Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Trei luni de război / UE a aprobat un ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 mai 2022

Marți, 24 mai, s-au împlinit trei luni de când Federația Rusă a lansat invazia în Ucraina. Uniunea Europeană a aprobat o tranșă de 500 de milioane de euro de ajutor militar pentru Ucraina. Anterior, Uniunea Europeană aprobase un alt ajutor militar de 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina, ceea ce aduce totalul la 2 miliarde de euro. Bombardamentele au continuat în orașele din centrul și estul Ucrainei, potrivit oficialilor locali. Metroul din Harkiv s-a redeschis, după ce timp de 3 luni a fost adăpost antiaerian pentru mii de ucraineni.

Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Federația Rusă va aprofunda legăturile cu China.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din cea de-a 89-a zi de război în Ucraina:

21:26 – Guvernul ungar a declarat stare de urgenţă pe teritoriul țării începând de miercuri, 25 mai, în contextul războiului din Ucraina.

DETALII AICI

19:26Trupele ruse au bombardat uzina chimică Azot din Sievierodonetsk și au ucis 4 persoane. Un alt locuitor a fost rănit într-o altă parte a orașului și a murit, a declarat Serhiy Haidai, guvernatorul Oblastului Luhansk.

18:50 – Pierderile suferite de armata rusă, potrivit părții ucrainene, după trei luni de război:

18:34Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în cea mai activă fază, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzyanyk.

Forțele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene în două orașe – Sievierodonetsk și Lysychansk, relatează Reuters.

18:29Şeful Programului Alimentar Mondial al ONU i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să redeschidă porturile din Ucraina pentru a nu lăsa copiii din întreaga lume să moară de foame.

Ucraina este al patrulea cel mai mare exportator de porumb din lume și al cincilea ca exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

18:17 – Procuratura generală ucraineană a acuzat cinci membri ai armatei ruse și trei mercenari ruși pentru uciderea primarului Motyzhynului, alături de doi membri ai familiei acestuia.

Trupul Olhei Sukhenko a fost găsit într-un mormânt superficial, alături de trupurile neînsuflețile ale soțului și fiului ei, relatează CNN.

Potrivit investigatorilor, primarul și cei doi membri ai familiei acestuia au fost răpiți și torturați, în încercarea trupelor ruse de a obține informații despre armata ucraineană.

18:02 – Premierul ungar Viktor Orban – care blochează adoptarea unui embargo al Uniunii Europene (UE) împotriva petrolului rus – cataloghează „foarte improbabil” un acord în zilele următoare, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o preşedintelui Consiliului European Charles Michel, relatează AFP.

17:00 – Un oficial ucrainean din orașul portuar Mariupol, controlat de Rusia, a afirmat că 200 de cadavre au fost descoperite în dărâmăturile unei clădiri înalte în ruină, o altă descoperire macabră în orașul devastat de luni de bombardamente rusești.

Petro Andriușenko, consilier al primarului din Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat marți, într-o declarație pe Telegram, că aproximativ 200 de cadavre au fost găsite în timpul dezmembrării dărâmăturilor unei clădiri înalte din apropierea unei benzinării suburbane. Cadavrele au fost găsite într-un subsol de sub clădirea distrusă, într-o stare avansată de descompunere, a adăugat el.

16:44 – Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat marți cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba și a discutat despre diplomație și despre posibilele modalități de scoatere a cerealelor ucrainene din țară, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

„Secretarul a remarcat că criza globală de securitate alimentară rezultată din războiul brutal al președintelui Putin necesită un răspuns global și au discutat despre potențialele mijloace de a exporta cerealele ucrainene pe piețele internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în comunicat.

De asemenea, Blinken i-a oferit lui Kuleba detalii despre creditele suplimentare de 40 de miliarde de dolari care au fost aprobate în acest weekend, se arată în comunicat.

„Secretarul a subliniat din nou sprijinul ferm al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii Moscovei”, potrivit lui Price.

16:20 – Uniunea Europeană a aprobat o tranșă de 500 de milioane de euro de ajutor militar pentru Ucraina. Anterior, Uniunea Europeană aprobase un alt ajutor militar de 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina, ceea ce aduce totalul la 2 miliarde de euro.

16:00 – Forțele rusești au capturat Svitlodarsk, regiunea Donețk. Potrivit lui Serhiy Hoshko, șeful administrației militare din Svitlodarsk, ocupanții ruși au intrat în oraș în dimineața zilei de 24 mai și au arborat un steag rusesc pe clădirea consiliului municipal.

15:49 – Rusia pregăteşte un proiect de lege menit să elimine limita de vârstă pentru înrolarea în armată, potrivit Dumei de Stat a Rusiei, relatează AFP.

15:32 – Marea Britanie nu intenționează să trimită nave de război ale Marinei Regale în Marea Neagră pentru a ajuta la scoaterea exporturilor de alimente, cum ar fi cereale, din portul ucrainean Odesa, blocat, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a declarat: „Blocajul josnic al lui Putin asupra Odesa împiedică ca alimentele să ajungă la oamenii care au nevoie de ele.  Vom continua să lucrăm intens cu partenerii internaționali pentru a găsi modalități de a relua exportul de cereale din Ucraina. Cu toate acestea, nu există planuri actuale de a desfășura nave de război britanice în Marea Neagră”.

15:24 – Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că embargoul petrolier împotriva Rusiei este un „punct controversat”, ceea ce face dificil un acord privind următoarea tranșă de sancțiuni ale Uniunii Europene.

Într-o intervenție la Forumul Economic Mondial de la Davos, Morawiecki a spus că Polonia „lucrează pentru unitate” în jurul embargoului petrolier, dar că este o provocare pentru unele țări care nu au deschidere la mare, evocând aici Ungaria, Slovacia, Austria și Republica Cehă.

„Îmi pot imagina că putem avea un compromis între cele 27 de țări, astfel încât embargoul petrolier să fie impus mai rapid și unele blocaje să fie eliminate cu ajutorul bugetului european”, a adăugat oficialul.

15:20 – Ministerul turc de externe a confirmat că oficialii turci se vor întâlni mâine la Ankara cu delegațiile suedeză și finlandeză pentru a discuta despre aderarea celor două țări nordice la NATO.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat anterior (UPDATE 12:45) că țara sa și Suedia vor trimite miercuri delegații în capitala Turciei pentru a încerca să rezolve opoziția acesteia față de cererile lor de aderare la alianța militară.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a avut sâmbătă convorbiri telefonice separate cu liderii Finlandei și Suediei și a discutat despre preocupările sale.

Turcia afirmă că Suedia și Finlanda adăpostesc persoane care au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia îl consideră o organizație teroristă, și adepți ai lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

15:06 – Șeful NATO a declarat că este încrezător că va reuși să răspundă preocupărilor Turciei cu privire la cererile Finlandei și Suediei de aderare la alianță.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a adăugat că este optimist că NATO va primi cele două țări ca membri.

14:42 – Diplomatul rus care și-a anunțat demisia ieri, în semn de protest față de invazia Moscovei în Ucraina, „nu mai este cu noi, este împotriva noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„(…) putem spune doar că domnul Bondarev nu mai este cu noi, ci, mai degrabă, că este împotriva noastră. El are o poziție în care condamnă acțiunile conducerii ruse, iar acțiunile conducerii ruse sunt susținute de aproape întreaga populație a țării noastre”, a spus Peskov.

14:21 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Moscova nu a văzut încă un plan de pace italian pentru Ucraina, dar că speră să îl primească pe canale diplomatice.

Săptămâna trecută, ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a prezentat un plan de pace în patru etape pentru a pune capăt conflictului din Ucraina și a declarat că l-a discutat cu secretarul general al ONU, António Guterres, în timpul unei vizite la New York.

Planul prevede încetarea focului la nivel local pentru a permite evacuarea civililor, demilitarizarea liniilor de front, posibila neutralitate a Ucrainei, un acord între Rusia și Ucraina cu privire la viitorul Crimeei și al Donbasului și crearea unui nou pact de securitate european și internațional.

Di Maio a declarat că planul a fost propus și înalților oficiali reprezentând națiunile G7. În timpul briefingului său obișnuit cu reporterii de astăzi, Peskov a spus despre planul de pace italian:

„Nu l-am văzut încă, sperăm că ne va fi livrat prin canale diplomatice și ne vom familiariza cu el”.

14:03 – Atacul rusesc din Donbas este „cel mai mare de pe teritoriul european de la al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Kuleba a scris pe Twitter că este „prea devreme” pentru a concluziona că Kievul are deja toate armele de care are nevoie pentru a se apăra de ofensiva rusă. El i-a îndemnat pe aliați să „accelereze livrările de arme și muniții, în special MLRS (sisteme multiple de lansare a rachetelor), artilerie cu rază lungă de acțiune, APC (transportoare blindate de personal)”.

13:55 – Guvernatorul din Luhansk a lansat un avertisment sumbru că este prea târziu pentru ca mii de civili să fie evacuați din orașul asediat Sievierodonetsk, care se confruntă cu un efort susținut al Rusiei de a cuceri orașul și părțile din provincie încă deținute de Ucraina.

Înconjurat pe trei laturi de forțele rusești care au încercat să finalizeze încercuirea orașului, Sievierodonetsk și orașele și satele din vestul său au fost supuse în ultimele zile unui bombardament intens. 15.000 de locuitori se află încă în oraș, ascunși în adăposturi.

Forțele rusești au încercat să taie liniile de aprovizionare ucrainene către Sievierodonetsk, încercând să controleze drumurile cheie spre vest.

13:47 – Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că sunt în curs de investigare aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război ale Rusiei. Alți 48 de soldați ruși urmează să fie judecați pentru crime de război, a spus ea, iar oficialii ucraineni au o listă de aproximativ 600 de suspecți despre care se crede că au fost implicați în crime de război.

13:40 – Dmitri Medvedev, un aliat de încredere al președintelui rus Vladimir Putin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei din 2020, a criticat recentele încercări de a media pacea între Rusia și Ucraina într-un lung mesaj pe Telegram.

Printre punctele sale, Medvedev spune că planurile de pace propuse de puterile europene nu sunt în regulă. El critică eforturile recente ale Italiei ca fiind „pregătite nu de diplomați, ci de politologi locali care au citit multe ziare de provincie și operează doar cu falsuri ucrainene”.

De asemenea, el respinge posibilitatea ca Ucraina să devină vreodată un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene – „ei știu că este o minciună”, deoarece ar fi „prea costisitor și periculos” pentru Ucraina să adere fie la UE, fie la NATO.

Medvedev califică conceptul unui Donbas autonom „menținându-l în cadrul Ucrainei” drept „un nonsens evident și o proiecție ieftină”.

El a respins, de asemenea, orice acord de pace care implică Crimeea, afirmând că chiar și punerea acestuia pe masă este „o amenințare la adresa integrității teritoriale [a Rusiei] și un pretext pentru începerea unui război în toată regula. Nu există și nu va exista niciodată o forță politică în Rusia care să accepte măcar să discute soarta Crimeei. Ar fi pur și simplu o trădare națională”.

13:35 – Sancțiunile împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, impuse de UE, SUA și alte țări occidentale, „secătuiesc mașina de război a lui Putin”, a declarat Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos, în timp ce blocul continuă să negocieze măsuri și mai dure.

13:19 – Liderii din SUA, India, Australia și Japonia au avut o „discuție sinceră” despre invazia rusă în Ucraina, a declarat marți premierul japonez Fumio Kishida.

Șefii de stat din cele patru națiuni s-au întâlnit la Tokyo pentru un summit al Dialogului cvadrilateral de securitate (Quadrilateral Security Dialogue), un grup informal axat pe securitate care datează de la începutul anilor 2000.

„Statele Unite, India, Australia și Japonia și cei patru lideri s-au angajat într-o discuție sinceră cu privire la impactul situației din Ucraina asupra regiunii Indo-Pacific. India a participat, de asemenea, la exprimarea îngrijorării noastre cu privire la războiul din Ucraina. Am afirmat că principii precum statul de drept, suveranitatea și integritatea teritorială trebuie să fie respectate în orice regiune”, a declarat Kishida.

13:08 – Un tribunal rus a respins un apel al liderului opoziției din Rusia Alexei Navalnîi împotriva unei sentințe de nouă ani de închisoare pe care o ispășește pentru fraudă la scară largă și sfidare a instanței, acuzații pe care acesta le neagă.

Reuters relatează că Navalnîi l-a atacat pe președintele Vladimir Putin în timpul audierii la tribunal, catalogându-l drept un nebun care a declanșat un „război stupid” în Ucraina, bazat pe minciuni.

13:01 – Suedia și Finlanda vor participa la summitul NATO de luna viitoare de la Madrid, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez în timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, relatează Reuters. Summitul NATO va avea loc între 28 și 30 iunie.

12:54 – Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a declarat că războiul din Ucraina pune sub semnul întrebării ordinea internațională, în cadrul unui discurs rostit în Sala de Congrese a Forumului Economic Mondial.

Ea spune că la Davos ar trebui să se vorbească despre cum să facem o lume mai bună împreună, dar în schimb trebuie să se vorbească despre invazia lui Putin, unde manualul de joc al Rusiei pentru război „vine din alt secol”.

12:45 – Finlanda și Suedia vor trimite mâine delegații la Ankara pentru a încerca să rezolve opoziția turcă față de cererile lor de aderare la alianța militară NATO, a declarat ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto.

„Ne trimitem delegațiile noastre pentru a vizita Ankara, de fapt atât Suedia, cât și Finlanda. Acest lucru se va întâmpla mâine, deci dialogul continuă”, a declarat Haavisto în timpul unei discuții la Davos, relatează Reuters.

12:26 – Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, l-a criticat pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru că a ucis civili nevinovați în Ucraina. Duterte a declarat că, deși atât el, cât și Putin au fost numiți criminali, cei doi oameni sunt diferiți.

„Mulți oameni spun că Putin și cu mine suntem la fel pentru că ucidem oameni. Dar eu ucid criminali. Nu ucid copii și bătrâni. Ceea ce se întâmplă în Rusia și în America este diferit de ceea ce se întâmplă aici”, a declarat Duterte în timpul unui discurs, potrivit agenției de stat Philippine News Agency (PNA).

12:17 – Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat marți că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina și că nu are „termene limită”..

„Toate obiectivele stabilite de președinte vor fi îndeplinite. Nu poate fi altfel, pentru că adevărul, inclusiv adevărul istoric, este de partea noastră. Nu avem termene limită”, a declarat Patrușev într-un interviu acordat ziarului rusesc Argumenty i Fakty.

12:09  – Adjunctul secretarului american al apărării, Kathleen Hicks, a declarat că Statele Unite sunt încrezătoare că Finlanda și Suedia vor putea rezolva obiecțiile turcești privind aderarea celor două la NATO. Întrebată în acest sens în timpul vizitei la Oslo, ea a declarat, potrivit Reuters, că SUA sunt „încrezătoare că Finlanda și Suedia vor fi capabile să le rezolve direct cu turcii”.

12:00 – Procuratura Generală a anunțat marți că 234 de copii din Ucraina au fost uciși, de la debutul invaziei Rusiei, iar alți 433 au fost răniți. Este de așteptat ca cifrele să fie mai mari, deoarece nu includ victimele copii în zonele în care ostilitățile sunt în curs de desfășurare și în zonele ocupate, au precizat procurorii.

11:38 – Potrivit unui sondaj citat de Kyiv Independent, 82% dintre ucraineni cred că Ucraina nu ar trebui să renunțe la nicio bucată de teritoriu pentru pace. Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, doar 10% dintre ucraineni spun că Ucraina poate renunța la unele dintre teritoriile sale pentru a obține pacea și a-și păstra independența.

11:25 – Autoritățile pro-moscovite din regiunea ucraineană Kherson vor solicita o bază militară rusă în regiune, au anunțat marți agențiile de presă rusești de stat.

Agențiile de știri de stat ruse RIA-Novosti și TASS l-au citat pe Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației instalate de Rusia în regiunea Kherson, care a declarat că „ar trebui să existe o bază militară a Federației Ruse în regiunea Kherson. Vom cere acest lucru, iar întreaga populație este interesată de acest lucru”.

11:17 – Forțele armate columbiene trimit o echipă în Ucraina pentru a instrui militarii în operațiuni de înlăturare a minelor antipersonal, a anunțat luni Ministerul columbian al Apărării într-un comunicat.

Cei 11 ingineri militari vor fi trimiși într-o țară NATO vecină, care nu a fost numită din motive de siguranță, unde va avea loc instruirea, potrivit comunicatului.

„Columbia este, ca întotdeauna, angajată față de valorile libertății și drepturilor omului și, în acest caz, aduce o contribuție concretă în calitate de țară membră și parteneră globală a NATO”, a declarat ministrul columbian al Apărării, Diego Molano Aponte.

11:08 – Polonia a continuat să semnaleze intenția de a-și consolida apărarea, în lumina invaziei rusești în Ucraina.

Reuters relatează că Polonia vrea să cumpere șase baterii suplimentare de rachete Patriot. „Am semnat o scrisoare de solicitare privind șase baterii Patriot cu radare omnidirecționale, lansatoare și un stoc de rachete”, a scris pe Twitter secretarul apărării Mariusz Blaszczak.

Varșovia a promis să își majoreze cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB și să își dubleze de mai mult de două ori efectivele armatei pentru a descuraja orice posibil atac. Polonia are deja două baterii Patriot.

11:01 – Guvernatorul ucrainean al orașului Luhansk, Serhiy Gaidai, a prezentat raportul despre Severodonetsk, orașul care a fost în centrul operațiunilor rusești și care se află la aproximativ 110 km de orașul Luhansk.

„Severodonetsk ține de apărare – orașul se află în totalitate sub controlul autorităților ucrainene. Rușii și-au concentrat aproape toate forțele, și anume 25 de grupuri tactice de batalioane pentru a cuceri orașul. Numărul bombardamentelor a crescut. În satele din jur au loc bătălii. Este foarte dificil să evacuăm oamenii”, a scris acesta pe Telegram.

10:45 – Maksym Kozytskyi, guvernatorul din Lviv, a raportat pe Telegram că nu au existat alerte aeriene în regiune în cursul nopții. Lviv se află în vestul Ucrainei, departe de principalul teatru de operațiuni din Donbas.

10:40 – Prima întâlnire a președintelui american Joe Biden cu noul său omolog australian, premierul Anthony Albanese, s-a axat în parte pe războiul din Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Biden „a lăudat sprijinul puternic al Australiei pentru Ucraina de la invazia Rusiei, iar liderii au convenit asupra importanței solidarității continue, inclusiv pentru a se asigura că un astfel de eveniment nu se va repeta niciodată în Indo-Pacific”, a precizat sursa menționată.

10:33 – Ministrul rus de externe a declarat că Moscova se va concentra pe dezvoltarea relațiilor cu China, deși va lua în considerare ofertele din partea Occidentului de restabilire a legăturilor.

Serghei Lavrov, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la un eveniment la Moscova, a declarat că țările occidentale au îmbrățișat „rusofobia” de când Rusia a lansat invazia în Ucraina.

Rusia lucrează pentru a înlocui bunurile importate din țările occidentale, a spus el, iar în viitor va depinde doar de țările „de încredere” care nu sunt înclinate către Occident.

„Dacă ei [Occidentul] vor dori să ofere ceva în ceea ce privește reluarea relațiilor, atunci ne vom gândi serios dacă vom avea nevoie sau nu”, a declarat Lavrov, potrivit unei transcrieri de pe site-ul ministerului de externe.

Lavrov a enunțat nemulțumirile față de țările occidentale despre care a spus că sunt hotărâte să schimbe regulile relațiilor internaționale în detrimentul Rusiei.

Lavrov a declarat că obiectivul Moscovei este acum de a dezvolta în continuare legăturile cu China: „Acum că Occidentul a adoptat o „poziție de dictator”, legăturile noastre economice cu China vor crește și mai rapid”.

10:24 – BBC relatează că, în regiunea Kursk din Rusia, guvernatorul Roman Starovoit a prelungit alerta „galbenă” de amenințare teroristă pentru încă două săptămâni, până la 8 iunie.

Autoritățile ruse au afirmat în repetate rânduri că în satele de pe partea rusă a frontierei cu Ucraina s-a tras asupra lor. Regiunile rusești vecine Briansk și Belgorod și-au ridicat, de asemenea, nivelul de amenințare teroristă la „galben” în aprilie.

10:07 – Rusia și-a retras candidatura de a găzdui Expo 2030, deoarece oferta sa nu ar fi evaluată „în mod corect și imparțial” în cadrul actualei „campanii antirusești” desfășurate de țările occidentale, a anunțat Ministerul de Externe al țării.

„Este clar că oferta Moscovei de a găzdui Expo 2030, confruntată cu concurența celorlalți patru candidați, nu va fi evaluată în mod corect și imparțial”, a precizat luni ministerul într-un comunicat. Expozițiile mondiale au devenit o altă victimă a unei „campanii antirusești pe scară largă” desfășurate de țările occidentale, care vizează expulzarea Rusiei din toate domeniile de cooperare, se arată în document.

09:58 – Eforturile de planificare pentru aducerea trupelor americane înapoi în Ucraina, indiferent de capacitate – cum ar fi protejarea ambasadei SUA din Kiev, redeschisă recent – sunt „în curs de desfășurare la un nivel relativ scăzut”, a declarat luni, în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, după încheierea celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, șeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley.

09:41 – Bombardamentele continuă în orașele din centrul și estul Ucrainei, spun oficialii. Rachetele rusești au provocat luni seară pagube serioase infrastructurii feroviare din regiunea Dnipropetrovsk, potrivit șefului administrației militare regionale. De asemenea, mai multe orașe din Donețk au fost bombardate, a declarat un oficial de rang înalt, ceea ce a provocat moartea unui civil și rănirea altor patru.

09:30 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului. „Președintele Federației Ruse decide totul”, a declarat el într-un discurs video la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu pot accepta niciun fel de întâlnire cu nimeni care să vină din partea Federației Ruse în afară de președinte”.

09:22 – Rețeaua de metrou din Harkov, în nord-estul Ucrainei, își va relua activitatea după 3 luni de zile în care a fost folosită drept adăpost de locuitorii care încercau să scape de bombardamente. Forțele rusești au evacuat recent zonele din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, lăsând în urma loc dovezi suplimentare ale atrocităților pe care le-au comis în țara vecină.

09:00 – Președintele american Joe Biden a declarat că el și premierul indian Narendra Modi – care a fost reticent în a condamna războiul Rusiei din Ucraina – vor discuta marți despre conflictul „brutal și nejustificat.

Biden și Modi se întâlnesc în marja summitului Quad, care are loc la Tokyo și la care participă omologii lor din Japonia și Australia.

Vorbind cu reporterii, Biden a ridicat problema efectului pe care războiul l-a avut „asupra întregii ordini mondiale globale”.

„SUA și India vor continua să se consulte îndeaproape cu privire la modul de a atenua aceste efecte negative”, a declarat Biden.

„Sunt atât de multe lucruri pe care țările noastre le pot face și le vor face împreună, iar eu mă angajez să fac din parteneriatul SUA-India unul dintre cele mai apropiate pe care le avem pe Pământ”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Kyiv Independent / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com