Tuesday, July 5, 2022
Jurnalism corect


Premierul finlandez dă asigurări că Finlanda nu va avea baze NATO sau arme nucleare pe teritoriul său

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 mai 2022

NATO nu și-a exprimat interesul de a amplasa arme nucleare sau baze militare permanente în Finlanda, a declarat premierul finlandez, Sanna Marin, într-un interviu publicat joi, 19 mai, într-un ziar italian. Ea se află într-o vizită oficială la Roma, conform Reuters.

„Nu există nici măcar un interes (în cadrul NATO) de a plasa arme nucleare sau baze în Finlanda”, a declarat Marin pentru cotidianul Corriere della Sera.

Finlanda și Suedia au depus miercuri cererea oficială de aderare la alianța NATO, o decizie luată în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. În schimb, aderarea celor două țări la NATO se confruntă cu obiecții din partea Turciei, astfel că procesul de aderare, care inițial se aștepta să fie relativ rapid, s-ar putea să dureze mai mult.

Marin, aflată într-o vizită la Roma pentru a se întâlni cu omologul său italian, Mario Draghi, a declarat că ea crede că problema poate fi rezolvată prin dialog.

„Cred că în această etapă este important să rămânem calmi, să purtăm discuții cu Turcia și cu toate celelalte țări membre, răspunzând la întrebările care pot exista și corectând orice neînțelegere”, a declarat Marin.

Ea a mai spus că problema desfășurării de arme nucleare de către NATO sau a deschiderii de baze militare în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare pe care Helsinki le are cu alianța militară occidentală.

Premierul Magdalena Andersson din Suedia, țară vecină Finlandei, care, de asemenea, candidează pentru aderarea la NATO, a declarat că țara sa nu dorește baze permanente ale NATO sau arme nucleare pe teritoriul său.

Turcia, membră NATO din 1952, și-a exprimat o opoziție neașteptată față de aderarea Finlandei și Suediei, acuzând vecinii nordici că adăpostesc persoane legate de grupuri pe care le consideră teroriste. Ankara a evocat, de asemenea, embargourile impuse de aceste țări asupra exportului de arme către Turcia după incursiunea acesteia în Siria în 2019.

Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul suedez Andersson sunt așteptați să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la Washington în cursul zilei de joi.

Italia susține cu fermitate cererea Finlandei și Suediei de aderare la NATO și este dispusă să accelereze orice proceduri interne pentru ca cele două țări să adere la alianță cât mai curând posibil, a declarat miercuri Draghi după întâlnirea cu Marin.

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW