Monday, May 23, 2022
Jurnalism corect


Autoritățile de la Chișinău au acuzat că „forțe” din Transnistria încearcă să destabilizeze regiunea

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 13 mai 2022

Forțe din Transnistria încearcă să destabilizeze regiunea controlată de separatiștii pro-ruși, a acuzat vineri, 13 mai, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu acordat Reuters

Vrem să rezolvăm conflictul din Transnistria prin intermediul dialogului pașnic și al diplomației. Majoritatea cetățenilor din regiunea transnistreană nu vrea să trăiască într-o zonă de război și vrea pace, dar sunt forțe din interior care încearcă să destabilizeze”, a spus ministrul de Externe al Republicii Moldova, ce se află la reuniunea miniștrilor de Externe G7, în Germania.

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că ultimele evenimente din regiunea controlată de separatiștii pro-ruși au avut loc în contextul războiului din Ucraina.

Sunt limitate (n.r. încercările de destabilizare), dar se joacă cu provocările, acumularea tensiunilor și încercarea de a isteriza populația transnistreană(…)Sunt forțe interne care vor să destabilizeze regiunea și să aducă războiul mai aproape de casele noastre. Lucrăm pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat Nicu Popescu.

Context

Două noi incidente au fost semnalate vineri, 13 mai, în jurul orei 4:00, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ocupată de Federația Rusă, potrivit informațiilor din presa locală.

Potrivit serviciului de presă al așa-zisului minister al afacerilor interne, în jurul orei 4:15, un necunoscut, coborât dintr-un autoturism, ar fi aruncat un amestec incendiar spre depozitului de combustibil al unei întreprinderi.

Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, două cocktail-uri Molotov au fost aruncate în clădirea așa-numitului „Comisariat militar”, unul nimerind pe trotuar, iar al doilea rămânând blocat în gratiile ferestrei. Incendiul a fost stins imediat.

Incidentele se înscriu într-o serie mai largă de evenimente de acest tip ce au avut loc în Transnistria în ultima lună.

Cronologie: 

 • 25 aprilie – Atac cu grenade asupra sediului așa-zisului minister al securității. Nicio persoană nu a fost rănită. Detalii aici.
 • 25 aprilie – Explozii semnalate la aerodromul din Parcani. Pagube materiale minore.
 • 26 aprilie – Două antene de comunicații din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, au fost distruse. Detalii aici.
 • 27 aprilie – Trei focuri de armă au fost semnalate în apropierea depozitului de armament de la Cobasna. Detalii aici.
 • 3 mai – Separatiștii de la Tiraspol anunță doborârea unei drone cu explozibili.
 • 5-6 mai – Patru explozii ar fi avut loc în apropierea satului Vărăncău din raionul Rîbnița, la mică distanță de un fost aerodrom.
 • 13 mai – Atacuri cu dispozitive incendiare asupra așa-numitului „Comisariat militar” și depozitului de combustibil al unei întreprinderi.

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW