Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministerul Energiei a blocat proiectul reactoarelor modulare mici de la Doicești

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 18 aprilie 2024

Ministerul Energiei a pus pauză proiectul reactoarelor modulare mici de la Doicești, după ce a blocat toate punctele de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, 17 aprilie, a Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica. Unul dintre aceste puncte avea legătură cu aprobarea deciziei privind continuarea proiectului. Potrivit News.ro, Ministerul Energiei, acţionar majoritar al Nuclearelectrica, s-a abţinut de la vot. 

Ministerul de resort a remis un comunicat de presă în care precizează că susține proiectul, dar e nevoie de o „viziune clară”.

„Susținem proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, ca parte integrantă din strategia de dezvoltare și consolidare energetică a României.

Astfel, pct. 2 de pe ordinea de zi a AGOA și pct. 4-11 de pe ordinea de zi a AGEA din data de 17.04.2024, organizate de Societatea Națională Nuclearelectrica, vor fi repuse pe ordinea de zi in cadrul unor ședințe ulterioare cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare”, a transmis Ministerul Energiei.

NuScale Power și RoPower (compania de proiect) au încheiat, la începutul acestui an, contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru centrala NuScale (462 MWe) din România.

Lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești.

Proiectul, care va dura 8 luni, include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depășească capacitatea fostei centrale de la Doicești. Soluția comună nucleară și regenerabilă va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o noua viziune asupra surselor de generare pentru sistemul energetic național.

Autoritățile speră că prin această investiție vor fi generate peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în același timp, și alte beneficii comunității locale.

Sursa foto: Nuclearelectrica

Comentarii