Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Statele Unite susțin că Moscova plănuiește să anexeze regiunile separatiste Donețk și Lugansk

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 3 mai 2022

Federația Rusă intenționează să anexeze regiunile separatiste Donețk și Luhansk prin alegeri „false”, avertizează Statele Unite ale Americii, prin Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare. Potrivit oficialului american, așa numite referendumuri de aderare ar urma să aibă loc la jumătatea lunii mai.

„Potrivit celor mai recente rapoarte, credem că Rusia va încerca să anexeze așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk. Potrivit informațiilor, Rusia plănuiește să pună la cale referendumuri de aderare cândva la mijlocul lunii mai. Această acțiune este direct desprinsă din cartea de joc a Kremlinului”, a declarat Michael Carpenter, citat de CNN.

Există, de asemenea, indicii că Rusia ar putea plănui să recunoască și să anexeze o „republică populară” în orașul Kherson din sud-estul țării.

Carpenter a adăugat că rușii răpesc cetățeni și oficiali locali din zone pe care le-au ocupat în estul și sudul Ucrainei pentru a-i înlocui cu „grupuri loiale Moscovei”. De asemenea, rușii ar răpi directori de școli, jurnaliști, activiști locali și oficiali municipali.

Între timp, UE pregătește noi sancțiuni

Între timp, Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni pentru vânzările de petrol rusesc și speră să adopte un posibil embargo la următoarea reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE, a declarat luni șeful diplomației europene, citat de The Guardian.

Comisia Europeană, ramura executivă a uniunii, este așteptată să propună săptămâna aceasta noul pachet de sancțiuni UE, inclusiv un potențial embargo asupra cumpărării de petrol rusesc – o măsură care ar priva Moscova de un important flux de venituri. Cu toate acestea, multe țări din UE rămân divizate.

Josep Borrell, care prezidează reuniunile Consiliului Afaceri Externe, a declarat că speră că UE va putea lua „măsuri pentru a limita în mod semnificativ aceste importuri”, dar a recunoscut că până în prezent nu există un acord din partea tuturor membrilor.

„Dar sunt încrezător că, cel puțin în ceea ce privește importurile de petrol, acest acord va fi posibil de acum până la următoarea reuniune a Consiliului”, a adăugat el.

Germania a precizat luni că este pregătită să susțină un embargo imediat al UE asupra petrolului rusesc. „Am reușit să ajungem la o situație în care Germania este capabilă să suporte un embargo petrolier”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Germania este cel mai mare client de energie al Rusiei și ar putea priva Moscova de un flux mare de venituri în câteva zile.

La jumătatea lunii mai, statele membre ale UE vor trebui să respingă cererile Moscovei ca plățile pentru carburanți să fie făcute în ruble – deși nu dispun de aprovizionare alternativă cu gaze, a avertizat Bruxelles-ul.

Kadri Simson, comisarul european pentru energie, a declarat luni că cererile Kremlinului trebuie respinse în ciuda riscurilor unei întreruperi a aprovizionării într-un moment în care deficitul nu poate fi compensat.

Miniștrii UE au avertizat că respectarea în totalitate a cererii Moscovei de plată a gazului în ruble ar încălca sancțiunile existente în UE. Ambasadorii din țările UE vor discuta despre sancțiunile petroliere propuse atunci când se vor întâlni miercuri.

Kievul spune că exporturile de energie ale Rusiei către Europa, până acum scutite în mare parte de sancțiunile internaționale, finanțează războiul Kremlinului cu milioane de euro în fiecare zi.

Comisia Europeană a declarat totuși că ar putea scuti Ungaria și Slovacia de orice embargou viitor privind cumpărarea de petrol rusesc, ținând cont de dependența celor două țări de țițeiul rusesc, au declarat luni doi oficiali UE.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW