Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


România va contribui cu 100.000 de euro la bugetul Curții Penale Internaționale / Fondurile, folosite pentru investigațiile din Ucraina

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 aprilie 2022

România va contribui la bugetul Curții Penale Internaționale cu suma de 100.000 de euro, demers ce are ca scop sprijinirea investigațiilor deschise în timpul războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat transmis joi, 14 aprilie, de Ministerul de Externe.

Guvernul a aprobat în ședința de joi o Hotărâre prin care se aprobă „plata unei contribuții financiare voluntare a României, în valoare de 100.000 de euro, la Fondul Fiduciar al Curții Penale Internaționale (CPI)”, sumă suportată din bugetul Ministerului de Externe. 

Demersul are ca scop sprijinirea activității Biroului Procurorului pentru anul 2022, în contextul investigațiilor din Ucraina pentru comiterea de crime de război, crime împotriva umanității și crime de genocid, notează MAE.

România consideră că instanța penală internațională are un rol esențial în identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de cele mai grave infracțiuni, acțiunile CPI fiind parte a mesajului ferm al comunității internaționale de respingere a impunității și de reafirmare a atașamentului pentru dreptul internațional și ordinea internațională bazată pe reguli”, potrivit MAE.

Pe 2 martie, 39 de state, printre care și România și restul țărilor membre UE, au înaintat Procurorului Curții Internaționale o sesizare prin care cereau deschiderea unei anchete în legătură cu infracțiunile de genocid, crimele de război și crimele împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în contextul războiului declanșat de Federația Rusă.

Pe 7 martie, procurorul CPI le-a cerut statelor să sprijine instituția cu resursă umană și bani, alocați suplimentar față de contribuția anuală, ce urmau să ajungă în Fondul Fiduciar al Curții.

Acest Fond are rolul de a susține ariile prioritare de activitate a Biroului Procurorului, și anume: folosirea de noi instrumente tehnologice avansate pentru colectarea, analizarea și prelucrarea probelor, furnizarea sprijinului psiho-social și a protecției pentru martori și supraviețuitorii infracțiunilor, dezvoltarea capacității de anchetare a infracțiunilor de gen, a infracțiunilor privind viața sexuală și a celor împotriva copiilor”, explică Ministerul de Externe.

Pe lângă situația din Ucraina, Curtea Penală Internațională mai are în desfășurare trei examinări preliminare și 17 anchete complexe.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: MAE

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW