Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

85 de zile de război / Bombardamentele au continuat în Donetsk și Lugansk. Alți 700 de soldați ucraineni din Azovstal s-ar fi predat

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 mai 2022

Alianța Nord-Atlantică se așteaptă ca războiul din Ucraina să intre într-un punct mort în următoarele săptămâni, întrucât niciuna dintre cele două armate nu ar putea să obțină victorii semnificative, potrivit unui oficial NATO citat de CNN. Peste 15 civili au murit în regiunile Donetsk și Lugansk în ziua precedentă, când atacurile aeriene ale forțelor ruse au distrus peste 40 de clădiri rezidențiale și 2 școli, notează Kyiv Independent. Cei 900 de soldați care s-au predat la Azovstal vor fi transportați către un centru de detenție, susțin autoritățile ruse. Este a 85-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din a 85-a zi de război în Ucraina:

20:46 – Şeful marelui stat-major al SUA, generalul Mark Milley, a discutat telefonic cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, pentru prima oară de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat joi Departamentul american al Apărării.

„Liderii militari au discutat despre mai multe probleme de interes legate de securitate și au convenit să mențină deschise liniile de comunicare”, se arată în comunicat .

20:32 – Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a informat joi pe omologii săi din statele BRICS despre evoluţia campaniei militare ruse în Ucraina, în timpul unei reuniuni ministeriale a acestui grup format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, transmite Agerpres.

20:17 – ONU a îndemnat joi Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace, care se află într-un punct mort, în Turcia, relatează AFP.

20:05 – În timp ce sute de soldați ucraineni au părăsit uzina Azovstal în această săptămână, probabil că mai sunt încă sute de soldați în interiorul complexului asediat de la marginea orașului Mariupol – și se pare că printre aceștia se numără și unii comandanți de rang înalt.

Unul dintre ei este maiorul Bohdan Krotevych, șeful de stat major al Regimentului Azov. În ultimele zile, acesta a postat frecvent pe conturile sale de socializare, vorbind despre tactici militare și despre lupta care urmează pentru Ucraina, dar nu și despre ceea ce i s-ar putea întâmpla.

Într-o postare de miercuri, el a sugerat că nu se va preda, spunând că „lupta continuă”.

19:20 – Armata americană nu plănuiește în prezent să trimită trupe la ambasada SUA din Kiev, redeschisă miercuri, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, deși acest lucru nu înseamnă că trupele americane nu vor fi trimise acolo în viitor.

Oficialii din domeniul apărării au declarat reporterilor că Pentagonul se va supune Departamentului de Stat în ceea ce privește nevoile de securitate ale ambasadei, menționând că nu a fost exclusă mutarea de trupe americane la ambasada SUA din Ucraina în viitor.

„În acest moment, nu există o componentă de securitate militară americană pentru nevoile lor de securitate a ambasadei. Dar asta nu înseamnă că acest lucru nu s-ar putea schimba în timp”, a declarat oficialul.

19:01 – Fostul cancelar german Gerhard Schröder, care a fost criticat pentru că nu a rupt legăturile sale de afaceri cu Rusia după invazia acesteia în Ucraina, va trebui să renunțe la biroul său din Parlamentul german (Bundestag), a decis joi o comisie parlamentară pentru buget.

Coaliția de guvernare din Germania – condusă de Partidul Social-Democrat (SPD), din care Schröder încă face parte – a decis să îi reducă drepturile speciale de fost cancelar, ca urmare a legăturilor sale de afaceri cu Rusia, care continuă să existe, se arată într-o declarație postată pe site-ul Bundestagului. Cu toate acestea, fostul cancelar va continua să primească în continuare o pensie și protecție personală, mai arată sursa citată.

18:42 – „Agresiunea pe scară largă” a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la „momentul de cotitură” pentru ca Suedia să decidă să solicite aderarea la NATO, a declarat joi premierul Magdalena Andersson, la Rose Garden.

„Guvernul meu a ajuns la concluzia că securitatea poporului suedez va fi cel mai bine protejată în cadrul alianței NATO, iar acest lucru este susținut de un sprijin foarte larg în parlamentul suedez”, a declarat ea, aflându-se alături de președintele american Joe Biden și de președintele finlandez Sauli Niinistö, în SUA.

17:51 – Premierul britanic Boris Johnson și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky au discutat joi despre sprijinul militar și securitatea alimentară globală, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.

„Liderii au discutat despre progresele înregistrate în negocieri și au convenit să intensifice activitatea cu aliații, inclusiv cu SUA, Franța și Germania, pentru a defini arhitectura de securitate pe termen lung pentru Ucraina”, a precizat purtătorul de cuvânt.

În convorbirea cu Zelensky, Johnson și-a exprimat îngrijorarea „cu privire la consecințele globale din ce în ce mai mari ale invaziei ilegale a Rusiei și ale blocadei nebunești și nesăbuite a președintelui Putin asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, inclusiv creșterea prețurilor la alimente în țările în curs de dezvoltare”, potrivit comunicatului.

17:40 – Operatori online pro-ruși au afirmat în mod fals că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a sinucis, ca parte a unui efort agresiv de a afecta moralul publicului și de a submina guvernul ucrainean, a declarat joi firma americană de securitate cibernetică Mandiant.

Campaniile de influență, spun analiștii, subliniază modul în care Kremlinul este mai angajat ca niciodată în războiul informațional și eforturile de a modela percepțiile asupra conflictului, chiar dacă soldații săi suferă pierderi grele pe câmpul de luptă.

17:13 – Tribunalul districtual Pechersk din Kiev a aprobat arestarea fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, potrivit unui comunicat publicat joi pe Telegram de Parchetul General al Ucrainei.

Instanța a ales o măsură de constrângere sub formă de detenție a fostului președinte, care este suspectat că a organizat trecerea ilegală a persoanelor peste frontiera de stat a Ucrainei, potrivit comunicatului.

„La 23 februarie în 2014, Ianukovici, împreună cu personalul Securității de Stat și cu reprezentanți ai Federației Ruse, cu ajutorul a trei elicoptere ale Forțelor Armate Ruse, a trecut ilegal și a transportat cel puțin 20 de persoane peste frontiera de stat de la periferia localității Urzuf din regiunea Donețk către Anapa din Rusia”, se arată în declarație.

16:55 – Mai multe privilegii acordate fostului cancelar german Gerhard Schoeder au fost eliminate de Parlamentul German, din cauza legăturilor pe care le-a avut cu Federația Rusă, notează The Guardian.

16:42 – Evacuarea trupelor ucrainene din orașul-port Mariupol continuă, potrivit generalului Oleksiy Gromov.

În direcția orașului Mariupol, luăm anumite măsuri pentru a ne evacua eroii”, a spus Gromov, citat de Reuters.

16:35 – Primul proces în care un soldat rus este acuzat de crime de război comise în timpul invaziei în Ucraina a continuat joi, în Kiev. După ce a pledat „vinovat”, Vadim Șișimarin i-a cerut scuze văduvei bărbatului ucis în luna februarie, relatează Reuters.

DETALII AICI.

15:44 – Federația Rusă i-a răspuns secretarului general al ONU, după ce Antonio Guterres le-a cerut autorităților ruse să deblocheze porturile ucrainene, pentru a evita o criză alimentară cu „efecte devastatoare”.

Un adjunct al ministrului rus de Externe susține că acest lucru va fi luat în considerare, doar dacă Occidentul ridică sancțiunile aplicate în urma invaziei din Ucraina, notează Interfax.

DETALII AICI.

15:30 – Președintele Klaus Iohannis a declarat că războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în fața unei noi realități strategice.

Șeful statului l-a primit astăzi, la Palatul Cotroceni, pe premierul Portugaliei, António Costa, iar ulteriori cei doi oficiali au vizitat Batalionul 1 Instrucție Caracal, ocazie cu care președintele a susținut un discurs.

DETALII AICI.

15:25Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a minimalizat perspectivele unei aderări rapide a Ucrainei la UE, afirmând că nu există „nicio scurtătură” pentru intrarea în Uniunea Europeană, relatează Financial Times.

DETALII AICI.

15:17 – NATO nu și-a exprimat interesul de a amplasa arme nucleare sau baze militare permanente în Finlanda, a declarat premierul finlandez, Sanna Marin, într-un interviu publicat joi, 19 mai, într-un ziar italian. Ea se află într-o vizită oficială la Roma, conform Reuters.

DETALII AICI.

14:50 – Ministrul ucrainean de Externe acuză „unele capitale din UE” de un tratament „la mâna a doua” în ceea ce privește dorința Ucrainei de a adera la UE. Dmytro Kuleba susține că „strategia de ambiguitate” în ceea ce privește perspectiva europeană a Ucrainei a dat greș, notează Kyiv Independent.

13:58 – Ministerul britanic al Apărării susține că mai mulți comandați militari de top din Rusia au fost dați afară pentru rezultatele slabe înregistrate pe parcursul invaziei în Ucraina.

Unul dintre aceștia este Sergei Kise, comandantul Primei Gărzi de Tancuri a Rusiei, ce nu a reușit să cucerească orașul Harkov, sau comandantul Flotei de la Marea Neagră, vice-amiralul Igor Osipov.

DETALII AICI.

13:15 – Ministerul rus al Apărării susține că, în ultimele 24 de ore, 771 de soldați ucraineni care apărau fabrica Azovstal au capitulat, potrivit Interfax. De pe 16 mai, Federația Rusă susține că 1.730 de soldați ucraineni s-ar fi predat.

12:58 – Politico susține că Joe Biden ar fi refuzat ca SUA să trimită lansatoare de rachete cu rază lungă, ceea ce ar fi provocat frustrare în rândul oficialilor ucraineni, întrucât susțin că ar avea nevoie de aceste echipamente pentru a face față ofensivei ruse în Donbas.

12:30 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în timpul invaziei, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

12:18 –  Ambasada Rusiei la București a publicat o poziție oficială miercuri seară, 18 mai, prin intermediul căreia a catalogat informațiile legate de starea de sănătate a lui Vladimir Putin drept „neadevărate și falsuri”, comparându-le cu acuzațiile aduse Federației Ruse, în legătură cu crimele de război ce au fost comise în Ucraina.

DETALII AICI.

12:04 – Miniștrii apărării român și portughez, Vasile Dîncu și Helena Carreiras, au semnat joi, 19 mai, un acord de cooperare între guvernele celor două țări în domeniul apărării.

DETALII AICI.

11:17 – Poliția de frontieră a anunțat că numărul cetățenilor ucraineni care au intrat în România în ultimele patru luni a trecut de pragul de un milion.

Începând cu data de 10 februarie, catalogată de Poliția de Frontieră drept „perioada pre-conflict” și până pe 18 mai, au intrat în România 1.002.672 de cetățeni ucraineni.

DETALII AICI. 

10:48 – Atacurile Armatei Federației Ruse asupra regiunii Odessa, situată la aproximativ 500 de kilometri de București, provoacă îngrijorare în rândul oficialilor din statele vecine, a declarat joi, 19 mai, premierul României.

Nicolae Ciucă susține că, deși pericolul ar exista pentru toate țările din zonă, măsurile luate la nivelul UE și NATO „aduc acel plus de întărire a capacităților de apărare și descurajare” pe flancul estic.

DETALII AICI. 

10:00 – Criza alimentară generată de invazia rusă în Ucraina ar putea dura ani de zile și ar putea avea „efecte devastatoare” pentru zeci de milioane de oameni, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unei dezbateri la New York, notează The Guardian. La conferința ONU pe tema securității alimentare la nivel global a participat și ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

DETALII AICI.

9:25 – Ministerul rus de Externe susține că cei 900 de soldați care s-ar fi predat în urma atacurilor de la fabrica Azovstal, din Mariupol, vor fi duși într-un centru de detenție, înainte de a fi judecați, potrivit CNN.

9:20 – 15 civili au murit în Donetsk și Lugansk pe 18 mai, potrivit datelor furnizate de Armata Ucrainei. 46 de localități au fost lovite de atacurile Federației Ruse, ce au distrus peste 40 de clădiri rezidențiale, două școli și o grădiniță.

9:15 – Ambasada SUA din Kiev a fost redeschisă în ziua precedentă, după mai bine de 3 luni, susține The Guardian.

9:10 – Volodymyr Zelenskiy a semnat decretul pentru prelungirea Legii Marțiale cu încă 90 de zile. Documentul urmează să fie aprobat de Parlamentul ucrainean.

9:05 – Potrivit unei analize Human Rights Watch, armata rusă ar fi comis o serie de atrocități, ce includ execuții, torturi și abuzuri grave, în regiunile Chernihiv și Kiev, între februarie și martie. Grupul a investigat 22 de presupuse execuții, 9 crime ilegale, 6 posibile dispariții forțate și 7 cazuri de tortură, susține Kyiv Independent.

9:00 – Israel va prelua cetățenii ucraineni ce au nevoie de îngrijiri medicale, a anunțat ministrul israelian al Sănătății.

8:55 – Volodymyr Zelenskiy a vorbit în discursul susținut noaptea trecută despre anunțul Rusiei, potrivit căreia ar fi introdus arme cu laser în Ucraina. Președintele ucrainean susține că aceste informații ar indica „un eșec complet al invaziei”, notează Kyiv Independent.

8:50 – După Turcia, și președintele Croației a anunțat că îi va cere ambasadorului la NATO să voteze împotriva aderării Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Musienko Vladislav / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW