Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Președintele Turciei anunță că nu va aproba aderarea Finlandei și Suediei la NATO

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 16 mai 2022

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat luni, 16 mai, că țara pe care o conduce nu va aproba aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Reuters relatează că liderul turc a declarat că delegațiile suedeză și finlandeză nu ar trebui să se deranjeze să vină în Turcia pentru a convinge Turcia să aprobe candidaturile lor la NATO.

Finlanda și Suedia, deși sunt ambele partenere NATO, au considerat mult timp aderarea ca fiind o provocare inutilă a Rusiei, puternicul lor vecin din est. Cu toate acestea, invazia Moscovei în Ucraina a dus la o regândire radicală a politicilor lor de securitate.

Aderarea la NATO ar necesita ratificarea de către toți membrii actuali ai alianței. Turcia este membră a NATO din 1952, iar apartenența sa rămâne o piatră de temelie a politicii sale externe față de țările occidentale.

Context

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunțat luni, 16 mai, că Suedia se va alătura Finlandei pentru a cere aderarea la NATO, în urma invaziei Federației Ruse în Ucraina, o decizie istorică, ce vine după mai mult de 200 de ani de nealiniere militară în țara nordică.

„Vom informa NATO că dorim să devenim membru al alianței”, a declarat premierul Magdalena Andersson, citată de Washington Post.

Anunțul a fost făcut după o dezbatere în Riksdagen (parlamentul Suediei), desfășurată luni dimineață, care a arătat că există un sprijin uriaș pentru aderarea la NATO. Din cele opt partide suedeze, doar două partide mai mici de stânga s-au opus aderării la alianță.

Duminică, social-democrații suedezi au schimbat poziția partidului conform căreia Suedia trebuie să rămână nealiniată, deschizând calea unei majorități clare pentru aderarea la NATO în parlament.

Decizia Suediei vine după ce Finlanda, țara vecină, a anunțat duminică că va încerca și ea să se alăture alianței formate din 30 de țări.

Opinia publică din ambele țări era ferm împotriva aderării la NATO înainte de invazia rusă din Ucraina din 24 februarie, dar sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut rapid după aceea.

Duminică, guvernul finlandez a anunțat că va solicita aderarea la NATO, în cadrul unei conferințe de presă comune a președintelui Sauli Niinistö și a prim-ministrului Sanna Marin, care au declarat că demersul trebuie ratificat de parlamentul țării înainte de a merge mai departe.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW