Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Război în Ucraina, ziua 6 / Bombardamentele au continuat în Kiev și Harkiv

By Redactia , in Stirile zilei , at 1 martie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Ucraina rezistă în a 6-a zi de război. O nouă rundă de negocieri între Federația Rusă și Ucraina ar urma să aibă loc miercuri, 2 martie, potrivit agenției de presă din Rusia, Tass, ce citează informații din media ucraineană.  În paralel, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că se pregătesc bombardamente în mai multe zone din Kiev și a cerut populației să părăsească locuințele. 

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina

24 februarie             25 februarie             26 februarie             27 februarie            28 februarie

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 6-a zi de război în Ucraina:

23:15 – Prima țară care a impus sancțiuni împotriva unor oficiali din Belarus este Marea Britanie.

Mai multe detalii, aici. 

22:18 – Aproximativ 80.000 de cetățeni ucraineni s-au întors în țară de la începutul invaziei, potrivit datelor furnizate de Ministerul ucrainean de Interne, citate de Kyiv Independent.  Autoritățile susțin că cei mai mulți dintre aceștia s-au înrolat în Forțele Armate sau în alte instituții militare.

22:08 – Sirenele anti-aeriene răsună din nou în Kiev. Bombardamentele s-au reluat în Harkiv, potrivit informațiilor din media ucraineană.

(Video: Harkiv, Grădina Botanică / Sursă: Tpyxa / Telegram)

21:52 – Canada nu va mai permite navelor Federației Ruse să intre în porturi și să navigheze în apele sale teritoriale, parte a sancțiunilor introduse în urma invaziei, relatează Kyiv Independent.

21:43 – Primele audieri în cazul procesului intentat de Ucraina împotriva Federației Ruse, de la Curtea Internațională de Justiție, vor avea loc pe 7 și 8 martie.

21:40 – Ambasadorii statelor din UE au decis să excludă 7 bănci ruse din sistemul internațional financiar SWIFT, potrivit Bloomberg. Sberbank și o altă bancă deținută parțial de Gazprom nu au fost incluse pe listă.

21:30 – Atacul Armatei Ruse, lansat marți dimineață în Harkiv și care a lovit clădirea administrației regionale, a omorât 7 civili și a rănit alți 24, potrivit ultimelor date furnizate de media ucraineană.

20:30 – Volodymyr Zelenskiy a cerut Armatei Ruse să oprească bombardamentele asupra civililor înainte de a relua negocierile de pace în cadrul unui interviu acordat CNN și Reuters.

MAI MULTE DETALII, AICI.

20:24 – Aproximativ 680.000 de ucraineni au părăsit Ucraina de la începutul invaziei, susține șeful Agenției ONU pentru refugiați.

20:00 – Potrivit președintelui Ucrainei, atacul care a vizat Turnul TV din Kiev a distrus și unul dintre cele mai importante monumente dedicate victimelor Holocaustului, Babyn Yar.

Care este scopul în a spune timp de 80 de ani că „nu vom mai face asta niciodată”, dacă toată lumea tace când o bombă lovește Babyn Yar? Cel puțin 5 persoane au murit. Istoria se repetă”, a scris Zelenskiy, pe Twitter.

Reamintim că Vladimir Putin susține că este vorba de „o operațiune militară specială pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei”.

19:40 – Parlamentul European a adoptat luni, 1 martie, o rezoluție prin care condamnă „în cei mai duri termeni posibili” invazia Federației Ruse și transmite că toate instituțiile europene vor colabora pentru a se asigura că Ucraina va dobândi statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

MAI MULTE DETALII, AICI.

19:34 – Premierul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris. Cei doi oficiali au analizat situația de securitate din regiune și au confirmat decizia ambelor guverne de a continua sprijinul acordat guvernului și poporului ucrainean.

Vice-președintele SUA a transmis mulțumiri României pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni.
Totodată, a fost remarcată importanța solidarității manifestate de aliați pe Flancul Estic al NATO, care întărește garanțiile de securitate. Premierul Nicolae Ciucă a transmis mulțumirile României pentru suplimentarea numărului de militari americani sosiți în țara noastră, fiind subliniată soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, care aniversează anul acesta 25 de ani de la semnare”, se mai arată în comunicatul transmis de Guvern.

19:00 – În urma atacului asupra turnului TV din Kiev, cinci persoane au murit și alte cinci au fost rănite, potrivit autorităților ucrainene.

18:54 – O persoană a murit și alte 3 au fost rănite în urma bombardamentelor din centrul orașului Mariupol, relatează Babel.ua.

18:19 – Media ucraineană susține că Armata Rusiei ar urma să atace Catedrala Sfânta Sofia, din Kiev, „cel mai important altar al poporului ucrainean”, potrivit UGCC.

18:15 – „Nu există niciun element care să arate că teritoriul României este pus în pericol”, a declarat Vasile Dîncu, ministrul român al Apărării.

17:50 – Un oficial din cadrul Consiliului ucrainean de Securitate și Apărare a declarat că Ucraina ia în calcul să lanseze mai multe rachete în Belarus, un demers pe care l-a catalogat drept „preventiv”, potrivit Babel.ua.

17:30 – Au apărut noi imagini cu atacul Armatei Ruse asupra turnului TV din Kiev.

(Sursă: Nexta Live / Telegram)

17:17 – Potrivit informațiilor din media ucraineană, turnul de televiziune din Kiev a fost distrus într-un atac al Federației Ruse.  Autoritățile avertizează că vor exista probleme în ceea ce privește transmisiunile televiziunilor ucrainene.

(Sursă: Nexta TV / Telegram)

16:59 – Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a cerut Federației Ruse să oprească atacurile îndreptate împotriva civililor.

Mai multe detalii, aici.

16:40 – Orașul Harkiv intră din nou în stare de asediu, începând cu ora 16:00, până miercuri, ora 6:00, din cauza bombardamentelor, potrivit Babel.ua.

16:38 – Imediat după anunțul Moscovei, în Kiev au fost raportate noi explozii. În capitala Ucrainei se aude din nou alarma anti-aeriană, relatează Kyiv Independent.

16:30 – Aeronava ucraineană Suhoi 27 a părăsit spațiul aerian al României, a informat Ministerul Apărării. Este vorba de aeronava care, pe 24 februarie, a fost interceptată și aterizată la Bacău.

Avionul Suhoi 27, fără a avea muniţie la bord, a fost escortat de două aeronave de luptă tip Mig-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române până la limita spaţiului aerian naţional, de unde a fost preluat de către aeronave ale Forţelor Aeriene Ucrainene”, arată MApN.

Mai multe detalii, aici. 

16:20 – Peste 520.000 de persoane au părăsit Ucraina începând cu data de 24 februarie, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

16:08 – O nouă rundă de negocieri între Federația Rusă și Ucraina ar urma să aibă loc miercuri, 2 martie, potrivit agenției de presă din Rusia, Tass, ce citează informații din media ucraineană.

În paralel, Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că se pregătesc bombardamente în mai multe zone din Kiev și a cerut populației să părăsească locuințele. Atacurile vor viza infrastructura militară din Capitala Ucrainei.

16:07 – Potrivit informațiilor din media ucraineană, forțele armate ale Ucrainei au doborât unul dintre avioanele rusești care au lansat bombardamentele de marți din Harkiv.

16:02 – Bolt, o aplicație de ride-sharing care activează și în România, a anunțat că a donat 1 milion de euro pentru Ucraina și că urmează să mai doneze alte 4 milioane de euro în următoarele două săptămâni, potrivit CEO-ului Markus Villig.

Platforma va elimina toate produsele din Federația Rusă de pe Bolt Market și se va retrage din Belarus.

15:40 – În Kiev răsună încă o dată sirenele, pentru a informa populația cu privire la iminența unor noi bombardamente lansate de Federația Rusă, potrivit informațiilor din media ucraineană.

15:35 – Autoritățile din Ucraina au demarat consultările cu partenerii internaționali pentru a putea reține la graniță „criminalii de război din Rusia” dacă încearcă să fugă în țările din Vest, potrivit procurorului general, citat de Babel.ua.

15:00 – Prședintele Klaus Iohannis a declarat, după ședința CSAT, că se va înființa un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale către Ucraina și ucraineni.

De asemenea, șeful statului a punctat, între altele, că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2%, cât este în prezent, la 2,5%.

MAI MULTE DETALII AICI – BREAKING Klaus Iohannis, la finalul ședinței CSAT: Se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare

14:56 -Rusia îşi va continua ofensiva în Ucraina până când îşi va atinge obiectivele, a anunţat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, citat de AFP și preluat de News.ro. El a acuzat din nou armata ucraineană că foloseşte civili ucraineni drept „scuturi umane”.

14:52 – Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în PE, că ucrainenii „își apără viețile, dar luptă și pentru valorile universale și sunt dispuși să moară pentru ele. Președintele Zelenski și poporul ucrainean sunt adevărata noastră inspirație!”.

14:46 – Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 35 rănite în urma loviturilor cu rachete lansate marți de forțele rusești asupra centrului orașului Harkiv, potrivit consilierului Ministerului ucrainean de Interne, Anton Herashchenko.

14:45 – Președintele Klaus Iohannis susține declarații de presă la ora 15:00, la finalul ședinței CSAT.

14:22 – Președintele Ucrainei s-a adresat Parlamentului European, într-un discurs video emoționant. Traducătorul în egnleză al PE a izbucnit în plâns. Zelenski a punctat că „țara sa luptă pentru supraviețuire”.

DETALII AICI – VIDEO Traducătorul lui Zelenskiy, în lacrimi în timpul discursului din Parlamentul European

„Luptăm doar pentru pământul nostru și pentru libertatea noastră. Luptăm pentru viața noastră … Ne luptăm pentru supraviețuire. Aceasta este cea mai importantă motivație a noastră (…) Dar luptăm, de asemenea, pentru a fi membri egali ai Europei. Cred că astăzi arătăm tuturor că exact asta suntem”, a declarat liderul de la Kiev, între altele.

El a fost ovaționat în picioare de întreaga sală atât înainte, cât și după discursul său.

14:20 – China a declarat că „regretă” pierderile de vieți omenești din Ucraina și a calificat situația actuală drept „indezirabilă”, dar a refuzat să recunoască acțiunea militară a Rusiei drept „o invazie”, scrie CNN.

14:11 – Clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată, marţi seară, începând cu ora 21.00, în culorile drapelului Ucrainei.

14:07 – Senatorii Cristi Berea, Dan Ivan şi deputatul Victor Ilie se retrag din grupul parlamentar de prietenie cu Federaţia Rusă, în urma invaziei Ucrainei, relatează News.ro. Parlamentarii USR anunţă că vor continua să militeze pentru încetarea focului şi rezolvarea paşnică a conflictelor, respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele ei consemnate în tratatele internaţionale, condamnând, în acelaşi timp, invazia rusească şi oferind sprijin forţelor democratice din Rusia.

14:00 – Oficialii care au participat la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva au ieșit din sală în timpul unui discurs susținut de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Videoclipul a fost postat pe Twitter de delegația franceză.

13:56 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că protecția capitalei Kiev este „prioritatea cheie” a statului.

„Harkiv și Kiev sunt în prezent cele mai importante ținte pentru Rusia. Teroarea este menită să ne rupă. Pentru a ne frânge rezistența. Se îndreaptă spre capitala noastră, precum și spre Harkiv. Prin urmare, apărarea capitalei este astăzi prioritatea cheie pentru stat.

Kievul este special. Dacă vom proteja Kievul, vom proteja statul. Aceasta este inima țării noastre. Și trebuie să bată în continuare. Și va continua să bată, pentru ca viața să triumfe”, a declarat el într-un mesaj video transmis pe Facebook marți.

13:28 – Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a avertizat că nicio țară din Europa „nu se poate simți în siguranță” când vine vorba de președintele rus Vladimir Putin.

„Nicio țară din Uniunea Europeană [UE], din Europa nu se poate simți în siguranță în acest moment. Da, Ucraina este ținta numărul unu, dar dacă nu putem sprijini Ucraina, dacă Ucraina va cădea – fiți siguri că noi vom fi următorii, că Rusia va rămâne la ușile noastre”, a declarat Nausėda pentru CNN, când a fost întrebat dacă Putin și-ar putea îndrepta atenția spre statele baltice Lituania, Estonia și Letonia la un moment dat.

13:21 – Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi că invazia Rusiei în Ucraina este mai gravă decât se aştepta să fie, adăugând că Europa este acum martoră la un „dezastru în desfăşurare”, scrie CNN.

„Mi-e teamă să spun că tragedia pe care am prezis-o s-a întâmplat și este și mai rău decât previziunile noastre. Asistăm la un dezastru în desfășurare pe continentul european”, a declarat Johnson.

13:12 – Belarus s-ar fi alăturat marți, 1 martie, invaziei rusești în Ucraina, trupele acestei țări intrând în regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, au confirmat autoritățile ucrainene, citate de Politico.

„Belarus a intrat în război. Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv”, a transmis Vitaly Kirillov, speaker al departamentului regional al forțelor de apărare „Sever”.

Conform unor oficiali ucraineni, citați de presa ucraineană, o coloană de 33 de blindate din Belarus a intrat în Ucraina prin nordul țării.

Informația a fost confirmată pe Telegram și de Parlamentul Ucrainei.

13:10 – Fluxul de persoane şi autoturisme care traversează Dunărea cu bacul între localitatea ucraineană Orlîvka şi oraşul tulcean Isaccea a început să scadă, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene.

13:08 – Toţi angajaţii consorţiului cu sediul în Elveţia care stă în spatele controversatului proiect Nord Stream 2 au fost concediaţi, a anunţat ministrul elveţian al Economiei, Guy Parmelin, conform Agerpres.

13:04 – Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a susținut marți că Kievul a încercat să obțină arme nucleare, calificând acest lucru drept „un pericol real”, scrie Reuters. „Nu putem să nu răspundem la acest pericol real”, a declarat el, potrivit sursei citate.

13:00 – Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a precizat, marți, că ucrainenii care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, potrivit News.ro.

12:43 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenki a transmis marți că „lansarea unei rachete în piața centrală din Harkiv este o teroare directă și nedisimulată”.

„Rusia a devenit un stat terorist. Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita”, a punctat el, într-o postare pe Instagram.

12:36 – Un student indian a fost ucis într atacul asupra Harkiv, potrivit Ministerului indian de Externe. „Cu profundă tristețe, confirmăm că un student indian și-a pierdut viața în bombardamentele din Harkiv din această dimineață”, a transmis pe Twitter purtătorul de cuvânt al ministerului, Arindam Bagchi.

12:20 – Primarul oraşului Mariupol din Ucraina, Vadym Boichenko, a anunţat, marţi dimineaţă, că oraşul-port din sudul ţării a fost permanent ţinta bombardamentelor de când a început invazia Rusia asupra Ucrainei. Atacurile constante s-au soldat cu moartea civililor şi au distrus infrastructura oraşului.

12:00 – A început ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

11:50 – Imagini cu centrul orașului Harkov, după ce a fost bombardat:

11:29 – Belarus nu intenţionează să se alăture operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, a declarat marţi, 1 martie, preşedintele bielorus, Aleksandr Lukaşenko, transmite Reuters, agenție citată de News.ro.

11:24 – Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a transmis marți că „sute de mii de oameni din Rusia au aflat deja că autoritățile ruse îi mint. Că nu există nicio „operațiune specială”. Există un război obișnuit în desfășurare. În care au fost uciși mii de ruși. Rezistența la război în interiorul Rusiei însăși crește de la o oră la alta”.

11:10 – Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) a interzis, marți, patinatorilor ruși și belaruși participarea la toate competițiile internaționale de patinaj pe gheață, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Patinatorilor li se va interzice să participe la campionatele ISU și la alte evenimente, a precizat ISU într-un comunicat.

10:58 – Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, într-o explozie produsă în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a anunțat marți Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina într-o postare pe Telegram. Explozia a distrus o clădire guvernamentală.

10:23 – Ambasada Indiei la Kiev le-a cerut cetățenilor săi să părăsească „de urgență” capitala ucraineană, în timp ce convoiul militar rus se apropie de oraș, relatează CNN.

10:11 – Rusia a interzis aeronavelor înregistrate în Elveția să intre în spațiul său aerian, a anunțat marți, 1 martie, într-un comunicat, autoritatea federală de aviație a țării, Rosaviatsiya. Decizia vine după sancțiunile anunțate de Elveția luni.

DETALII AICI – Rusia răspunde la sancțiunile elvețiene și interzice avioanelor din Elveția să intre în spațiul său aerian

09:59 – Disney şi Sony Pictures au suspendat lansarea filmelor lor în cinematografele ruseşti după invazia Ucrainei.

09:42 – Ofensiva rusă către Kiev a avansat slab în ultimele 24 de ore din cauza dificultăţilor logistice, iar armata rusă şi-a intensificat atacurile de artilerie la nord de capitala Ucrainei şi în apropiere de Harkov şi Cernigov, arată ultima actualizare făcută de serviciile de informaţii britanice.

09:38 – Parlamentul European (PE) se reunește astăzi într-o ședință de urgență pentru a dezbate subiectul privind agresiunea Rusiei în Ucraina, potrivit agendei instituției.

09:27 – Liderul PNL și președintele Senatului, Florin Cîțu, a transmis pe contul său de Facebook, că România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE şi Ucraina.

„România este un susținător ferm al integrității teritoriale a Ucrainei și susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al comunității europene și euro-atlantice”, se arată în postarea lui Cîțu.

09:22 – Explozie puternică în Piața Independenței din centrul orașului Harkov. Racheta a căzut într-o zonă rezidențială, chiar în fața sediului guvernului din regiunea Harkov.

09:17 – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) oferă locuri de cazare în cămine refugiaţilor din Ucraina.

„Suntem pregătiţi să-i primim pe primii refugiaţi din Ucraina care vor ajunge în căminele studenţeşti ale SNSPA. Este vorba despre 232 de locuri de cazare. Vom caza la început studenţi indieni care urmau cursuri în universităţi din Ucraina. (…) Vor sta mai multe zile până se asigură transportul în ţările lor de destinaţie, după care vin alţii”, a declarat, marţi, pentru Agerpres, rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

09:16 – Preşedintele turc Tayyip Recep Erdogan a discutat telefonic cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko despre evoluţiile privind invazia militară rusă în Ucraina, relatează Agerpres.

09:10 – Statul Major al armatei Ucrainei a anunțat marți, 1 martie, bilanțul pierderilor suferite de „adversar”, Federația Rusă. Potrivit sursei citate, 200 de militari ruși au fost luaţi prizonieri, iar armata a reușit să distrugă 29 de avioane și 29 de elicoptere rusești.

09:00 – Coreea de Sud va oferi asistență umanitară în valoare de 10 milioane de dolari Ucrainei, în contextul în care invazia rusă continuă, a anunțat Ministerul de Externe de la Seul.

Ministerul a precizat că sprijinul va fi acordat prin consultări cu guvernele Ucrainei, ale țărilor vecine și ale organizațiilor internaționale. Președintele sud-coreean Moon Jae-in a ordonat luni guvernului să vină rapid cu sprijin umanitar pentru Ucraina.

08:50 – Sirenele de raid aerian sună și Kharkiv. Locuitorii sunt sfătuiţi să meargă la cel mai apropiat adăpost.

08:30 – Și Taiwanul va exclude bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT, „în pas cu țările occidentale”, a declarat marți premierul Su Tseng-chang.

„Taiwanul a condamnat Rusia pentru invazie, alături de partenerii noștri democrați globali… vom coopera simultan cu privire la deciziile luate împotriva băncilor rusești”, a declarat acesta.

08:26 – Președintele Klaus Iohannis a transmis marți, 1 martie, că România susține „în totalitate” aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

07:55 – Rusia şi Belarus au fost suspendate din toate competiţiile de rugby, marţi, „până la o noi ordine”, a anunţat forul mondial de conducere World Rugby, cittat de News.ro.

07:41 – Trupele ruse au intrat în Herson.

07:20 – Ambasada Chinei în Ucraina a început să-şi evacueze cetăţenii, primul grup organizat plecând luni, fiind vorba despre studenţi chinezi de la Kiev, care se îndreptau spre Moldova, relatează BBC.

07:16 – Noi imagini din satelit arată că un convoi militar rusesc care a ajuns la periferia Kievului se întinde pe o lungime de peste 65 de kilometri, relatează CNN.

07:15 – Ucraina va primi marți, 1 martie, 70 de avioane de luptă de la UE. Bulgaria va trimite 16 avioane MiG-29 și 14 Su-25, Polonia va furniza 28 de unități MiG-29, iar Slovacia – 12 MiG-29.

07:00 – Potrivit The Kyiv Independent, sirenele de raid aerian se aud în mai multe orașe – la Rivne, Ternopîl, Vinniţia, Volin, Uman și Cherkasy. Locuitorii sunt sfătuiţi să meargă la cel mai apropiat adăpost.

06:48 – Cel puțin 70 de soldați ucraineni au fost uciși într-un bombardament rusesc asupra unei unități militare din Okhtyrka, potrivit lui Dmitro Zhiviţki, şeful administraţiei de stat a regiunii Sumi.

06:31 – Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a rămas fără centura neagră la taekwondo, după ce federaţia internaţională de specialitate a decis să-i retragă această distincţie oferită în 2013.

06:00 – Australia va oferi Ucrainei un sprijin militar constând atât în arme letale, cât și neletale, în valoare de 50 milioane de dolari. „Vorbim de rachete, de muniţie, vorbim de sprijinirea lor în apărarea propriei patrii Ucraina”, a precizat premierul Scott Morrison.

Foto: Nexta TV / Telegram

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *