Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Tensiuni între Rusia și Bulgaria / Moscova a amenințat cu închiderea ambasadei, dacă Sofia îi va expulza diplomații acuzați de spionaj

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 iulie 2022

După ce Bulgaria a anunțat expulzarea a 70 de diplomați ruși, Federația Rusă a amenințat cu închiderea ambasadei ruse de la Sofia, relatează Reuters. La rândul său, Kiril Petkov, prim-ministrul interimar al Bulgariei, a cerut Moscovei să își retragă „ultimatumul diplomatic”, „în spiritul relaţiilor trecute şi viitoare”. Relația dintre cele două țări apropiate s-a fracturat în urma invaziei ruse în Ucraina, condamnată ferm de Bulgaria.

Bulgaria a declarat marți, 28 iunie, că expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus, din motive de spionaj. 

Petkov, rămas interimar, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură cu o săptămână în urmă, a condamnat ferm agresiunea Federației Ruse din Ucraina și a susținut sancțiunile UE împotriva Moscovei. Mai mult, mai notează sursa citată, Petkov l-a demis pe fostul ministru al Apărării pentru că a refuzat să descrie drept război ceea ce se întâmplă în țara vecină și, totodată, a fost de acord ca Bulgaria să repare hardware-ul militar al Ucrainei. 

Într-o notă diplomatică văzută de Reuters, ambasada Rusiei i-a cerut Sofiei să anuleze decizia de expulzare până vineri, 1 iulie, la prânz. În caz contrar, ambasada a spus că va cere Moscovei să ia în considerare încetarea completă a prezenței diplomatice fizice a Rusiei în Bulgaria.

Petkov a cerut Rusiei să-şi retragă această notă şi să menţină deschise canalele diplomatice între Bulgaria şi Rusia „în spiritul relaţiilor trecute şi viitoare” dintre cele două ţări. El a subliniat că, chiar şi după plecarea celor 70 de diplomaţi ruşi, ambasada rusă la Sofia va rămâne cu un număr suficient de diplomaţi, de 43, faţă de cei 12 diplomaţi ai ambasadei bulgare la Moscova.

„De dragul trecutului și de dragul viitorului, trebuie să putem face pași înainte cu respect reciproc”, a spus Petkov, conform sursei citate. 

Expulzările i-au înfuriat pe socialiștii bulgari, aliați în guvernul de coaliție, care au declarat că nu vor sprijini un nou cabinet condus de Kiril Petkov.

Uniunea Europeană a declarat că amenințarea Rusiei de a rupe relațiile diplomatice cu Bulgaria ca răspuns la decizia sa de expluzare a celor 70 de diplomați este nejustificată și că că acțiunea Bulgariei a fost „pe deplin în conformitate cu dreptul internațional”, deoarece diplomații ambasadei Rusiei au încălcat tratatele internaționale.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW