Monday, February 26, 2024
Jurnalism corect


Conferința pentru viitorul Europei a ajuns la final. 13 state, printre care România, critică propunerea de modificare a Tratatelor UE

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 mai 2022

Conferința pentru viitorul Europei s-a încheiat luni, 9 mai, în cadrul unei ceremonii susținută la Strasbourg. Printre recomandările finale se numără și reformarea tratatelor de funcționare a Uniunii Europene, măsură criticată de 13 țări membre ale UE, printre care și România.

Conferința pentru viitorul Europei a fost demarată în urmă cu un an și a inclus o serie de discuții, dezbateri și colaborări între cetățeni și politicieni, incluse într-un raport prezentat luni.

Raportul include peste 49 de propuneri și 320 de măsuri de care instituțiile UE ar trebui să țină cont în domenii precum: schimbarea climatică, sănătatea, economia, dreptatea socială, politica externă a UE, valorile și drepturile, statul de drept, securitatea, transformarea digitală și politica internă a UE.

Democrația, pacea, libertatea economică și individuală. Acestea sunt valorile pe care Europa le susține astăzi, când războiul a ajuns din nou pe continent(…)UE trebuie să continue să livreze la nivelul așteptărilor cetățenilor europeni”, a spus Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Modificarea Tratatelor de funcționare a UE, măsura criticată

Pe 4 mai, Parlamentul European adopta o rezoluție prin care, bazându-se pe concluziile conferinței, a propus modificarea Tratatelor de funcționare a Uniunii Europene.

Europa poate deveni mai eficientă și mai democrată. O Europă suverană este capabilă să acționeze în funcție de așteptările cetățenilor. Nu trebuie să pierdem timpul”, a spus Guy Verhofstadt, reprezentantul Parlamentului European în cadrul conferinței de luni.

Rezoluția a fost menționată și de președintele Franței, Emmanuel Macron, în timpul discursului de luni, dar și de Ursula von der Leyen, ce a precizat că nu ar mai fi nevoie de votul unanim al statelor membre în anumite domenii.

Măsura este criticată, în schimb, de 13 state: Bulgaria, Croatia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Malta, Polonia, România și Suedia, potrivit unui document publicat pe pagina de Twitter a reprezentanței Suediei la UE.

Ideile prezentate de cetățeni în cadrul Conferinței trebuie să vorbească de la sine și trebuie să fie discutate într-un mod serios. Nu trebuie să fie instrumentalizate pentru a servi intereselor speciale ale unor instituții”, se arată în documentul semnat de cele 13 state membre UE.

Cele 13 state semnatare mai arată că dezbaterile din cadrul Conferinței nu au vizat reforma Tratatelor, proces pe care îl califică drept „prematur”.

Modul în care UE s-a descurcat în crizele din ultimii ani – Pandemia COVID și agresiunea în derulare a Rusiei în Ucraina – au arătat cât de mult poate livra UE în actualul cadru legal. UE a putut găsi rapid – și să implementeze – soluții comune și care s-au dovedit a fi eficiente. Deja avem o Europă care funcționează. Nu trebuie să ne grăbim cu reformele instituționale pentru a avea rezultate”, se mai arată în documentul menționat.

Potrivit Parlamentului European, instituțiile UE vor analiza, până în toamnă, propunerile venite în urma Conferinței pentru viitorul Europei, inclusiv modificarea Tratatelor.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW