrul unei epidemii de holeră. Putin s-a comparat cu Petru cel Mare

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 iunie 2022

Sievierodonetsk, Lysychansk și celelalte orașe din Donbas rezistă, a dat asigurări președintele Volodymyr Zelenskiy, în cadrul mesajului transmis cetățenilor ucraineni seara trecută. În schimb, teritoriile cucerite de forțele ruse sunt private de servicii de bază, iar în orașul Mariupol există riscul izbucnirii unei epidemii de holeră, a avertizat Ministerul britanic al Apărării în analiza zilnică. Vladimir Putin s-a comparat cu Petru cel Mare, menționând că războiul din Ucraina este despre „recuperarea teritoriilor”. Este cea de-a 107-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din ziua 107 de război în Ucraina:

21:00 – Parlamentul European susţine cu fermitate solicitarea Ucrainei de a primi statutul de candidat pentru integrarea în Uniunea Europeană, a afirmat vineri preşedintele instituţiei, Roberta Metsola, citată de agenţia Reuters.

20:34 – Prin blocarea porturilor ucrainene, Rusia „folosește în mod deliberat foametea ca armă”, a declarat vineri ministrul german al agriculturii, Cem Özdemir.

20:00 – Președintele SUA, Joe Biden, a reacționat la raportul de vineri privind indicele prețurilor de consum, care relevă o inflație în continuare ridicată, promițând că lupta împotriva inflației este „prioritatea sa economică de top”, în timp ce a dat vina pentru menținerea prețurilor ridicate pe invazia Rusiei în Ucraina.

„Chiar dacă ne continuăm activitatea de apărare a libertății în Ucraina, trebuie să facem mai mult – și rapid – pentru a reduce prețurile aici, în Statele Unite”, a declarat Biden într-un comunicat.

19:36 – Președintele francez Emmanuel Macron ar putea efectua prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei rusești după ce Uniunea Europeană va decide la sfârșitul lunii iunie cu privire la cererea de aderare a Kievului la blocul comunitar, a declarat vineri o sursă de la Palatul Élysée.

„Așteptăm avizul Comisiei. Decizia ar putea fi aceea de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la aderare. Vom defini momentul vizitei în funcție de acești parametri”, a declarat sursa. Sursa de la Élysée a subliniat că Macron dorește să viziteze Ucraina în cel mai util mod pentru această țară.

19:07 – Primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, a avertizat că holera și alte boli ar putea ucide mii de oameni în orașul ocupat de Rusia în sudul Ucrainei, deoarece cadavrele zac pe străzi, iar temperaturile tot cresc.

Boichenko, care nu se mai află în oraș, a declarat că fântânile au fost contaminate de cadavrele persoanelor ucise în ultimele săptămâni de asediu rusesc și că strângerea cadavrelor de către ocupanții ruși se desfășoară lent, relatează Reuters.

18:01 – Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că se așteaptă ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie susținute de toate țările care solicită aderarea la UE, inclusiv Serbia.

„Este un război teribil, un război fără sens, care a fost declanșat pentru o viziune imperialistă a Rusiei. De aceea este atât de important ca Uniunea Europeană, și noi toți, să fim solidari cu Ucraina și să o ajutăm să se apere împotriva acestui atac”, i-a spus Scholz președintelui sârb Aleksandar Vucic în timpul unei conferințe de presă comune, vineri, la Belgrad.

17:24 – Direcția de informații militare a Ucrainei consideră că Rusia poate continua conflictul încă un an, avertizând că Ucraina este depășită semnificativ din punct de vedere al armamentului, pe front.

16:48 – Germania va asigura tratament medical victimelor războiului din Ucraina și va detașa medici germani în țara afectată de război, notează The Guardian.

16:29 – Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a avut o vizită în Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelenskiy și cu omologul ucrainean Oleksii Reznikov.

15:49 – Elveţia a adoptat noi sancţiuni, aceleaşi ca ale Uniunii Europene, împotriva Rusiei şi Belarusului, printre care şi sancţiuni financiare şi de călătorie care vizează 100 de persoane şi entităţi suplimentare, inclusiv pe oligarhul Aleksandra Melnichenko, a anunţat vineri Consiliul Federal Elveţian, notează News.ro.

15:32 – Vineri are loc la Palatul Cotroceni Summitul Formatului București 9, găzduit de președintele Klaus Iohannis. Reuniunea a început în urmă cu puțin timp, prilej cu care șeful statului a menționat că traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică.

Pe agenda discuțiilor de astăzi se află, în special, evoluțiile actuale de securitate din Ucraina și impactul acestora asupra vecinătății extinse.

DETALII AICI

15:00 – Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liashko, susține că războiul din Ucraina a îmbătrânit populația ucraineană cu 10-15 ani, în urma problemelor psihologice și a sistemului medical distrus generate de invazie, potrivit Kyiv Independent.

14:30 – Armata Ucrainei susține că Rusia poate lovi cu 40 de rachete de croazieră de la Marea Neagră, după ce un alt submarin rus a fost raportat în larg.

13:50 – Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, susține că cei doi cetățeni britanici și marocanul care au fost condamnați la moartea în regiunea separatistă Donetsk au comis crime pe teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși, potrivit Reuters.

13:42 – Raportul dintre armele de artilerie ale Ucrainei și cele ale Federației Ruse este de 1 la 10-15, potrivit unei declarații făcută de șeful adjunct al serviciului secret al Armatei Ucrainei, Vadym Skibitksy, pentru The Guardian.

Este războiul artileriilor acum, totul depinde de armele primite din Vest”, a spus Skibitsky.

13:20 – „Parlamentul European susține fără echivoc cererea Ucrainei de a primi statutul de țară candidată la Uniunea Europeană”, a spus Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, în cadrul unei conferințe susținută la Copenhaga, notează Reuters.

12:44 – Rusia blochează evacuările civililor din Herson și Zaporizhzhia, potrivit vicepremierului Iryna Vereshchuk, citată de Kyiv Independent.

11:50 – Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, forțele ucrainene au distrus o bază a mercenarilor Wagner.

11:40 – 3 civili și-au pierdut viața în Donetsk, în urma atacurilor Federației Ruse, potrivit guvernatorului Kyrylenko.

11:30 – 2 persoane au murit și alte 15 au fost rănite în urma atacurilor aeriene ale Federației Ruse asupra regiunii Harkiv din ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului Synebuhov.

10:59 – 491 de copii ucraineni au fost răniți în timpul invaziei ruse, iar alți 263 au fost uciși, potrivit datelor puse la dispoziție de procurorii ucraineni.

10:30 – Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a transmis că 38 de clădiri rezidențiale din regiune au fost distruse în ultimele 24 de ore, potrivit Kyiv Independent.

Forțele ruse distrug totul în calea lor” în orașul Sievierodonetsk, a mai precizat Haidai.

9:47 – Institutul pentru Studierea războiului susține că trupele ruse au reușit să avanseze puțin spre nordul orașului Sloviansk, dar a precizat că vor avea probleme în ceea ce privește atacul asupra orașului.

9:40 – O unitate militară rusă din regiunea Harkiv a refuzat să mai lupte, după ce a suferit numeroase pierderi de personal, potrivit forțelor ucrainene, citate de Kyiv Independent.

9:26 – „Situația de pe front nu a suferit schimbări. Sievierodonetsk, Lysychansk și ate orașe din Donbas, pe care ocupanții le consideră ținte cheie, rezistă”, a transmis Volodymyr Zelenskiy, în mesajul transmis seara trecută.

9:15 – Rusia se chinuie să asigure servicii elementare populației din regiunile ucrainene cucerite, potrivit unei analize a Ministerului britanic al Apărării.

Accesul la apă potabilă este inconsistent, sunt întreruperi majore în ceea ce privește serviciile de telefonie și internet”, potrivit sursei citate.

În orașul Mariupol, în schimb, situația este gravă, întrucât este pe punctul de a izbucni o epidemie de holeră, mai arată oficialii britanici. Cazuri izolate au fost raportate începând cu luna mai.

9:10 – Președintele Federației Ruse a precizat că economia Federației Ruse nu va fi izolată, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident, notează The Guardian.

Vladimir Putin s-a mai comparat cu Petru cel Mare.

Petru cel Mare a luptat în războiul măreț din nord pentru 21 de ani. Ar părea că era în război cu Suedia, că a luat ceva de la ei. Nu a luat nimic de la ei, a adus înapoi ce aparținea Rusiei”, a spus Vladimir Putin.

9:00 – Ucraina pierde până la 200 de soldați pe zi, potrivit consilierului prezidențial Mykhailo Podolyak, relatează The Guardian.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *