Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


A treia zi a războiului din Ucraina / Kiev: Un spital în care erau tratați copii bolnavi de cancer, lovit de Armata Rusă


Lupte grele s-au dat în noaptea dintre vineri spre sâmbătă între Armata Federației Ruse și forțele ucrainene în Kiev. După ce a avertizat că pe ucraineni îi așteaptă una dintre cele mai grele seri, administrația prezidențială din Ucraina a transmis, sâmbătă dimineață, că inamicii nu au obținut niciun avantaj operațional și tactic în ultimele 24 de ore, notează Kyiv Independent.

Main News a transmis live cele mai importante evenimente din Ucraina

(Foto articol: Un bloc-turn rezidențial de 25 de etaje, din Kiev, lovit sâmbătă dimineață de o rachetă)

22:33 – Un spital din Kiev, în care erau tratați copii bolnavi de cancer, a fost lovit în timpul atacurilor lansate de Armata Rusă, relatează Kyiv Independent. Unul dintre copiii internați în spital a murit, iar alți doi au fost răniți. Printre victime se regăsesc și doi adulți.

Potrivit presei ucrainene, bombardamentele din Capitala Ucrainei s-au intensificat în cursul serii de sâmbătă.

22:15 – Un jurnalist și un fotograf de la publicația daneză Ekstra-Bladet au fost răniți în Estul Ucrainei, relatează Reuters. Aceștia au fost împușcați în timp ce se aflau în mașină, la 90 de kilometri de Harkiv.

21:00 – Olaf Scholz a anunțat că Germania va trimite 1.000 de arme anti-tanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina.

Este de datoria noastră să ajutăm Ucraina să se apere împotriva armatei invadatoare a lui Putin”, a scris Scholz, pe Twitter.

20:40 – Ambasadorul rus din Grecia a fost convocat la Ministerul de Externe, după ce 6 cetățeni greci au fost uciși, iar alți șase răniți, în urma bombardamentelor ruse din zona orașului Mariupol, relatează The Guardian.

20:00 – Și în Federația Rusă au fost organizate acțiuni de protest împotriva deciziei lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Peste 358 de persoane din 30 de orașe au fost reținute în cursul zilei de sâmbătă, relatează OVD Info. Numărul celor reținuți din 24 februarie încoace trece de 2.000.

19:24 – O acțiune similară celor din Europa are loc și în Times Square, din New York.

19:09 – Rusia a anunțat că își va închide spațiul aerian pentru companiile aeriene din România, ca răspuns după ce Guvernul de la București a luat o decizie similară, relatează Agerpres.

Mai multe detalii, aici.

18:45 – Cancelarul german Olaf Scholz s-a răzgândit și a anunțat că este de acord ca Germania să trimită echipamente militare în Ucraina, pentru a veni în sprijinul Armatei, potrivit Bild.

18:43 – Armata Rusiei va lansa o serie de ofensive militare pe toate fronturile împotriva Ucrainei, după ce oficialii din Kiev ar fi refuzat să negocieze cu liderii de la Kremlin, a spus Igor Konashenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, notează Kyiv Independent.

18:31 – Imagini din Talinn, capitala Estoniei, unde zeci de mii de oameni protestează împotriva invaziei Ucrainei.

(Sursă video: Casa Jurnalistului / Telegram)

18:27 – Într-o discuție purtată cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, Narendra Modi, premierul Indiei, i-a transmis lui Zelenskiy că va susține eforturile pentru instituirea păcii în regiune, relatează the Guardian.

Mai multe detalii, aici.

18:10 – Mai multe persoane din București s-au strâns sâmbătă în fața Ambasadei Ucrainei pentru a-și exprima susținerea față de cetățenii care se confruntă în aceste zile cu invazia Federației Ruse. Acțiuni similare se petrec în toată Europa, inclusiv Londa, Paris sau Dublin.

17:16 – Site-ul Administrației de la Kremlin nu funcționează. Media ucraineană susține că și alte site-uri ale autorităților ruse, inclusiv al Dumei de stat și al Consiliului de Securitate, au picat.

Grupul de hackeri Anonymous a precizat, pe Twitter, că a atacat site-urile guvernului rus și că încearcă să transmită informații necenzurate cetățenilor din Rusia.

16:40 – Ramzan Kadyrov, liderul regiunii Cecene din Rusia și aliat al lui Vladimir Putin, a declarat că trupele cecene au intrat în Ucraina, relatează Reuters.

16:05 – Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, susține că statele Uniunii Europene au început pregătirile tehnice pentru a exclude Federația Rusă din sistemul bancar internațional SWIFT, menționând, în schimb, că nu a fost luată, încă, decizia oficială în acest sens.

Mai multe detalii, aici. 

15:48 – Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a anunțat, în urma unui apel telefonic cu președintele Erdogan, că Turcia nu le va permite navelor de luptă ale Armatei Ruse să intre în Marea Neagră pe la Strâmtoarea Bosfor.

În plus, Turcia va acorda asistență militară și umanitară Ucrainei.

Poporul ucrainean nu va uita acest gest”, a adăugat Zelenskiy, pe Twitter.

15:30 – Ministerul român de Externe a anunțat sâmbătă, 26 februarie, că a încheiat cu succes repatrierea personalului Ambasadei României la Kiev.

Mai multe detalii, aici. 

14:45 – Nici Lituania nu mai permite avioanelor din Federația Rusă să survoleze spațiul aerian național, relatează Guardian.

Mai multe detalii, aici.

14:30 – Un alt bloc de locuințe a fost lovit în bombardamente. Orașul Cernihiv, la nord de Kiev:

  (Sursă video: Casa Jurnalistului / Telegram)

14:26 – Slovacia și Slovenia și-au evacuat personalul ambasadelor din Kiev în România, potrivit ministrului slovac al Apărării.

14:13 – România urmează să se alăture statelor care au luat decizia de a închide spațiul aerian pentru avioanele din Federația Rusă.

Mai multe detalii, aici. 

14:00 – Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul ungar, Viktor Orban, că Ungaria nu va bloca nicio sancțiune împotriva Rusiei, inclusiv deconectarea din sistemul SWIFT.

13:50 – Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a anunțat că țara își închide spațiul aerian pentru aeronavele ruse. Polonia, Marea Britanie, Republica Cehă și Bulgaria sunt statele care au luat decizii similare.

13:38 – Primarul Kievului a anunțat că orașul intră în stare de asediu, ce va fi valabilă din 26 februarie, ora 17:00, până pe 27 februarie, ora 8:00, relatează Babel.ua.

Toți civilii care se află pe stradă în timpul stării de asediu vor fi considerați membri ai grupurilor de sabotaj și recunoaștere ale inamicului”, ar fi transmis Klitschko, pe Telegram.

13:02 – Ministerul Apărării din Marea Britanie, care monitorizează situația din Ucraina, susține că marea majoritate a trupelor ruse se află la 30 de kilometri distanță de Kiev, relatează Guardian.

Armata Rusiei ar urma să înregistreze un număr mai mare de victime decât a fost anticipat”, mai arată Ministerul Apărării din UK.

12:55 – Peste 100.000 de persoane au părăsit Ucraina, de la începutul invaziei Federației Ruse.

Mai multe detalii, aici.

12:24 – Cehia va trimite Ucrainei ajutoare militare, precum mitraliere, puști de asalt și alte arme ușoare, în valoare de 8 milioane de euro, potrivit Babel.ua.

12:18 – Un nou mesaj publicat de președintele Ucrainei, relatează Babel.ua:

Kievul și orașele cheie din jurul capitalei sunt controlate de armata noastră. Invadatorii au vrut să blocheze centrul țării noastre și să-și pună marionetele aici, ca în Donețk. Le-am stricat planul”, a transmis Zelenskiy.

12:13 – Într-o postare pe VK, alternativa rusă la Facebook, fostul președinte rus Dimitri Medvedev a comentat sancțiunile aplicate țării sale și excluderile din forurile internaționale, ca urmare a invaziei în Ucraina.

Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate a amenințat că, în Rusia, ar putea fi introdusă pedeapsa cu moartea. Acesta a mai precizat că Rusia nu are nevoie să mențină relațiile diplomatice cu Vestul.

12:05Federația de Fotbal din Polonia a anunțat că va boicota meciul din preliminariile Cupei Mondiale de luna viitoare, în care echipa națională a Poloniei ar fi trebuit să înfrunte echipa națională a Rusiei.

11:54 – Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a avut, sâmbătă, o serie de convorbiri telefonice cu lideri din Italia și Cipru, relatează Kyiv Independent.

În urma conversațiilor, liderii italieni și ciprioți au fost de acord ca Rusia să fie scoasă din sistemul bancar SWIFT. Ungaria ar fi rămas singura țară din UE care se opune.

MAI MULTE DETALII, AICI.

11:25 – Potrivit informațiilor din spațiul public, cenzorul rus a interzis folosirea cuvintelor „atac” și „invazie” în articolele publicate de publicațiile din Federația Rusă.

11:20 – De la începutul invaziei ruse în Ucraina, 198 de civili, inclusiv 3 copii, și-au pierdut viața, potrivit datelor Ministerului ucrainean al Sănătății, citate de media ucraineană.

Alte 1.115 de persoane, inclusiv 33 de copii, au fost rănite.

11:00 – Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a blocat site-ul Sputnik.md.

10:40 – Primarul Kievului a anunțat că metroul din Capitala Ucrainei nu mai funcționează. Stațiile sunt folosite pentru adăpostirea cetățenilor în fața atacurilor aeriene.

În cursul dimineții de sâmbătă, un bloc-turn rezidențial de 25 de etaje, din Kiev, a fost lovit de o rachetă. Nu au fost raportate decese, deocamdată.

Bună dimineața! Există foarte multe știri false potrivit cărora cer armatei să renunțe să lupte(…)Sunt aici. Nu vom renunța la luptă. Ne vom proteja statul”, a transmis președintele Zelenskiy, sâmbătă dimineață, printr-un mesaj pe Twitter.

(Sursă foto: News Echo / Telegram)

Volodymyr Zelenskiy a a mai spus că, în urma unui apel pe care l-a avut cu președintele Franței, Emmanuel Macron, a primit asigurări că o parte dintre partenerii Ucrainei vor trimite arme în țară.

Ministerul ucrainean al Apărării susține că 3.500 de soldați ruși au fost omorâți până pe 26 februarie, la ora 8:00. La aceste cifre se adaugă 102 de tancuri și 536 de vehicule blindate.

Kievul sub asediu

Seara dintre 25 și 26 februarie a fost una dintre cele mai complicate pentru capitala Ucrainei. Puțin peste ora 00:00, președintele Zelenskiy transmitea că „această seară va fi grea. Grea de tot, dar va veni dimineața(…)Soarta Ucrainei se decide în aceste momente”.

Pe parcursul serii, în Kiev s-au dat lupte grele între forțele ucrainene și Armata Federației Ruse, iar locuitorii au auzit constant focuri de arme și bombardamente.

Primarul orașului Kiev, Vitaly Klitschko, a transmis că 35 persoane au fost rănite în urma atacului din Kiev din noaptea de 25 spre 26 februarie. Acesta a precizat că Armata Rusiei nu a intrat încă în oraș și le-a cerut cetățenilor să se adăpostească.

(Potrivit liveuamap, harta Kievului, atacat în aceste momente din toate părțile – ora 10:00)

(Sursă video: Casa Jurnalistului / Telegram)

Sursă foto: News Echo / Telegram

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW