50 de zile de război | Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră a fost „grav avariată”
A fost ziua a 50-a zi de război în Ucraina. Nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul înarmat cu rachete Moskva (Moscova), a fost grav avariată după ce muniția de la bord a explodat, a transmis, joi dimineață, Ministerul rus al Apărării. Anunțul a venit după ce ucrainenii au precizat anterior că nava Moskva a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană Neptun.
Este vorba despre nava care, în luna februarie, le-a cerut grănicerilor de pe Insula Șerpilor să se predea. Răspunsul acestora a intrat în istorie – „Navă de război rusească, du-te dracului!”.
De altfel, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră a precizat, joi, că „a fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”.
Între timp, procuratura ucraineană a anunțat că aproape 6.500 de presupuse crime de război comise de trupele rusești în Ucraina sunt în curs de investigare.
Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:
- 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie,1 martie, 2 martie, 3 martie
- 4 martie, 5 martie , 6 martie , 7 martie, 8 martie, 9 martie , 10 martie, 11 martie, 12 martie,
- 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie,20 martie, 21 martie
- 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie;
- 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie;5 aprilie; 6 aprilie; 7 aprilie; 8 aprilie, 9 aprilie;
- 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie;13 aprilie
Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 50-a zi de război în Ucraina:
20:52 – Ambasada Franței își va relua activitatea la Kiev, notează Le Parisien.
19:58 – Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie prin care califică drept „genocid” acţiunile armatei ruse în Ucraina, a anunțat legislativul ucrainean, într-o postare pe Telegram, relatează AFP.
19:15 – Ucraina va lua parte la competiția internațională de sport „Invictus Games”, a anunțat președintele Volodymyr Zelenskiy.
„Jocurile Invictus susțin o perspectivă de respect și empatie față de sacrificiul și traumele militarilor răniți, a căror implicare în activități sportive interne și internaționale este o oportunitate de reintegrare socială și de redare a încrederii în forțele proprii, elemente atât de necesare în refacerea fizică și psihică”, potrivit Ministerului român al Apărării.
18:50 -Războiul din Ucraina are repercusiuni ”grave” asupra economiei zonei euro, afirmă joi Christine Lagarde, iar scumpirea puternică a energiei, perturbarea lanţurilor de aprovizionare şi un recul al încrederii întunecă perspectivele, relatează News.ro.
18:26 – Regatul Unit sprijină potențiala aderare la NATO a Suediei și Finlandei, a declarat ministrul de externe Liz Truss.
„Amenințările rusești la adresa statelor nordice și baltice nu sunt noi și doar întăresc unitatea alianței. Suedia și Finlanda sunt libere să-și aleagă viitorul fără interferențe – Marea Britanie va sprijini orice vor decide”, a transmis ministrul într-o postare pe Twitter.
Russian threats towards the Nordic & Baltic states are not new and only strengthen our unity.
Sweden and Finland are free to choose their future without interference – the UK will support whatever they decide. ?? ?? ??
— Liz Truss (@trussliz) April 14, 2022
17:55 – Autoritățile ucrainene susțin că serviciile secrete ruse au început operațiunea „atacurilor teroriste” pentru a da vina pe forțele ucrainene. Pe 14 aprilie au fost raportate mai multe „atacuri teroriste” în localitățile ruse de la graniță, notează Euromaidan Press.
17:45 – Ministerul rus al Apărării susține că a deschis o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat cu Nava Amiral Moskva, dar respinge informațiile lansate de forțele ucrainene, potrivit cărora crucișătorul de rachete s-a scufundat în Marea Neagră, relatează Guardian.
Oficialii ruși susțin că nava a suferit un incident minor, dar că focul a fost stins și echipajul a fost mutat pe altă navă.
17:41 – Simbolurile ocupației ruse în Ucraina, literele „Z” și „V”, dar și panglica Sfântului Gheorghe, au fost interzise în Republica Moldova, după ce Parlamentul a adoptat joi, 14 februarie, proiectul de lege pentru modificarea Codului Contravențional.
17:09 – România va contribui la bugetul Curții Penale Internaționale cu suma de 100.000 de euro, demers ce are ca scop sprijinirea investigațiilor deschise în timpul războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat transmis joi, 14 aprilie, de Ministerul de Externe.
17:06 – Fostul preşedinte american Donald Trump consideră că în Ucraina au loc acte de „genocid” comise de armata rusă, informează publicaţia The Hill. Amintim că și actualul președinte al SUA a exprimat aceeași opinie, la începutul acestei săptămâni.
17:00 – Rusia va orienta exporturile de energie spre Asia, în contextul în care Uniunea Europeană vrea reducerea importurilor ruse de gaz, petrol şi cărbune, a afirmat joi preşedintele rus, Vladimir Putin, pe fondul tensiunilor cu Occidentul.
16:52 – Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a invitat Germania să iasă din „somnambulismul” pe care l-a practicat de decenii faţă de Rusia. El a făcut această remarcă într-un editorial publicat în revista Der Spiegel, pe fondul unor divergenţe bilaterale între Berlin şi Kiev, scrie Agepres.
16:38 – Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, s-a aflat astăzi la Kiev, fiind primul ministru de externe din cadrul Consiliului de Securitate al ONU care a vizitat Ucraina de la începutul invaziei rusești în această țară, la 24 februarie.
După ce a vizitat zonele din capitală direct afectate de invazie și s-a întâlnit cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, și cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, acesta a declarat că uciderea civililor ucraineni de către forțele rusești este probabil să fie o crimă de război.
„Încă nu știm câți cetățeni și-au pierdut viața din cauza acestei agresiuni rusești, dar știm că sunt mulți, iar brutalitatea și violența, nu numai împotriva soldaților, ci și a civililor ucraineni, este ceva ce va fi, cel mai probabil, calificat drept crime de război în viitor.
Sunt, de asemenea, conștient în acest moment că Ucraina nu dorește compasiune, ci are nevoie de acțiune și de un sprijin practic puternic pentru a se apăra și, chiar dacă Irlanda este neutră din punct de vedere militar, permiteți-mi să fiu clar că nu suntem neutri în ceea ce privește acest război și conflict și viitorul țării dumneavoastră.
Știm că ucrainenii visează la un alt tip de viitor, unul bazat pe democrație, stabilitate și oportunități economice, și credem că aceste lucruri pot fi realizate prin aderarea deplină la UE, iar Irlanda va susține ca acest lucru să se întâmple cât mai repede posibil”, a declarat oficialul irlandez.
16:30 – Comitetul de anchetă al Rusiei a declarat că forțele ucrainene au efectuat cel puțin șase lovituri aeriene cu elicopterul în satul Klimovo din regiunea rusă Briansk, rănind șapte persoane.
Guvernatorul regiunii Briansk a declarat anterior că două clădiri rezidențiale din sat au fost lovite în bombardamente.
16:05 – Ministerul de Interne ucrainean a transmis că Rusia a tras în 15 așezări din regiunea Donețk. 11 persoane au fost rănite, în timp ce loviturile au avariat, de asemenea, cel puțin 34 de obiective civile: clădiri rezidențiale, infrastructură agricolă și feroviară și o conductă de gaz, potrivit primelor informații.
16:01 – Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că 30 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați, în cadrul unui schimb cu Rusia, relatează AFP. Concret, cinci ofițeri și 17 militari, opt civili, inclusiv o femeie, au fost eliberați.
„În total, 30 dintre cetățenii noștri se întorc acasă astăzi”, a punctat ea.
15:47 – Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat pentru CNN că „a avut loc o explozie” pe crucișătorul rus Moskva, dar a adăugat că Statele Unite nu pot evalua în acest moment dacă nava a fost lovită de o rachetă.
„Nu știm exact ce s-a întâmplat aici. Evaluăm că a avut loc o explozie – cel puțin o explozie pe acest crucișător – una destul de importantă, care a provocat pagube importante navei”, a declarat Kirby.
15:38 – Ministerul ucrainean de Externe a tras un semnal de alarmă joi, 14 aprilie, avertizând că există un risc foarte mare ca autoritățile ruse să faciliteze adopțiile ilegale de copii ucraineni, ce au fost forțați să părăsească țara afectată de invazia Armatei Ruse.
15:19 – Guvernul olandez a instruit companiile energetice din Olanda să nu plătească pentru gazul rusesc în ruble, în conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene, a declarat joi pentru CNN purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei, Pieter ten Bruggencate.
Guvernul olandez a precizat anterior că plățile în ruble ar încălca sancțiunile, dar și-a reiterat instrucțiunile către firme după apelurile continue ale Rusiei pentru plata în ruble, a adăugat ten Bruggencate.
14:41 – Condiția pentru o eventuală întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un „acord în scris pregătit pentru a fi semnat de cei doi lideri”, a transmis, joi, Kremlinul.
„În principiu, președintele [Putin] nu a refuzat niciodată o astfel de întâlnire [cu președintele Zelensko], dar trebuie să fie pregătite anumite condiții pentru aceasta, și anume textul documentului [de acord] [pentru a fi semnat]”, a declarat Peskov reporterilor în cadrul unei conferințe telefonice obișnuite.
De la începutul invaziei Rusiei, Zelenski a cerut în mod repetat să poarte discuții cu președintele rus, dar până în prezent nu au existat discuții la cel mai înalt nivel.
14:18 – Rusia a declarat că nava sa de război „rămâne pe linia de plutire” după ce un incendiu a detonat muniția de la bord. Evenimentul a dus la rapoarte contradictorii din partea autorităților ruse și ucrainene. Ucrainenii au susținut că ei au distrus nava, în timp ce Moscova a respins această variantă.
„Armamentul principal de rachete al crucișătorului cu rachete ghidate Moskva nu a fost avariat”, a precizat joi Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, adăugând că „incendiul a fost lichidat”.
13:50 – Încrederea românilor în Federația Rusă a scăzut considerabil pe parcursul celor două luni de război din Ucraina, relevă datele extrase din mai multe sondaje de opinie, prezentate joi, 14 aprilie, de Remus Ioan Ștefureac, directorul INSCOP Research.
13:11 – Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că sunt „în curs de desfășurare” consultări cu privire la o potențială „foaie de parcurs” pentru pace, dar a adăugat că un „blocaj” încă există în privința numărului de țări care ar acționa ca garanți de securitate pentru Ucraina.
„Consultările cu privire la ce obligații legale trebuie făcute, cum va fi în termeni de tratat multilateral sunt în curs de desfășurare acum. Trebuie să înțelegem că rușii nu doresc în mod categoric să mărească numărul de țări care pot fi garanți de securitate. Este important pentru noi să avem cât mai multe astfel de țări”, a declarat acesta.
12:53 – Guvernatorul regiunii ucrainene Harkiv, Oleh Synyegubov, a declarat că patru civili au fost uciși și 10 răniți în timpul bombardamentelor rusești de joi asupra orașului.
Reuters relatează că guvernatorul a îndemnat, de asemenea, locuitorii unor orașe să se autoevacueze, întrucât se așteaptă ca în zonă să aibă loc operațiuni militare.
12:15 – Armata rusă a pierdut aproximativ 19.900 de soldați, de la debutul invaziei în Ucraina.
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of April 14, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/ZCLXKhIMJl
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 14, 2022
11:48 – Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a declarat că „nu este nimic nou” în amenințările lansate de Dmitri Medvedev la adresa NATO, în contextul posibilității ca Finlanda și Suedia să adere la alianță.
„Faptul că Rusia amenință nu este nimic nou. Kaliningrad este o zonă foarte militarizată, este de mulți ani și se află în regiunea baltică”, a punctat ea.
11:01 -Guvernul britanic a anunțat că aproximativ 16.400 de persoane au sosit în Marea Britanie din Ucraina în cadrul celor două sisteme de vize pe care Ministerul de Interne le-a instituit pentru refugiați.
Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați estimează în prezent că numărul persoanelor care au fugit din Ucraina în străinătate de la începutul ultimei invazii a Rusiei, la 24 februarie, este de 4.697.964 de persoane.
10:48 – Vladimir Putin continuă să manifeste interes pentru estul Ucrainei, afirmă Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă evaluare a situației de pe teren din Ucraina.
10:23 – Rusia a avertizat NATO că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura alianței militare, atunci „va lua măsuri” în regiunea baltică.
Dmitri Medvedev a declarat, potrivit Reuters, că „nu se mai poate vorbi de niciun statut de zonă liberă de arme nucleare pentru regiunea baltică – echilibrul trebuie restabilit. Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nici nu avea de gând să o facă”.
10:00 – Autorităţile americane analizează posibilitatea de a trimite la Kiev o delegaţie oficială la nivel înalt în semn de solidaritate cu Ucraina, ţară invadată de forţele ruse în 24 februarie, a anunţat miercuri o sursă apropiată acestui dosar, potrivit Reuters.
09:52 – Reprezentanţii speciali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliului Europei au făcut apel, joi, la Rusia să înceteze agresiunea şi distrugerea locurilor religioase şi a lăcaşurilor de cult din Ucraina, potrivit unui comunicat comun, citat de The European Times.
09:45– Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, a anunțat că astăzi vor fi disponibile nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele din Ucraina atacate de Rusia.
Ieri nu au fost stabilite coridoare, în parte, a spus ea, pentru că Rusia nu a fost în măsură să își controleze forțele de pe teren și să respecte încetarea focului convenită la nivel local în timp ce oamenii fugeau. Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent, precizează The Guardian.
09:42 – 100 de situri din patrimoniul ucrainean au fost deteriorate sau total distruse de la începutul războiului în Ucraina, a semnalat directorul UNESCO, într-un interviu pentru AFP.
09:30 – Cel puțin 300 de persoane au fost luate ostatice de către forțele rusești, timp de patru săptămâni, în subsolul unei școli din Yahidne, la nord de Cernihiv, a afirmat Ministerul ucrainean al Apărării. Ostaticii ar fi ținut evidența zilelor în care au fost ținuți în captivitate pe un perete.
Numele a 18 persoane despre care se presupune că au fost ucise sau au murit în aceste condiții au fost, de asemenea, găsite scrise pe perete, au declarat oficialii ucraineni.
09:29 – Aproape 6.500 de presupuse crime de război comise de trupele rusești în Ucraina sunt în curs de investigare, a anunțat procuratura ucraineană. În total, au fost raportate 6.492 de cazuri, iar 197 de copii au fost confirmați ca fiind uciși, a adăugat sursa citat.
#RussianWarCrimes pic.twitter.com/V1uow7QVDb
— Офіс Генерального прокурора (@GP_Ukraine) April 14, 2022
09:22 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut UE să nu mai „sponsorizeze mașina militară a Rusiei”, solicitând un embargo asupra petrolului în ultimul său discurs.
„În primul rând, avem nevoie de un embargo asupra petrolului. Și de disponibilitatea clară a Europei de a renunța la toată energia rusească. Uniunea Europeană trebuie să înceteze să mai sponsorizeze mașina militară a Rusiei”, a îndemnat liderul de la Kiev.
Zelenski a adăugat că a discutat despre politica de sancțiuni occidentale cu un grup de experți internaționali și ucraineni care „au evaluat sancțiunile impuse și modul în care Rusia încearcă să le ocolească”.
09:15 – Trupele ucrainene au aruncat în aer un pod cu forțe rusești care se îndreptau spre Izium, un oraș de pe râul Doneț din Harkiv, în estul Ucrainei, a anunțat armata Ucrainei. Întreaga coloană inamică ar fi fost distrusă cu ajutorul unui vehicul aerian fără pilot la bord (UAV).
Група ССО України підірвала міст з ворожою технікою, що прямувала до Ізюму
Докладніше: https://t.co/DokBE6hdv6 pic.twitter.com/W008dFE5eB— Генеральний штаб ЗСУ (@GeneralStaffUA) April 14, 2022
08:59 – SUA au aprobat un nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin se află printre echipamentele trimise, scrie News.ro.
08:30 – Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a anunțat, joi dimineață, că sunt în curs de desfășurare negocieri pentru schimbul a 169 de militari ai Gărzii Naționale a Ucrainei capturați la Cernobîl. Potrivit ministrului afacerilor interne, Denys Monastyrsky, forțele rusești au dus soldații în Rusia și Belarus, notează Kyiv Independent.
08:23 – Preşedintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită la Kiev, a declarat că Rusia nu duce un simplu război în Ucraina, ci este vinovată de „terorism şi cruzime”.
08:15 – Nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul înarmat cu rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniția de la bord a explodat, au informat joi, 14 aprilie, agenţiile de stat ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova. Tot echipajul de la bord a fost evacuat.
08:10 – Maksym Marchenko, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră, a anunțat că nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, Moskva, a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană Neptun.
Este vorba despre nava care a înconjurat, în februarie, Insula Șerpilor și le-a cerut grănicerilor de pe insulă să se predea. Răspunsul acestora a intrat în istorie – „Navă de război rusească, du-te dracului!”.
De altfel, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră a precizat, joi, că „a fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”.
08:07 – La aproape două săptămâni de la retragerea soldaților ruși, autoritățile ucrainene continuă căutările de cadavre la Bucha/ Bucea. Miercuri, 13 aprilie, autoritățile au exhumat 17 cadavre dintr-o groapă comună.
08:00 – Australia a extins, joi, sancțiunile împotriva întreprinderilor de stat din Rusia. Astfel, a impus sancțiuni asupra a 14 întreprinderi de stat rusești pentru a submina capacitatea Rusiei de a „continua finanțarea războiul lui Putin”, a declarat ministrul afacerilor externe, Marise Payne, citat de Kyiv Independent.
Foto: Sinitsa Aleksandr / UNIAN
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/live-50-de-zile-de-razboi-nava-amiral-a-flotei-ruse-de-la-marea-neagra-a-fost-grav-avariata/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 28875 additional Info to that Topic: mainnews.ro/live-50-de-zile-de-razboi-nava-amiral-a-flotei-ruse-de-la-marea-neagra-a-fost-grav-avariata/ […]