Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


România cere investigarea imediată a crimelor de război comise în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 aprilie 2022

România cere Curții Penale Internaționale să investigheze imediat crimele de război și cele împotriva umanității, comise în teritoriile ucrainene controlate de Federația Rusă pe durata invaziei, a declarat luni, 11 aprilie, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Declarațiile lui Bogdan Aurescu au fost făcute la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, care se desfășoară la Luxemburg.

Din moment ce acele crime au fost comise pe acele teritorii în timpul ocupației Rusiei, din perspectiva dreptului internațional responsabilitatea aparține Rusiei. Dar și toate persoanele fizice care au comis astfel de crime trebuie anchetate și puse sub urmărire”, a declarat ministrul român de Externe, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Totodată, șeful diplomației române a precizat că susține apelul Procurorului Curții Penale Internaționale de a avea mai multe resurse financiare și personal detașat pentru a investiga crimele de război din Ucraina.

Ororile din Bucha și atacul din Kramatorsk

Printre cele mai mediatizate cazuri de posibile crime de război comise de Federația Rusă în Ucraina se numără atacul aerian asupra gării din Kramatorsk și ororile descoperite în Bucha, odată cu retragerea trupelor ruse.

Vineri, peste 50 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite, după ce două rachete lansate de forțele ruse au lovit gara din Kramatorsk, în timp ce mii de civili încercau să fugă din Estul Ucrainei.

Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a declarat, duminică, la Sky News, că atacul aerian asupra Gării din Kramatorsk, de vineri, poate fi catalogat drept „o crimă de război”.

O rachetă rusească a omorât peste 50 de persoane. Acei oameni doar voiau să se salveze, să fie evacuați împreună cu copiii” a spus Venediktova, citată de The Guardian.

CITEȘTE ȘI: Zeci de persoane ucise și peste 100 rănite, după un atac aerian asupra unei gări din Estul Ucrainei / Reacția președintelui Zelenskiy

În localitatea Bucha, după retragerea trupelor ruse, forțele ucrainene au găsit peste 350 de cadavre ale unor civili omorâți de soldații ruși. Venediktova a menționat că 1.222 de cadavre au fost găsite în regiunea Kiev, după retragerea trupelor ruse.

Sursă foto: MAE

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/romania-cere-investigarea-imediata-a-crimelor-de-razboi-comise-in-teritoriile-ucrainene-ocupate-de-rusia/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW