Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Două asociații de magistrați îi cer Liei Savonea să amâne ședința plenului CSM programată pentru ora 16:30

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația „Inițiativa pentru Justiție” solicită plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să amâne ședința de marți, programată pentru ora 16:30, motivând că pe ordinea de zi se află subiecte importante de discutat.

„Solicităm AMÂNAREA  ŞEDINŢEI  PLENULUI CONSILIULUi SUPERIOR AL MAGISTRATURII, anunţată pentru data de 08 octombrie 2019, orele 16, precum şi reprogramarea acestei şedinţe, într-o altă zi, în timpul programului de lucru, pentru a asigura prezenţa la dezbateri a reprezentanţilor asociaţiilor noastre şi/sau depunerea unor puncte de vedere asupra subiectelor ce se vor discuta”, se arată în comunicatul celor două asociații.

Potrivit sursei citate, ședința a fost anunțată cu doar cinci ore înainte, iar niciun material aferent punctelor din dezbateri nu le-a fost comunicat magistraților.

„În aplicarea acestui text de lege, ne este imposibil să participăm la lucrările plenului, în condiţiile în care şedinţa a fost anunţata cu doar 5 ore înainte, iar niciun material aferent punctelor din dezbateri nu ne-a fost comunicat. Nici platforma EMAP nu funcţionează, de acolo neputându-se descărca materialele aferente şedinţelor de Plen, nefiind postate în timp util ori deloc”, mai transmit magistrații.

Cele două asociații de magistrați cer Plenului CSM să comunice subscriselor toate materialele ce stau la baza tuturor punctelor anunțate pentru ședința de Plen de marți.

„În cazul în care nu veţi proceda la comunicarea lor şi amânarea şedinţei de Plen, vom alerta toate organizaţiile internaţionale relevante, solicitând Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare să se pronunţe neîntârziat asupra compatibilităţii cu statutul său a unor asemenea atitudini”, au încheiat magistrații.

A șasea încercare a plenului CSM de a o numi pe Adina Florea la șefia Secției Speciale a eșuat

A șasea încercare a plenului CSM de a o numi pe Adina Florea la șefia Secției Speciale a eșuat. Și asta pentru că, nici de această dată, nu s-a întrunit cvorumul necesar. Din cei 19 membri, au fost prezenți doar 13.

După o pauză de o oră, șefa CSM a decis ca ședința plenului să fie reluată la ora 16.30 când ar putea să fie prezenți și procurorii care au absentat dimineață. Lia Savonea încearcă în acest fel să forțeze întrunirea cvorumului pentru că, pe ordinea de zi, se află numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale.

Președinta CSM a precizat că l-a sunat pe procurorul general interimar Bogdan Licu însă acesta nu i-a răspuns. S-a interesat și a aflat că întâlnirile la Parchetul General se termină la ora 16.00, ceea ce a determinat-o să decidă reluarea ședinței plenului la ora 16.30.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *