Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Scandalul de la SNSPA ia amploare: Sociologul Marius Pieleanu, acuzat că i-ar fi făcut avansuri unei studente

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 iulie 2024

O fostă studentă în cadrul SNSPA susține că sociologul Marius Pieleanu, profesor la aceeași universitate și totodată patronul institutului de sondare Avangarde, i-ar fi făcut avansuri în mod repetat, însă reclamația sa i-ar fi fost ignorată de către profesoara care îi coordona lucrarea de licență, Mihaela Miroiu, relatează publicația Podul.ro.

Femeia a făcut destăinuirea pe Facebook, chiar la o postare a Mihaelei Miroiu, care susține că până acum nu ar fi existat niciun fel de plângeri clare privind eventuale abuzuri sexuale ale profesorilor din cadrul SNSPA.

„Doamna profesoară, v-am îndrăgit mult, tare mult. Erați așa cum mi se părea ca trebuie să fim noi, toate fetele și femeile, în urmă cu mai bine de 20 de ani. V-am ales și ați acceptat să îmi fiți coordonatoare de lucrare de licență, master, apoi doctorat. Sorbeam fiecare cuvânt pe care ni-l spuneați la cursuri sau în discuțiile amicale. Și am venit și v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni, și cum risc să nu pot intra la examenul de licență din cauza lui. Și asta pentru ca i-am refuzat avansurile. Eram în primii 10 elevi din an, bursieră în toți cei 4 ani. Mi-ați cerut răgaz să vorbiți cu el, apoi mi-ați spus ca trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi, ca nu puteți interveni în relația dintre profesor și student. Și lumea mea s-a prăbușit. Tocmai ne spuseseți la curs ca, în cazuri de agresiune, victima nu trebuie pusa niciodată față în față cu agresorul. Și acum, după mai bine de 20 de ani, am lacrimi în ochi când îmi amintesc. Și stare de vomă când îl văd la tv. Ați știut. Ați știut și după câțiva ani când am venit și v-am zis ca nu scap de furia lui, ca încearcă să mă vorbească de rău pe unde întâlnește oameni care mă cunosc, ca strigă injurii după mine pe stradă când ne întâlnim întâmplător. Ați știut…”, a povestit Claudia Radu, presupusa victimă.

Claudia Radu este prima persoană care îi menționează numele lui Marius Pieleanu. Jurnalista Carmen Dumitrescu a susține că ar fi auzit zvonuri privind abuzurile lui Alfred Bulai, dar și ale lui Pieleanu.

„Încerc să-mi pun ideile într-o ordine cu sens. Și cel mai bine e să încep de la început. Din primele zile în care am început să merg la cursuri. Evident, discutam cu colegi mai mari despre cum sunt profesorii, despre cât de exigenți sunt, despre cât de buni sunt, pentru că la SNSPA fiecare profesor era, de fapt, un personaj. Ungureanu era cel exigent și nonconformist, Miroiu era femeia cu autoritate, Țăranu era eruditul cu grai moldovenesc, la cursurile căruia stăteai cu răsuflarea tăiată, Pârvulescu era cel înțelegea cum funcționează lumea politică de la cap la coadă. Dar când a venit rândul profesorilor de la Sociologie (Bulai și Pieleanu), studentele mai mari ne-au zis scurt: “Aveți grijă cu ăștia! Mai ales dacă vă cheamă în practică! Și să aveți grijă cum vă îmbrăcați la cursuri, că dacă le place de voi, aia e!”, a relatat jurnalista.

Alfred Bulai s-a pensionat

Profesorul și sociologul Alfred Bulai, în vârstă de 61 de ani, a depus o cerere de pensionare de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în urma acuzațiilor de abuz sexual ale fostelor sale studente, potrivit unei investigații realizate de publicația Snoop.ro.

Fostele studente susțin că Bulai, fost prodecan și secretar de stat, le-ar fi chemat pentru discuții sub pretextul unui „feedback academic”, pentru ca ulterior să le pună să se dezbrace.

Publicația a reușit să discute cu nu mai puțin de 18 victime și martori din generații diferite, care au confirmat comportamentul deviant al acestuia. Faptele s-ar fi petrecut în ultimii 30 ani, iar fostele studente susțin că acestea erau cunoscute la nivelul întregii facultăți, inclusiv de către alți profesori.

Alfred Bulai a negat acuzațiile care i se aduc.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii