Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Război în Ucraina | Prima rundă a negocierilor programate pentru luni s-a încheiat

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 martie 2022

A fosta 26-a zi de război în Ucraina, iar forţele rusești au încercat, în continuare, să încercuiască Kievul. Ucraina a respins un ultimatum de predare a orașului asediat Mariupol, unde, conform unui ofițer ucrainean, „cade o bombă la fiecare 10 minute”. Delegațiile celor două țări au purtat o nouă rundă de negocieri pentru armonizarea pozițiilor, iar un supraviețuitor al unui lagăr de concentrare din timpul Holocaustului, în vârstă de 96 de ani, a fost ucis într-un atac cu bombă în orașul ucrainean Harkiv.

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 26-a zi de război în Ucraina:

19:08 – Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a transmis că, de la începutul războiului, Forțele Armate Ucrainene au distrus cel puțin 500 de tancuri și 1.500 de blindate rusești.

16:47 – Decizia de interzicere a Facebook și Instagram de către un tribunal din Moscova, pe motiv că firma mamă Meta Platforms este o „organizație extremistă”, nu se va aplica serviciului de mesagerie WhatsApp. Decizia nu se aplică și în cazul activităților aplicației WhatsApp a Meta, din cauza lipsei de funcționalitate a acestuia pentru diseminarea publică a informațiilor”, au explicat judecătorii.

16:35 – Rusia a interzis Facebook și Instagram pe teritoriul său, declarând Meta (fosta Facebook – n.red.) drept o organizație extremistă. Un tribunal rus a ordonat Meta să oprească imediat activitățile Facebook și Instagram în Rusia, pe motiv de „activitate extremistă”.

Agenția de știri de stat rusă Tass a relatat anterior că un tribunal din Moscova a respins o încercare a Meta Platforms de a obține respingerea acuzațiilor de extremism împotriva sa. Agenția a relatat că Meta a cerut mai mult timp pentru a-și pregăti poziția juridică și a pus la îndoială autoritatea instanței de a interzice activitățile sale la cererea procurorilor de stat.

16:07 – Miniștrii de externe ai celor 27 de state membre UE, reuniți în această săptămână la Bruxelles, vor analiza impunerea unui nou set de sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv asupra sectorului energetic, principalul motor al economiei acestei țări, a declarat luni, 21 martie, Înaltul Reprezentant pentru afaceri Externe, Josep Borrell.

15:49 – Uniunea Europeană va spori ajutorul financiar și livrarea de arme către Ucraina, a declarat luni ministrul german de finanțe, Annalena Baerbock, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe.

„Vom crește mijloacele financiare pentru achiziția de bunuri militare la 1 miliard de euro, pentru a fi clar, suntem cu toată solidaritatea de partea Ucrainei, suntem pentru protecția populației civile din Ucraina”, a declarat Baerbock jurnaliștilor.

De asemenea, Germania se va asigura că vânzările de armament de la producătorii germani vor fi efectuate cât mai rapid posibil. „Ucraina are nevoie de mai multe arme”, a spus ea, fără a oferi mai multe detalii din cauza preocupărilor legate de securitate.

„Este vorba de viață și de moarte, ne aflăm în mijlocul unui război și, prin urmare, este nevoie de prudență absolută în ceea ce privește declararea armelor care urmează să fie livrate și unde”, a adăugat Baerbock.

Baerbock a mai subliniat că NATO trebuie să împiedice extinderea războiului în alte țări. „Avem o responsabilitate față de ucraineni, dar și față de 450 de milioane de europeni și față de cei care sunt membri NATO. Nu ne putem asuma responsabilitatea că vor exista mai multe acte de război în alte țări. Lucrăm în consecință la închiderea lacunelor sancțiunilor. Cei care beneficiază de pe urma acestui război” trebuie să fie sancționați, inclusiv membrii familiilor lor, a mai spus Baerbock.

15:42 – Directorii executivi ai ExxonMobil, JPMorgan, Bank of America și ai altor companii importante au programată o întâlnire luni, 21 martie, la Casa Albă, cu înalți oficiali din Administrația Biden, pentru a discuta despre invazia Rusiei în Ucraina, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru CNN.

Întâlnirea neoficială va fi găzduită de Consiliul Economic Național și de Consiliul de Securitate Națională și va fi condusă de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, secretarul Comerțului, Gina Raimondo, și alți oficiali de rang înalt, a precizat oficialul de la Casa Albă.

Întâlnirea are loc în contextul în care războiul din Ucraina și sancțiunile Occidentului împotriva Moscovei aruncă o umbră de incertitudine asupra economiei mondiale. Întreruperile de aprovizionare cu impact asupra alimentelor, energiei și altor mărfuri amenință să exacerbeze inflația, care a atins un nivel maxim al ultimilor 40 de ani.

15:36 – Un supraviețuitor al unui lagăr de concentrare din timpul Holocaustului, în vârstă de 96 de ani, a fost ucis într-un atac cu bombă în orașul ucrainean Harkiv, relatează presa germană. Boris Romantschenko a murit vineri după ce locuința sa a fost lovită de un proiectil, potrivit nepoatei sale.

Romantschenko a fost un supraviețuitor al lagărelor de concentrare de la Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora și Bergen-Belsen. Într-o declarație de astăzi, Fundația memorială Buchenwald și Mittelbau-Dora a transmis că este „profund îndurerată” de această veste.

Romantschenko a militat „intens” pentru memoria crimelor naziste și a fost vicepreședinte al Comitetului internațional Buchenwald-Dora, a adăugat fundația.

15:23 – Negociatorii ruși și ucraineni au avut, luni, o videoconferință de 90 de minute, iar grupurile de lucru vor continua să se întâlnească pe parcursul zilei, a declarat un negociator ucrainean, relatează Reuters. Aceasta a fost, practic, a 5-a rundă de negocieri între prățile ucraineană rusă.

„Astăzi lucrăm toată ziua”, a declarat David Arakhamia, un membru al delegației ucrainene, citat de presa ucraineană.

Ambasadorul american la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a avertizat duminică că există puține șanse de progres în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.

15:10 – Oraşul-port Odesa, din sud, este următoarea „ţintă logică” a trupelor ruse, după Mariupol, susține un fost înalt responsabil din cadrul Comandamentului forţelor comune din Regatul Unit, Richard Barrons, citat de Digi24.

14:49 – Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că apărătorii orașului Mariupol au jucat un „rol uriaș în distrugerea planurilor inamicului”. Declarația oficialului ucrainean a fost făcutt la prezentarea celor mai recente date privind pierderile suferite de partea rusă, de la începutul războiului.

Reznikov a subliniat că „Mariupol salvează Kievul, Dnipro și Odesa. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”.

14:22 – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat alte șase atacuri asupra unor unități sanitare din Ucraina. Pe Twitter, OMS a precizat că în ultimele 25 de zile, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, au avut loc 52 de atacuri verificate asupra sistemului de sănătate. OMS a transmis că „acest lucru este inacceptabil”.

14:03 – Negocerile de pace între Rusia şi Ucraina nu înregistrează, pentru moment, progrese „semnificative”, a apreciat luni Kremlinul, relatează Reuters. Moscova acuză Kievul de o blocare a acestor negocieri prin poziţii „inacceptabile” pentru Rusia, Ucraina anunţând că vrea să negocieze, dar că nu se va preda şi nici nu va accepta ultimatumuri de la Moscova.

13:46 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a cerut liderilor europeni să înceteze orice schimb comercial cu Rusia, în contextul în care Kremlinul a avertizat că noi sancțiuni ar putea „lovi pe toată lumea”, nu doar Moscova, relatează AFP.

În ultimul său discurs video, Zelenskiy a declarat: „Vă rog să nu sponsorizați armele de război ale acestei țări, ale Rusiei. Fără euro pentru ocupanți. Închideți-le toate porturile voastre. Nu le exportați bunurile voastre. Refuzați-le resursele energetice. Faceți presiuni pentru ca Rusia să părăsească Ucraina”.

Adresându-se direct Germaniei, el a spus „aveți puterea necesară. Europa are puterea”, scrie CNN.

Germania s-a opus unei opriri totale a importurilor de energie rusească, în ciuda apelurilor mai multor țări UE, inclusiv ale statelor baltice, pentru un embargo asupra importurilor de petrol și gaze rusești.

13:39 – Astăzi ar urma să aibă loc o nouă rundă de negocieri pentru pace și încetarea focului între delegațiile Ucrainei și Federației Ruse.

13:30 – O nouă interdicţie de circulaţie urmează să fie impusă la Kiev, începând de luni seara şi până miercuri dimineaţa, anunţă primarul capitalei ucrainene, Vitali Klicikov, citat de AFP.

Interdicţia de circulaţie „începe azi (luni), la ora (locală) 20.00 (şi ora României), şi va dura până la ora (locală) 7.00 (şi ora României), pe 23 martie”, miercuri, anunţă într-o postare pe Telegram Klicikov.

13:26 – Un lider separatist din estul Ucrainei, susținut de Rusia, a declarat că va fi nevoie de mai mult de o săptămână pentru a prelua controlul asupra orașului portuar ucrainean asediat Mariupol, relatează agenția rusă de presă Interfax.

„Nu sunt atât de optimist, astfel că va dura două sau trei zile sau chiar o săptămână să închidă problema. Din păcate, nu, orașul este mare”, a declarat Denis Pușilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk.

13:14 – Autoritățile din Odesa au acuzat forțele rusești că au efectuat luni dimineața devreme un atac asupra unor clădiri rezidențiale de la periferia orașului ucrainean, primul atac de acest fel în portul de la Marea Neagră.

Consiliul municipal a declarat că nu au existat victime, deși lovitura a provocat un incendiu. „Acestea sunt clădiri rezidențiale în care locuiesc oameni pașnici”, a declarat primarul Gennadiy Trukhanov, citat de Reuters. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

13:09 – Prim-ministrul ceh, Petr Fiala, a declarat luni că președintele rus, Vladimir Putin, comite „crime de război” în Ucraina și a cerut sancțiuni mai dure pentru a-l opri, conform The Guardian.

13:00 – Consulul general al Greciei la Mariupol, ultimul diplomat al UE care a evacuat portul ucrainean asediat, a declarat că speră ca nimeni să nu mai vadă vreodată ce a văzut el în Mariupol.

„Ceea ce am văzut… sper ca nimeni să nu mai vadă vreodată”, a declarat Manolis Androulakis, duminică, ziua în care a ajuns pe Aeroportul Internațional din Atena.

Manolis Androulakis a ajutat zeci de cetățeni greci și etnici greci să evacueze orașul ruinat de la invazia Rusiei în Ucraina. El a plecat marți din Mariupol și, după o călătorie de patru zile prin Ucraina, a ajuns în România prin Moldova, împreună cu alți 10 cetățeni greci.

13:38 – Mariupol a fost supus în continuare unor bombardamente intense în cursul nopții, potrivit unui ofițer ucrainean local. „Bombele cad la fiecare 10 minute; navele de război ale marinei rusești bombardează. Ieri, soldații au dezamorsat patru tancuri, [precum și] vehicule blindate și trupe. Încă mai avem nevoie de muniție, de arme antitanc și de apărare antiaeriană”, a declarat pentru CNN căpitanul Svyatoslav Palamar din Regimentul Azov al Gărzii Naționale din Mariupol.

Termenul limită emis de Rusia pentru ca autoritățile de la Mariupol să predea orașul a expirat la ora 5.00 dimineața la Moscova (22.00 ET duminică), ucrainenii respingând ultimatumul.

Orașul portuar Mariupol, în care locuiau înainte de război aproximativ 450.000 de persoane, a fost atacat aproape constant de forțele rusești de la începutul lunii martie, imaginile din satelit arătând distrugeri semnificative ale zonelor rezidențiale.

12:30 – Guvernul Bulgariei a atras atenţia cu privire la prezenţa unor mine care plutesc în derivă în Marea Neagră, ajunse în zonă de pe ţărmul oraşului portuar ucrainean Odesa şi care pun în pericol traficul maritim, relatează Digi24.

12:16 – Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unui centru comercial din cartierul Podil din capitala ucraineană Kiev, potrivit procurorului general ucrainean.

Un centru comercial și mașinile dintr-o parcare adiacentă au luat foc în urma unui bombardament rusesc în districtul Podilskyi din Kiev, a anunțat duminică seara Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, adăugând că 63 de pompieri au lucrat pentru a stinge flăcările care au ajuns până la etajele trei și patru ale centrului comercial.

11:47 – Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că, de la începutul invaziei Federației Ruse, în data de 24 februarie, au fost uciși aproximativ 15.000 de soldați ruși.

11:24 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este pregătit să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin, dar a avertizat că, dacă orice încercare de negociere va eșua, ar putea însemna că lupta dintre cele două țări va duce la „un al treilea război mondial”.

”Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că, fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război”, a declarat Zelenski pentru CNN.

11:10 – Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a denunţat luni drept o „crimă de război majoră” dstrugerile comise de Rusia în oraşul ucrainean asediat Mariupol, relatează AFP. „Ceea ce se întâmplă la Mariupol este o crimă de război majoră”, denunţă el.

10:56 – China va trimite un nou lot de ajutor umanitar, în valoare de 1,57 milioane de dolari, Ucrainei „în funcție de evoluția situației și de nevoile reale” ale țării, a precizat luni Ministerul chinez de Externe.

„China va continua să joace un rol constructiv în promovarea dezescaladării situației din Ucraina și este dispusă să depună propriile eforturi pentru a depăși criza umanitară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, citat de CNN.

China a trimis un prim lot de asistență umanitară – în valoare de 790.000 de dolari – Ucrainei la începutul acestei luni.

10:37 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit, duminică seara, cu actorii Ashton Kutcher și Mila Kunis, care au strâns 35 de milioane de dolari, pentru a-i susține pe refugiații ucraineni.

10:22 – Noua Zeelandă va oferi „asistență militară neletală” Ucrainei, potrivit unui comunicat al guvernului de luni.

„Noua Zeelandă va oferi o contribuție suplimentară de 5 milioane de dolari (3,4 milioane de dolari americani) de asistență militară neletală pentru a sprijini Ucraina și pune la dispoziție o serie de echipamente de apărare excedentare pentru a le împărți cu Ucraina la cererea acesteia”, se arată în comunicat.

Pachetul militar va include 1.066 de plăci antiglonț, 473 de căști de protecție și 571 de veste de camuflaj și chingi pentru hamuri.

10:13 – Ministerul britanic al Apărării susține că Rusia va prioritiza încercuirea capitalei Kiev în următoarele săptămâni, a declarat luni Ministerul britanic  în ultima sa actualizare a informațiilor.

„În ciuda lipsei progreselor, Kievul rămâne principalul obiectiv militar al Rusiei (…) luptele grele continuă la nord de Kiev”, conform sursei citate.

10:05 – Peste 10.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Franța de la începutul invaziei rusești, a declarat luni, 21 martie, ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, la postul francez de televiziune RTL.

10:00 – Joe Biden, președintele SUA, se va deplasa vineri, 25 martie, în Varșovia, Polonia, pentru discuții despre situația Ucrainei.

MAI MULTE DETALII AICI – Joe Biden va merge vineri în Polonia, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina

09:47 – Scurgerea de amoniac de la uzina din regiunea Sumî a fost eliminată, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, citat de Nexta TV.

09:42 – Luni, Ucraina a respins un ultimatum de predare a orașului asediat Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean pentru presa locală, cerând Moscovei să permită în schimb ieșirea în siguranță, prin coridoare umanitare, a sute de mii de locuitori. Rusia impusese un ultimatum Ucrainei, de a ceda orașul Mariupol, până la ora locală 05.00.

09:27 – Peste jumătate de milion de cetățeni ucraineni au intrat în România, de la izbucnirea războiului în țara vecină, a nunțat luni, 21 martie, Poliția de Frontieră.

„În data de 20.03.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 68.012 de persoane, dintre care 9.582 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,4% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.986 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 7,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au întrat 3.246 cetăţeni ucraineni (scădere cu 9,5%).

De la declanşarea acestei crize, până la data de 20.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 500.747 cetăţeni ucraineni”, conform sursei citate.

09:20 – Centrului comercial „Retroville” din Kiev a fost distrus într-un atac cu rachete rusești:

09:11 – Cel puţin şase persoane au fost ucise într-un bombardament, în capitala Ucrainei, în noaptea de duminică spre luni, în timp ce forţe ruse încearcă să încercuiască Kievul, relatează AFP.

09:02 – Patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor din cartierul Podil din Kiev, unde se află zone de business, dar şi rezidenţiale, conform unui nou bilanţ, relatează BBC.

08:36 – Consilierul adjunct pentru Securitate Naţională al SUA, Daleep Singh, a declarat că SUA ar putea extinde în continuare sancţiunile economice împotriva Rusiei, relatează BBC.

08:20 – Cel puţin 937 de persoane au fost arestate, duminică, în Rusia, la protestele față de războiul din Ucraina. Manifestații au fost organizate în 38 de oraşe din ţară, scrie News.ro.

08:11 – Scurgere de amoniac a fost anunţată la o uzină de produse chimice din Sumî, conform guvernatorului regiunii Dmitro Jiviţki, citat de BBC și preluat de News.ro. Persoanele aflate pe o rază de 5 kilometri de uzina Sumîhimprom trebuie să părăsească zona, deoarece gazul este periculos, a precizat oficialul local.

08:00 – Mai multe explozii au putut fi auzite în noaptea de duminică spre luni, 20 spre 21 martie, în capitala Kiev. Cartierul Podil din capitala ucraineană a fost bombardat în cursul nopții. Primarul din Kiev, Vitali Kliciko, a anunțat că o persoană a fost ucisă în aceste atacuri.

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW