Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Se pot folosi rezervele valutare ale Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei? / Borrell: Avem banii în buzunar

By Ana Teșcan , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 mai 2022

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat, într-un interviu publicat luni, 9 mai, de Financial Times, că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să ia în considerare confiscarea rezervelor valutare ale Federației Ruse, în valoare de miliarde de dolari, care au fost înghețate în urma sancțiunilor occidentale, pentru a acoperi costurile reconstrucției Ucrainei după război.

Borrell a afirmat că Statele Unite ale Americii (SUA) au preluat controlul asupra activelor de miliarde de dolari ale băncii centrale afgane, parțial pentru a compensa victimele terorismului, precum și pentru ajutorul umanitar pentru țară, așadar ar fi logic să se ia în considerare măsuri similare cu rezervele Federației Ruse. 

„Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să-mi explice de ce este bine să procedăm așa cu banii afgani, și cu banii rusești nu”, a spus oficialul european. 

UE și aliații săi au restricționat rezervele internaționale ale băncii centrale a Federației Ruse la începutul invaziei din Ucraina. În martie, Moscova a susținut că peste 600 miliarde de dolari din rezervele sale au fost înghețate ca urmare a sancțiunilor occidentale, potrivit sursei citate.

Oficialii UE au examinat posibilitatea folosirii rezervelor Federației Ruse în efortul de reconstrucție a Ucrainei, dar Bruxellesul nu a prezentat, cel puțin deocamdată, nicio propunere pe această temă.

Întrebată luna trecută dacă banii ar putea fi confiscați și folosiți pentru reconstrucția Ucrainei, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că nu este ceva ușor de făcut, că ar trebui făcut doar în coordonare cu aliații și că ar putea necesita o schimbare de legislație în SUA, conform sursei citate. 

Borrell a declarat că ar vrea să vadă o discuție despre metodele de asigurare a „compensațiilor de război” provenite din Rusia.

Comisia Europeană a declarat că prețul reconstrucției s-ar putea ridica la sute de miliarde de euro, fiind de așteptat ca Europa să suporte o mare parte din cheltuieli. Sumele strânse în recentele conferințe de către partenerii Ucrainei au fost o simplă „picătură de apă în ocean” în comparație cu ceea ce ar fi nevoie, a mai transmis Borrell. 

Președintele american Joe Biden a propus ca bunurile confiscate de la oligarhii ruși să fie vândute pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei – o idee susținută și săptămâna trecută de președintele Consiliului European, Charles Michel. 

Potrivit Financial Times, oficialii Comisiei au examinat modalități de a face acest lucru mai simplu din punct de vedere juridic, dar subiectul este încărcat, având în vedere necesitatea de a respecta un proces echitabil.

Conform aceleași surse, confiscările de bunuri sunt uneori posibile în urma unei condamnări penale, dar această cerință nu ar fi îndeplinită doar pentru că cineva a fost vizat de sancțiuni. 

Sursa foto: Twitter / Josep Borell Fontelles

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW