Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană propune prelungirea cu un an a avantajelor comerciale acordate Ucrainei

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 februarie 2023

Comisia Europeană a propus, joi, prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către UE.

Această iniţiativă vizează să continue sprijinul ferm pe care UE îl acordă economiei Ucrainei şi să contribuie la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei, mai precizează Comisia Europeană, în comunicatul de presă.

Principalul obiectiv al măsurilor comerciale autonome este de a sprijini Ucraina, fără a pierde din vedere interesele industriei UE. În acest scop şi ţinând seama de creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, măsurile comerciale autonome prelungite conţin un mecanism de salvgardare accelerat pentru a proteja piaţa Uniunii, dacă este necesar.

Sursa citată adaugă că propunerea va fi acum examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în vederea asigurării unei tranziţii fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la noul regim.

În vigoare de la 4 iunie 2022, măsurile comerciale autonome au avut un efect pozitiv asupra comerţului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, măsurile comerciale autonome au permis ca fluxurile comerciale din Ucraina către UE să rămână extrem de stabile în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război şi împotriva tendinţei generale a schimburilor comerciale cu Ucraina care a fost, per ansamblu, într-o scădere constantă.

Având un caracter unilateral şi temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor şi contingentelor restante, precum şi a taxelor legate de măsurilor antidumping şi de salvgardare aplicate importurilor ucrainene în această perioadă dificilă prin care trece Ucraina.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW