Saturday, July 11, 2020
Jurnalism corect


150 de poliţişti de frontieră, delegați în judeţul Mehedinţi. Sindicatul Europol semnalează o „urgie” la frontiera de sud-vest a țării: O măsură stângace şi lipsită de logică

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 30 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Un număr de 150 de polițiști au fost delegați la frontierele României pentru a gestiona afluxul de persoane care tranzitează granițele. Sindicatul Europol acuză că măsura este ”stângace şi lipsită de logică”, mai ales în contextul în care peste 550 de polițiști români au fost infectați cu coronavirus. 

Printr-o  dispoziție a Ministrului Secretar de Stat, din data de 22.06.2020 au fost reluate activitățile Centrului Zonal de Conducere Integrată a Acțiunilor la nivelul județelor Caraș-Severin și Timiș, unde mai bine de 150 polițiști de frontieră din cadrul sectoarelor poliției de frontieră din județul Mehedinți sunt delegați la sectoare din județele Caraș-Severin și Timișoara ca urmare a unui aflux de migranți. Deși este decretată  stare de alertă, iar situația infectărilor cu noul Coronavirus  se menține la un nivel destul de ridicat, fiind înregistrate un număr de 300-400 cazuri zilnic, iar în rândul personalului MAI, rata infectărilor este în creștere, depășind 550 cazuri, majoritatea cazurilor de infectare au avut loc acolo unde au existat misiuni comune sau în alte locuri decât cele în cadrul locului permanent de muncă.

Pericolul transmiterii intra comunitare e iminent prin dislocarea de polițiști de frontieră din cadrul sectoarelor din județul Mehedinți și delegarea acestora la alte sectoare din cadrul județelor Caraș-Severin și Timiș, iar măsura delegării polițiștilor de frontieră în această perioadă nu poate fi decât catalogată ca fiind una stângace și lipsită de orice explicație logică”, transmite Sindicatul Europol.

Conform Sindicatului Europol, afluxul de migranți de la frontiera externă a României este la cele mai scăzute cote.

„Efortul financiar pentru delegarea celor 150 de colegi este uriaș. În acest sens am propus și susținut dispunerea de ore suplimentare din rândul personalului propriu care efectuează misiuni zilnice la frontiera României cu Serbia. Prin folosirea acestui mecanism s-ar elimina din start pericolul infectării intra comunitare și în același timp impactul financiar ar fi extrem de mic, având în vedere eliminarea costurilor de transport, cazare și respectiv diurnă. Mai mult decât atât, pe timpul delegării colegilor noștri nu li se poate asigura masa caldă ca urmare a închiderii unităților de alimentație publică, aceștia fiind nevoiți să se hrănească cu pâine, roșii și parizer de la magazinele din zonă„, mai transmite sursa citată.

Sindicaliștii au mai semnalat că în rândul polițiștilor din Caraș-Severin și Timiș s-a creat o stare de neliniște din cauza acestei situații.

„Aceste măsuri luate pe repede înainte nu sunt doar în detrimentul polițiștilor de frontieră delegați, ci a creat o stare de neliniște și pentru polițiștii din cele două județe Caraș-Severin și Timiș, care nu doresc să efectueze misiuni comune cu cei delegați de frica transmiterii intra comunitare a virusului. Nu vrem să ne imaginăm situația în care un polițist ar fi infectat și s-ar crea un blocaj pentru ambele părți”, arată sindicaliștii.

Pentru toată această situație, Sindicatul Europol a cerut intervenția ministrului de Interne, Marcel Vela.

„Solicităm ministrului Marcel Vela să intervină de îndată în această situație încordată creată în rândul polițiștilor de la frontiera de sud-vest a României, iar delegările în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara să înceteze. E important  să se pună accent pe factorul uman și să se conștientizeze că acesta primează, iar măsurile populiste care aduc doar un capital de imagine, nu se impun în această perioadă a pandemiei”, informează Sindicatul Europol.

sursa foto: PTF

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW