Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

113 zile de război / Sute de civili care se adăpostesc la uzina chimică Azot nu mai pot fi evacuați – oficial ucrainean

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 iunie 2022

Atacurile lansate de Armata Federației Ruse în Ucraina continuă să producă victime în rândul civililor și daune în ceea ce privește infrastructura. Distrugerile în agricultura ucraineană se ridică la 4 miliarde de dolari, notează Kyiv Independent. În schimb, ONU arată că 2,5 milioane de persoane s-au întors în ultimele luni în țara afectată de război. Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi s-au deplasat la Kiev, unde au avut o întâlnire cu Volodymyr Zelenskiy, la care a participat și Klaus Iohannis. Este cea de-a 113-a zi de război în Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din ziua 113 de război în Ucraina:

21:00 – Casa Albă a transmis că „lucrează din greu pentru a afla mai multe” despre cei doi cetățeni americani dispăruți în Ucraina. Alexander Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama, au comunicat ultima dată cu familiile lor pe 8 iunie.

Se crede că cei doi ar fi fost implicați într-o misiune în jurul regiunii Harkov din estul Ucrainei, unde se oferiseră voluntari pentru a lupta, relatează Reuters. Oficialii americani au menționat că nu există nicio dovaadă că cei doi bărbați au fost capturați de forțele rusești.

20:34 – Forțele armate ale Belarusului au extins exercițiile militare cel puțin până la 25 iunie, relatează Kyiv Independent. Exercițiile erau programate, inițial, să se oprească la sfârșitul lunii mai.

20:01 – Forțele ucrainene au respins două asalturi rusești spre Sloviansk, Bakhmut în regiunea Donețk. Au fost raportate tiruri continue de artilerie pe o mare parte din linia frontului, alături de lovituri aeriene.

19:44 – Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că anunțurile privind noile livrări de arme de către aliați către Kiev ar trebui făcute săptămânal și „în cantități suficiente”.

19:30 – Amploarea morții și a distrugerilor de la Mariupol „sugerează cu tărie” încălcări grave ale dreptului internațional, care vor lăsa o „amprentă de neșters” asupra generațiilor viitoare, potrivit șefei ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

18:55 – Marea Britanie a achiziționat și recondiționat peste 20 de tunuri cu rază lungă de acțiune – M109 – de la o companie belgiană de armament pe care le va trimite în Ucraina, a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

Armele grele trag gloanțe de 155 mm, a declarat acesta pentru Sky News după o reuniune a miniștrilor apărării din NATO la Bruxelles.

18:45 – Ucraina este „pregătită” să lucreze pentru a deveni „membru cu drepturi depline” al Uniunii Europene, a declarat, joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la conferinţa de presă susținută la Kiev alături de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi.

18:42 – Sute de civili care se adăpostesc la uzina chimică Azot din orașul ucrainean Șievierodonețk, estul Ucrainei, nu mai pot fi evacuați din cauza bombardamentelor și luptelor constante ale armatei ruse, potrivit guvernatorului din Luhansk, Serhiy Haidai.

„Acum este imposibil să ieși de acolo. Adică, este posibil din punct de vedere fizic, dar este foarte periculos din cauza bombardamentelor și luptelor constante”, a declarat Haidai.

Aproximativ 568 de persoane, inclusiv 38 de copii, se refugiază în prezent în uzina Azot.

18:21 – Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat la sancțiunile britanice împotriva patriarhului Kirill, calificând această măsură drept „absurdă și contraproductivă” (update 13:00).

Purtătorul de cuvânt al bisericii, Vladimir Legoyda, a declarat: „Încercările de a-l intimida pe patriarhul Kirill cu ceva sau de a-l forța să renunțe la opiniile sale sunt fără sens, absurde și neproductive”.

18:10 – Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României sunt cu toţii în favoarea acordării Ucrainei unui statut oficial „imediat” de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat joi, 16 iunie, preşedintele francez Emmanuel Macron, la conferinţa de presă susținută la Kiev, alături de președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cancelarul german, Olaf Scholza, și premierul italian, Mario Draghi.

MAI MULTE DETALII, AICI.

17:58 – Serviciul olandez de informații a declarat că a descoperit un agent militar rus care încerca să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra la Curtea Penală Internațională (CPI), care investighează acuzațiile de crime de război în Ucraina.

17:33 – Obiectivul strategic al Rusiei în acest război este distrugerea completă a statalității și a națiunii ucrainene, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar.

17:00 – Pe 14 iunie, Gazprom a redus maximul zilnic de la 167 de milioane de metri cubi la 100 de milioane de metri cubi. Anterior, Gazprom a fost acuzat că a folosit reducerile de aprovizionare cu gaze ca metodă de șantaj asupra Europei și de creștere a prețurilor.

16:39 – Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a reiterat angajamentul NATO de a furniza echipamente pentru a menține dreptul Ucrainei la autoapărare și a anunțat că NATO va desfășura mai multe trupe pe flancul său estic.

Vorbind la Bruxelles, secretarul general al NATO a condamnat „un război de uzură necruțător împotriva Ucrainei”, purtat de Rusia, și a declarat că NATO continuă să ofere „un sprijin fără precedent pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva agresiunii Moscovei”.

Întrebat despre comentariile recente ale papei Francisc, potrivit cărora războiul din Ucraina a fost „poate cumva provocat”, Stoltenberg a dat vina în mod ferm pe președintele rus Vladimir Putin.

„NATO este o alianță defensivă, iar războiul din Ucraina este al președintelui Putin. Ceea ce face NATO de mulți ani este să sprijine o națiune suverană independentă în Europa. Asta nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. Asta nu este o provocare. Și asta este ceea ce continuăm să vă spunem. Președintele Putin și Moscova sunt cei care sunt responsabili pentru această agresiune brutală împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg.

16:04 – Premierul italian Mario Draghi a declarat că Italia dorește ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la UE și va susține acest demers la următoarea reuniune a Consiliului European, care va avea loc pe 23-24 iunie.

15:57 – Cel puțin 3 persoane au murit și alte 7 au fost rănite în urma unui atac aerian asupra orașului Lysychansk, din regiunea Lugansk, notează Kyiv Independent.

15:44 – Gazprom a tăiat livrările de gaz către Germania cu 60% în ultimele două zile, notează Deutsche Welle.

15:20 – Noi imagini de la întâlnirea celor patru lideri europeni cu președintele Volodymyr Zelenskiy:

14:54 – Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat noi sancțiuni împotriva a 121 de cetățeni australieni, inclusiv jurnaliști și oficiali din domeniul apărării, invocând ceea ce numește o „agendă rusofobă” în această țară.

Printre cei sancționați se numără jurnaliști de la posturile australiene ABC News, Sydney Morning Herald și Sky News, precum și diverși oficiali din domeniul apărării, a precizat acesta.

14:33 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderii Franței, Germaniei și Italiei „nu ar trebui să se concentreze exclusiv pe livrările de arme către Ucraina” în timpul vizitei lor la Kiev.

14:25 – Dmitri Medvedev, fost președinte rus și în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că vizita liderilor francez, german, român și italian la Kiev este de „fără folos”.

„Europenii mâncători de broaște, lebăr și spaghete adoră să viziteze Kievul. Fără folos”, a scris Medvedev, pe Twitter.

14:03 – Negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski, a declarat că Moscova este pregătită să reia negocierile de pace cu Kievul, dar a afirmat că nu a primit încă un răspuns la ultimele sale propuneri, relatează agenția de presă Interfax.

Delegațiile rusă și ucraineană au purtat discuții intermitente la distanță și față în față, de când trupele rusești au invadat Ucraina la 24 februarie, dar eforturile au stagnat în mare parte din luna martie încoace.

13:17 – Rusia a avertizat că fluxurile de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 ar putea fi suspendate, invocând probleme legate de reparațiile la turbine. Ambasadorul Rusiei în UE, Vladimir Chizhov, a declarat pentru agenția de presă de stat Ria că o oprire completă a fluxurilor de gaz în conductă, care furnizează gaz din Rusia către Europa pe sub Marea Baltică, ar fi o „catastrofă” pentru Germania.

Fluxul de gaz Nord Stream 1 către Germania a fost întrerupt de două ori în această săptămână, o măsură despre care ministrul economiei german a declarat că are ca scop să semene incertitudine și să crească prețurile la combustibili.

13:00 – Marea Britanie a anunțat un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând persoanele implicate în „tratamentul barbar al copiilor din Ucraina”.

Printre cei sancționați se numără comisarul pentru drepturile copilului de la Moscova, Maria Lvova-Belova, pentru „transferul și adopția forțată” a 2.000 de copii ucraineni.

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, un aliat de lungă durată al lui Putin și un susținător vocal al războiului din Ucraina, a fost, de asemenea, sancționat. Kirill a fost exclus din ultima rundă de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei în urma obiecțiilor din partea Ungariei.

12:36 – Sirenele anti-aeriene au răsunat în Kiev în timpul vizitei celor 4 lideri de stat, printre care se numără și Klaus Iohannis. Potrivit informațiilor din media, nu au fost raportate explozii în regiune, iar sirenele ar fi fost declanșate în semn de avertisment sau în urma unor încălcări ale spațiului aerian al Ucrainei.

În acest moment, Iohannis, Draghi, Macron și Scholz vizitează orașul Irpin, situat lângă Capitala Ucrainei și distrus în primele luni ale invaziei ruse.

11:56 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni.

11:36 – Autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk au emis un briefing operațional pentru ultimele 24 de ore. Ei susțin că o persoană a fost ucisă și trei au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate de forțele armate ucrainene, dar și că au sub control 238 de amplasări, notează The Guardian.

Rusia este singurul stat membru ONU care recunoaște Republica Populară Donețk ca o autoritate legitimă.

11:07 – Atacul cu rachete asupra regiunii Sumî, de noaptea trecută, a omorât 4 persoane și a rănit alte 6,potrivit guvernatorului Dmytro Zhyvytskiyi, citat de Kyiv Independent.

10:29 – Klaus Iohannis a ajuns în gara din Kiev, unde li s-a alăturat lui Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi, cei trei lideri care au călătorit toată noaptea cu trenul spre Ucraina.

10:06 –  Cei trei lideri au ajuns în Kiev în urmă cu 20 minute, potrivit informațiilor din media franceză.

DETALII AICI

9:56 – Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și premierul Italiei, Mario Draghi, ar fi ajuns în Ucraina, unde urmează să aibă o întâlnire cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy în Kiev, potrivit informațiilor din media.

La întâlnire ar urma să participe și Klaus Iohannis, potrivit unor surse.

DETALII AICI

9:45 – Aproximativ 2,5 milioane de persoane s-au întors în Ucraina de la finalul lunii februarie, potrivit datelor ONU.

9:30 – 2 persoane au fost rănite, 14 case distruse și alte 30 de animale de la o fermă au fost ucise în urma unui atac aerian asupra regiunii Donetsk, potrivit Kyiv Independent.

9:25 – Turcia este gata să organizeze o întâlnire între ONU, Rusia și Ucraina, pentru a pune la punct un plan pentru a relua exporturile de grâne ucrainene, notează Deutsche Welle.

9:10 – Un om a fost ucis și alți 6 au fost răniți în urma unui atac asupra regiunii Sumî, potrivit guvernatorului Dmytro Zhyvytskiyi, citat de Kyiv Independent.

9:00 – Armata Ucrainei susține că, dacă va primi arme din Occident, va putea opri contraofensiva ucraineană până cel mai târziu în luna septembrie.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 67910 more Info on that Topic: mainnews.ro/live-113-zile-de-razboi-in-ucraina-atacurile-federatiei-ruse-continua-sa-produca-victime-distrugerile-in-agricultura-ucraineana-la-4-miliarde-de-dolari/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/live-113-zile-de-razboi-in-ucraina-atacurile-federatiei-ruse-continua-sa-produca-victime-distrugerile-in-agricultura-ucraineana-la-4-miliarde-de-dolari/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/live-113-zile-de-razboi-in-ucraina-atacurile-federatiei-ruse-continua-sa-produca-victime-distrugerile-in-agricultura-ucraineana-la-4-miliarde-de-dolari/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/live-113-zile-de-razboi-in-ucraina-atacurile-federatiei-ruse-continua-sa-produca-victime-distrugerile-in-agricultura-ucraineana-la-4-miliarde-de-dolari/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 93027 additional Information to that Topic: mainnews.ro/live-113-zile-de-razboi-in-ucraina-atacurile-federatiei-ruse-continua-sa-produca-victime-distrugerile-in-agricultura-ucraineana-la-4-miliarde-de-dolari/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *