Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Ministrul rus de Externe: Din Republica Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 17 iunie 2022

Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, a acuzat joi seară, 16 iunie, conducerea de la Chișinău că încearcă să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraina”, notează Deschide.Md.

„Desigur, din Republica Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină… Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunță că: «Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite și o decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente»”, a declarat ministrul rus de Externe.

Șeful diplomației de la Moscova a acuzat Uniunea Europeană că obligă Republica Moldova să deschidă un „al doilea front”. În plus, Lavrov s-a mai referit și la livrările de gaze naturale către țara vecină.

„Este o extorcare: «Dacă nu ne faceți (n.r o reducere), atunci noi vom merge mai repede spre Europa. Dar dacă o să ne faceți, atunci noi oricum vom merge, dar mai lent»”, a adăugat Lavrov.

Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova va renunța la statutul de stat membru al Comunității Statelor Independente, organism controlat de Rusia, atunci când va avansa pe parcursul european.

Replica președintelui Republicii Moldova

Maia Sandu a transmis că nu există nicio legătură între livrările de gaz și statutul de țară candidată la UE.

„Ne-am dorit demult, am făcut mulți pași în acest sens… Nu am de gând să îmi expun presupunerile de ce a spus domnul Lavrov ce a spus. Doar vreau să spun că R. Moldova este o țară suverană, cetățenii ei decid dacă vor să devină stat membru. Federația Rusă evident că poate să folosească gazele naturale sau curentul electric… Pot să folosească împotriva noastră aceste instrumente”, a fost replica președintelui din Republica Moldova, citat de Deschide.Md.

Președintele din țara vecină a mai menționat că oficialii moldoveni au o comunicare „la nivel minim” cu oficialii ruși.

„Este la nivel de ambasadori. Ambasadorul nostru la Moscova care uneori transmite mesaje și ambasadorul Federației Ruse aici la Chișinău, care din când în când este chemat la Ministerul de Externe pentru ca autoritățile noastre să transmită anumite mesaje”, a precizat Maia Sandu.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW