Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Kremlinul neagă că folosește bombe cu fosfor în războiul din Ucraina

By news.ro , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 martie 2022

Rusia a dezmințit vineri, 25 martie, orice încălcare a dreptului internaţional, după ce a fost acuzată de Ucraina de faptul că a folosit bombe cu fosfor în cadrul intervenţiei sale militare în această ţară vecină, relatează AFP.

„Rusia nu a încălcat nciodată nicio convenţie internaţională”, a răspuns un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de presă despre aceste acuzaţii, formulate de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Bombele cu fosfor sunt arme incendiare a căror folosire a fost interzisă împotriva civililor, dar şi împotriva ţintelor militare de o Convenţie semnată în 1980 la Geneva.

Protocolul III al Convenţiei Internaţionale a Armelor Clasice (CCAC), semnat în 1980 şi care a intrat în vigoare în decembrie 1983, prevde că acest tip de armament „este interzis în orice circumstanţe” împotriva populaţiei civile.

Armamentul incendiar este interzis, de asemenea, împotriva ţintelor militare, atunci când acestea se află în apropierea populaţiei civile. Însă acest Protocol III nu priveşte fosforul alb, atunci când acesta este folosit din cauza proprietăţilor sale fumigene sau de iluminare.

Rusia şi Ucraina sunt considerate semnatare ale acestui Protocol III din 1982 – pe vremea URSS -, iar Statele Unite l-au semnat – cu rezerve – în 2009, la fel ca Franţa, în 2002.

Numeroase ţări au fost acuzate de faptul că au folosit armament incendiar în ultimii ani – Statele Unite în 2004, în Irak, sau Rusia, în 2019, în Siria.

Kremlinul îl acuză totodată pe preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, de faptul că vrea „să deturneze atenţia” de la un program american de înarmare chimică şi biologică din Ucraina prin declarații cu privire la un posibil recurs al Rusiei la armament chimic în Ucraina.

„Este clar că americanii încearcă să deturneze atenţia vorbind despre o pretinsă ameninţare rusă, pe fondul scandalului provocat (…) de programe de dezvoltare de armament chimic şi biologic pe care Statele Unite le-au înfiinţat în mai multe ţări, inclusiv în Ucraina”, a declarat presei Dmitri Peskov.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW