Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 135 de război în Ucraina. Observatorii internaționali susțin că Armata Rusă pregătește o ofensivă de amploare în Donetsk

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 iulie 2022

Armata Federației Ruse a intrat într-o pauză operațională pentru a se pregăti de o ofensivă de amploare asupra regiunii Donetsk, susțin observatorii internaționali în mai multe analize publicate vineri, 8 iulie. SUA a identificat 18 „tabere de filtrare”, prin care cetățenii ucraineni sunt deportați în Rusia, notează New York Times, citând un diplomat american.

Main News transmite LIVE cele mai importante informații din ziua 135 a războiului din Ucraina:

20:39 – Cinci civili au fost uciși și alți trei au fost răniți, inclusiv un copil de 12 ani, în urma atacurilor ruse asupra orașelor Bakhmut și Siversk, situate în regiunea Donețk, a anunțat procurorul general al Ucrainei, citat de The Guardian.

17:41Germania a aprobat protocoalele de aderare a Finlandei și a Suediei la NATO. 

„Acest lucru oferă mai multă securitate – pentru toți membrii NATO și pentru Europa”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz pe Twitter.

Documentele trebuie să fie ratificate de parlamentele tuturor celor 30 de state membre înainte ca Finlanda și Suedia să poată fi protejate prin clauza NATO de apărare reciprocă care prevede că un atac asupra unui membru este un atac împotriva tuturor.

Ratificarea ar putea dura până la un an, dar între timp Helsinki și Stockholm pot deja să participe la reuniunile NATO și să aibă acces la mai multe la informații.

17:15Președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, a declarat că administrația sa își va menține poziția neutră față de războiul din Ucraina.

Întrebat cum ar putea vizita sa de săptămâna viitoare de la Washington să influențeze poziția Mexicului în privința conflictului, López Obrador a răspuns că țara sa va rămâne neutră, dar că speră însă că va exista o încetare a focului, relatează Reuters.

17:05Oficialii pro-ruși din regiunea Herson, citați de CNN, au transmis că rachetele ucrainene au lovit o centrală hidroelectrică din orașul Nova Kakhovka, dar nu au reușit să o distrugă.

„Ucrainenii au încercat să bombardeze hidrocentrala Kakhovka. Consecințele distrugerii unei astfel de unități de producție ar fi fost catastrofale pentru locuitorii regiunii”, a declarat administrația militaro-civilă a Hersonului.

Centrala hidroelectrică este situată în orașul Nova Kakhovka, la râul Nipru. Forțele ruse au pus stăpânire pe ea de la începutul invaziei, dar în ultima lună a devenit o țintă pentru rachetele ucrainene, deoarece Kievul încearcă să perturbe liniile de aprovizionare rusești.

16:43 – SUA a identificat 18 „tabere de filtrare”, prin care cetățenii ucraineni sunt deportați în Rusia, notează New York Times, citând un diplomat american.

15:43 – Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a ieşit vineri de la mai multe reuniuni ale omologilor săi din cadrul G20, pe Insula Bali, în Indonezia, din cauza criticilor şefilor diplomaţiilor germană, ucraineană şi americană, reuniţi pentru prima oară într-un summit internaţonal de la începutul Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

DETALII AICI.

14:55 – Armata Ucrainei a confirmat analiza Ministerului britanic al Apărării și a precizat că trupele ruse se îndreaptă spre Sviansk, din regiunea Donetsk.

13:00 – Ministerul rus al Apărării susține că a distrus două sisteme anti-rachetă Harpoon, livrate de Marea Britanie Ucrainei, din regiunea Odessa, potrivit The Guardian.

12:21 – 6 civili au murit în Donetsk pe 7 iulie, potrivit unui anunț făcut de guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko.

11:15 – „Pentru colegii noștri din Rusia. Ucraina nu este țara voastră. Grâul ei nu este și grâul vostru. De ce blocați porturile?”, a fost mesajul transmis de Antony Blinken în timpul Summitului șefilor diplomațiilor din statele membre G20, potrivit unui oficial SUA citat de The Guardian.

11:00 – Patru persoane au murit și alte 9 au fost rănite în urma unui atac asupra regiunii Harkov din ziua precedentă, potrivit guvernatorului Oleg Synebuhov.

10:48 – Orașul Sievierodonetsk este în pragul „unui dezastru umanitar”, după cum a avertizat guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, citat de The Guardian.

10:00 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:35 – Vladimir Putin a lansat o nouă amenințare la adresa Occidentului. Președintele Federației Ruse susține că Moscova „abia și-a început” campania militară din Ucraina și a provocat statele occidentale să înfrunte Rusia pe câmpul de luptă.

Azi auzim că ei (n.r. statele occidentale) vor să ne înfrângă pe câmpul de luptă. Ce pot să zic, să încerce”, a spus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri cu parlamentarii ruși ce a avut loc joi.

DETALII AICI.

9:25 – Ministerul britanic al Apărării susține că Armata Federației Ruse plănuiește o nouă ofensivă de proporții în regiunea Donetsk, în zona localității Siversk, la 8 kilometri de front.

9:15 – Ministrul rus al Externelor, prezent la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele G20, a acuzat oficialii occidentali că, în loc să vorbească despre problemele economiei globale, preferă să critice Federația Rusă în legătură cu invazia Ucrainei, notează The Guardian.

9:10 – Institute for the Study of War a confirmat că Armata Rusă a intrat într-o pauză operațională pentru a lansa noi atacuri asupra Ucrainei și a precizat că Rusia încearcă să suplinească pierderile suferite în Ucraina cu ajutorul unităților voluntare ad-hoc.

9:05 – Ucraina a incriminat fraudele cu fonduri UE, transmite Kyiv Independent.

9:00 – Peste 225.000 de case au fost distruse în timpul invaziei ruse, potrivit plângerilor depuse de cetățenii ucraineni, notează Kyiv Independent.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *