Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Macron: Franța, Germania, Italia și România susțin candidatura imediată a Ucrainei pentru aderarea la UE

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 iunie 2022

Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României sunt cu toţii în favoarea acordării Ucrainei unui statut oficial „imediat” de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat joi, 16 iunie, preşedintele francez Emmanuel Macron, la conferinţa de presă susținută la Kiev, alături de președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cancelarul german, Olaf Scholza, și premierul italian, Mario Draghi.

„Toţi patru susţinem statutul de candidat imediat la aderare. Acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica, de asemenea, luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din Republica Moldova”, a declarat Emmanuel Macron, citat de Le Figaro.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit despre acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei. El a menționat că această decizie este esențială.

„Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune.

Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie. Nu mai avem timp pentru ezitări. Partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unei game largi de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride”, a declarat, între altele, șeful statului.

Foto: Klaus Iohannis / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *