Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul ungar a dispus stare de urgență din cauza războiului din Ucraina

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 mai 2022

Guvernul ungar declară stare de urgenţă pe teritoriul țării începând de miercuri, 25 mai, în contextul războiului din Ucraina, se arată într-un videoclip de pe pagina oficială de Facebook a prim-ministrului Viktor Orban, relatează Reuters.

Orban, care a câștigat al patrulea mandat consecutiv la alegerile din 3 aprilie, a mai folosit acest regim juridic special în trecut, o dată din cauza crizei migrației din Europa și, mai târziu, în timpul pandemiei de COVID-19.

Noua stare de urgență dă, în mod similar, putere guvernului lui Orban să aprobe măsuri prin decret.

„Lumea este în pragul unei crize economice”, a spus Orban în videoclip, reiterând că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să „protejeze securitatea financiară a familiilor ungare”.

Orban a precizat că primele măsuri ale guvernului său, în contextul stării de uregnță, vor fi anunțate miercuri.

Guvernul ungar se confruntă cu consecinţe ale Războiului din Ucraina, o inflaţie anuală de 9,5% şi un deficit bugetar care a crescut din cauza unor cheltuieli dinaintea alegerilor legislative. De asemenea, trebuie să evite o încetinire semnificativă a economiei, conform sursei citate. 

Orban, al cărui partid naționalist Fidesz a câștigat din nou o majoritate de două treimi în parlament la alegerile din aprilie, și-a sporit treptat puterile în timpul celor 12 ani de mandat, atragând adesea critici din partea Uniunii Europene.

Sursa foto: Facebook / Orbán Viktor

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *