Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Federația Rusă a expulzat 10 diplomați români de la Moscova

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 13 mai 2022

Zece angajați ai Ambasadei României la Moscova au fost expulzați din Federația Rusă, a anunțat vineri, 13 mai, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat de presă. Decizia vine după ce țara noastră a luat o decizie similară la începutul lunii aprilie.

România a declarat „personae non gratae” 10 angajați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, în data de 5 aprilie.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că Federaţia Rusă a declarat ca personae non gratae 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

MAE reaminteşte că decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor 10 persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 (detalii aici)”, se arată în comunicatul ministerului.

În acest context, instituția reiterează „condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse”.

Amintim că, în data de 5 aprilie, MAE anunța că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, transmitea atunci ministerul condus de Bogdan Aurescu.

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW