Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Ziua 95 a războiului din Ucraina | Lupte crâncene pentru controlul asupra orașului Severodonețk. Volodymyr Zelenskiy, prima vizită în Harkiv

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 mai 2022

Forțele ruse își continuă asaltul în încercarea de a cuceri Severodonețk, ultima localitate importantă din Luhansk aflată sub controlul forțelor ucrainene. De cealaltă parte, potrivit ISW, Armata ucraineană a început o contraofensivă în apropierea graniței Herson – Mikolaiv, la aproximativ 70 km la nord-est de orașul Herson. Conform ultimului bilanț publicat de Kiev, Rusia ar fi pierdut peste 30.150 de militari de la începutul invaziei.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din cea de-a 95-a zi de război în Ucraina:

19:52 – Doi ofițeri de rang înalt din Armata Federației Ruse – colonelul Volodymyr Ivanov, membru al biroului de presă din Ministerul rus de Externe, și Oleksandr Vyhulyar – Comandantul Diviziei 106 de Parașutiști – au fost uciși în Ucraina, au anunțat forțele ucrainene.

19:46 – Federația Rusă a bombardat mai multe localități din regiunile Sumî și Chernihiv, din Nordul Ucrainei. 10 astfel de atacuri aeriene au fost raportate duminică, notează Kyiv Independent.

19:12 – Volodymyr Zelenskiy s-a aflat, duminică, în Harkiv, fiind pentru prima dată de la începutul invaziei când președintele Ucrainei a vizitat regiunea din care trupele ruse s-au retras în ultimele săptămâni.

18:42 – Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, continuă să se opună aderării Suediei și Finlandei la Alianța Nord Atlantică și a declarat duminică, 29 mai, că țara pe care o reprezintă nu poate accepta candidaturile unor „state care sprijină terorismul”, notează Reuters, citând presa de la Ankara.

DETALII AICI.

17:30 – „Înțelegem pe deplin suferințele Bisericii Ortodoxe Ucrainene(…)Înțelegem că (n.r. liderii ortodocși ucraineni) trebuie să acționeze cu înțelepciune, pentru a nu complica viața credincioșilor”, a fost reacția Patriarhului Kiril, după ce Biserica Ortodoxă Ucraineană – aripa moscovită a anunțat că a rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă a Federației Ruse.

DETALII AICI.

16:35 – „Orașul Mariupol e în colaps. Este curent în unele zone, iar ocupanții au încercat să împartă apă, dar străzile sunt inundate(…), este un miros îngrozitor din cauza canalizării. Miroase și a cadavre. Condițiile din oraș sunt complet nesanitare”, a spus un consilierul ucrainean din Mariupol, Oleksandr Lashin, citat de The Guardina.

16:24 – Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele Serbiei, în urma căreia liderul de la Moscova i-a promis omologului de la Belgrad că Federația Rusă va continua să livreze „neîntrerupt” gaze naturale în țara vecină, notează Interfax.

DETALII AICI.

15:57 – Civililor ucraineni li s-a interzis accesul la asistență medicală în spitalele din Crimeea, care au primit în schimb soldați ruși, acuză Forțele armate ale Ucrainei.

14:50 – Coloane de camioane s-au format în mai multe puncte de trecere a frontierei la ieşire din ţară. Cel mai mare timp de aşteptare este înregistrat la graniţa cu Ucraina, la Siret, unde transportatorii aşteaptă 14 ore pentru efectuarea formalităţilor şi ieşirea spre ţara vecină. Aglomeraţie pe arterele de ieşire pentru camioane este şi la Galaţi şi Vârşand, dar şi la intrarea în ţară, la vămile Siret, Calafat, Negru Vodă şi Galaţi.

DETALII AICI

14:13 – Orașul Kramatorsk și localitățile învecinate au rămas fără electricitate, după ce o linie de înaltă tensiune a fost ruptă în timpul ostilităților, relatează UNIAN.

12:38 – În cursul zilei de sâmbătă, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 91.967 de persoane, dintre care 11.032 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 26,3% faţă de ziua precedentă), transmite Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. De la declanşarea crizei În Ucraina şi până la data de 28 mai, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.057.067 cetăţeni ucraineni.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com