Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


A devenit Vladimir Putin un „paria” pe scena internațională, după invazia Ucrainei? Reacțiile guvernelor non-NATO și UE

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 februarie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Uniunea Europeană și, în general, Aliații din NATO speră ca Vladimir Putin să devină izolat în plan internațional, după ce a luat decizia de a invada Ucraina. Numai că cerințele Occidentului nu se potrivesc calculelor făcute de guvernele care nu fac parte din NATO și UE, în special în ceea ce privește oficialii care încă au o relație apropiată cu liderul de Moscova.

Vladimir Putin va deveni un paria pe scena internațională. Orice țară care acceptă agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei va fi responsabilă de acest lucru prin asociere”, spunea Joe Biden, joi seară, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Casa Albă.

China

În debutul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jinping, unde au condamnat împreună acțiunile Statelor Unite ale Americii, dând impresia că vor crea o alianță împotriva Occidentului.

Numai că, după invazia Federației Ruse în Ucraina, China și-a temperat discursul. Ministrul chinez de Externe a spus, vineri, că „suveranitatea și integritatea tuturor țărilor” trebuie respectate, menționând că principiul se aplică și Ucrainei, relatează Axios.

China a mai punctat că Ucraina trebuie să fie „o punte” între Vest și Est, nu „o frontieră unde se confruntă marile puteri globale”.

Totodată, în cadrul apelului telefonic purtat de ministrul chinez de Externe cu lideri din Uniunea Europeană, acesta a punctat că cerințele Rusiei legate de expansiunea NATO sunt justificate.

În timp ce Occidentul își intensifică sancțiunile aplicate asupra Rusiei, analiștii internaționali sunt de părere că dependența Moscovei față de Beijing va crește în perioada următoare.

Kazahstan și Asia Centrală

Kazahstanul, țara unde Federația Rusă și-a trimis trupele „de menținere a păcii” la începutul anului, după o serie de proteste îndreptate împotriva actualei puteri, a surprins poziționându-se împotriva războiului din Ucraina, potrivit Rzeczpospolita.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, Kazahstan a transmis că nu recunoaște independența așa-ziselor republici Donetsk și Lugansk și a refuzat să trimită trupe ofensive în Ucraina. Decizia Kazahstanului a fost salutată și de Consiliul de Securitate al SUA.

Majoritatea guvernelor din Asia Centrală s-au abținut să comenteze ofensiva lansată de Rusia în Ucraina. Singurul lider din regiune care și-a arătat susținerea față de acțiunile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a fost președintele statului Kîrgîstan, Sadyr Japarov.

Probabil că este o măsură necesară pentru a proteja populația pașnică din Donbas, regiune unde trăiesc foarte mulți cetățeni ruși”, a fost poziția adoptată de președintele Kîrgîstanului, pe 23 februarie, înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Siria

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, și-a arătat susținerea față de acțiunea militară îndreptată împotriva Ucrainei, susține Al Jazeera.

Într-o convorbire telefonică susținută vineri, al-Assad i-a spus lui Putin că invazia Ucrainei este „un mod de a corecta istoria și a echilibra ce a fost pierdut în urma căderii URSS”.

Siria este alături de Federația Rusă și considerăm că este o poziție corectă, pentru că Rusia are dreptul să confrunte expansionismul NATO”, a spus Al-Assad.

Totodată, președintele Siriei a dat vina pe țările din Vest că „poartă responsabilitatea pentru haosul și vărsările de sânge” din restul lumii și le-a acuzat că susțin „teroriștii din Siria și naziștii din Ucraina”.

Pakistan și India

În timp ce Armata Federației Ruse ataca Ucraina, Vladimir Putin s-a întâlnit joi seară cu premierul din Pakistan, Imran Khan, la Moscova, arată jurnaliștii de la Al Jazeera. Khan s-a arătat deranjat că nu a fost avertizat de conflictul militar care izbucnise în urmă cu câteva ore în Ucraina.

Una dintre statele care au o relație apropiată cu Moscova, India, nu a adoptat aceeași poziție de condamnare a invaziei Ucrainei ca statele din vest, lucru ce a atras atenția Administrației Biden, relatează Washington Post.

Joi, premierul Narendra Modi a avut o discuție cu Vladimir Putin și a militat ca „ambele părți să revină la masa negocierilor”.

Într-o discuție purtată sâmbătă cu Volodymyr Zelenskiy, premierul Indiei i-a transmis președintelui ucrainean că va susține eforturile pentru instituirea păcii în regiune, relatează the Guardian.

Sursă foto: Vladimir Putin / Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW