Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


BREAKING Aviz pozitiv de la Comisia Europeană pentru candidaturile Ucrainei și Republicii Moldova la UE – UPDATE

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 17 iunie 2022

UPDATEDupă luni intense de dialog și coordonare, sunt bucuros să salut Opiniile Comisiei Europene cu privire la acordarea statutului de state candidate Ucrainei și R Moldova, un bine-meritat pas înainte pentru cetățenii Ucrainei și ai Republicii Moldova. Continuăm să susținem activ integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în familia UE!”, a transmis Klaus Iohannis, pe Twitter.

UPDATESalut concluzia pozitivă (n.r. a Comisiei Europene) în ceea ce privește acordarea statului de candidat la Uniunea Europeană al Ucrainei. Este primul pas pentru aderarea la UE, ce ne va aduce mai aproape victoria. Mulțumesc Ursulei von der Leyen și fiecărui membru al Comisiei Europene pentru decizia istorică”, a transmis Volodymyr Zelenskiy, președintele Ucrainei, pe Twitter.

Maia Sandu a transmis că opinia forului european reprezintă „un pas enorm” și întărește convingerea autorităților de la Chișinău că se află „pe calea cea dreaptă”.

CITEȘTE ȘI: Maia Sandu, după anunțul Comisiei Europene: Ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă. Este un pas enorm

Știrea inițială

Comisia Europeană a recomandat vineri, 17 iunie, ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul de candidate la Uniunea Europeană. Decizia finală va fi luată în cadrul întâlnirii Consiliului European de săptămâna viitoare. 

Ucraina are o democrație parlamentară robustă, are o administrație publică ce funcționează și care ține țara in funcțiune pe timpul războiului(…)Ucraina are o societate civilă vibrantă, sistem electoral echitabil și liber (…) În privința statului de drept, Ucraina a progresat (…) În privința corupției, Ucraina a făcut pași mari, a creat instituții anticorupție”, a declarat Ursula von der Leyen, în timpul unei conferințe de presă susținută vineri.

Comisia Europeană susține, în schimb, că Ucraina mai are de parcurs anumiți pași, ce vor fi monitorizați îndeaproape de forul european, precum:

 • Să reglementeze procedurile de selecție a judecătorilor la Curtea Constituțională;
 • Să întărească lupta anti-corupție, în special la nivel înalt;
 • Să asigure o legislație eficientă împotriva spălării banilor;
 • Să reformeze instituțiile care aplică legea;
 • Să  limiteze influența excesivă a oligarhilor în economie, politică și spațiul public;
 • Să adopte o lege a mass-mediei, prin care să o alinieze cu legislația europeană;
 • Să finalizeze cadrul legal pentru minoritățile naționale;

Republica Moldova a primit la rândul ei aviz pozitiv de la Comisia Europeană, forul afirmând că există o fundație solidă pentru a asigura stabilitatea instituțiilor democratice, a statului de drept, a drepturilor omului și a protecției față de minorități.

La fel ca în cazul Ucrainei, Comisia Europeană a transmis că va monitoriza îndeaproape anumiți pași pe care Republica Moldova îi mai are de parcurs, precum:

 • Reformarea sistemului judiciar în ansamblu, pentru a asigura independența, integritatea, eficiența și transparența magistraților;
 • Să îmbunătățească lupta anticorupție, inclusiv în ceea ce privește corupția la nivel înalt;
 • Să limiteze influența oligarhilor în economie, politică și spațiul public;
 • Să întărească lupta împotriva crimei organizate;
 • Să reformeze administrația publică;
 • Să includă societatea civilă în procesul de luare a deciziilor;
 • Să întărească protecția drepturilor omului, în special în cazul grupurilor vulnerabile;
 • Să asigure egalitatea de gen și să lupte cu violența împotriva femeilor;

Odată ce Comisia Europeană a dat undă verde pentru ca cele două țări să obțină statutul de candidate la UE, acest lucru va trebui validat în unanimitate de șefii celor 27 de state membre, ce formează Consiliul European, iar apoi vor începe negocierile pe fiecare capitol.

Concret, Consiliul European se va întruni pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles, unde este așteptat să dea decizia finală în ceea ce privește deschiderea negocierilor pentru aderarea celor două state la UE.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW