Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Incendiu puternic la pensiunea Ferma Dacilor din Prahova. Un copil şi patru adulţi, găsiţi carbonizaţi

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 decembrie 2023

Un incendiu puternic a izbucnit în dimineața zilei de marţi, 26 decembrie, la pensiunea Ferma Dacilor, din localitatea Tohani, judeţul Prahova. Un copil şi patru adulţi complet carbonizaţi au fost găsiţi de către salvatori în pensiune. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), în incintă se aflau 22 de persoane. Pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă și distrugere. 

UPDATE A fost extrasă cea de-a șaptea victimă carbonizată, fiind vorba despre un minor. Se continuă acțiunea de căutare.

UPDATE Incendiul a fost lichidat în jurul orei 12:43, conform ISU.

UPDATE Încă o victimă a fost extrasă. Bilanțul morților a ajuns la cinci.

UPDATE A fost extrasă a patra victimă carbonizată (1 adult), a transmis ISU.

UPDATE Conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a dispus trimiterea unei echipe de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, pentru a sprijini ancheta.

UPDATE O a treia victimă, un adult, a fost găsită carbonizată de către salvatori între ruinele pensiunii distruse de flăcări.

UPDATE ISU Prahova anunţă că pensiunea nu are autorizaţie de securitate la incendiu.

UPDATE Cele două persoane care au suferit arsuri au fost transportate la unitatea de Priiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti. Conform oficialilor ISU Prahova, cele două victime au arsuri minore.

UPDATE Un copil complet carbonizat a fost găsit de către salvatori în zona pensiunii care a ars complet la Tohani, în judeţul Prahova. Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că acoperişul imobilului s-a prăbuşit în zona centrală a acestuia, iar în zonă încă ard mocnit focare ale incendiului, astfel încât accesul în zona ruinelor nu este încă posibil.

Flăcările care au cuprins pensiunea de la Tohani s-au extins pe o suprafaţă de aproximativ o mie de metri pătraţi, iar acoperişul pensiunii s-a prăbuşit.

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat la Antena 3 că salvatorii au găsit trupul carbonizat al unui copil. Conform acestuia, alte şapte persoane, între care cinci adulţi şi doi copii, sunt dispărute.

Şi ISU a anunţat că „pompierii au identificat un minor decedat (carbonizat)”.

Nanu a precizat că în pensiune erau cazaţi câţiva turişti şi mai mulţi apropiaţi ai patronului unităţii de cazare.

UPDATE Omul de afaceri Cornel Dinicu, care a pus bazele Fermei Dacilor, declara, într-un interviu acordat în 13 decembrie portalului online Observatorul Prahovean, că zona în care a construit Ferma Dacilor era „o râpă”, aşa cum i-au spus unii dintre apropiaţi. Afacerea a început prin amenajarea unui grajd, care a fost transformat în restaurant şi unitate de cazare.

„Avem câteva atuuri faţă de staţiunile de pe Valea Prahovei: suntem aproape de Bucureşti, nu mai stăm în trafic şi aglomeraţie, e aer curat, e natură multă. (…) Zona e în plină dezvoltare, solul este fantastic pentru viţa de vie, toate cramele din jur au investit foarte mult în domeniul viticol. (…) Potenţialul e fantastic. Zona se dezvoltă, eu cred foarte tare în proiectul ăsta şi avem de muncă două vieţi aici şi pentru următoarele generaţii”, spunea omul de afaceri care a copilărit pe dealurile din Tohani.

El a criticat, în acel interviu, autorităţile, explicând că totul „se mişcă” greu în România şi arătând că a avut nevoie de patru ani pentru a obţine planul urbanistic zonal pentru pensiunea de la Tohani.

„Că nu ne ajută nimeni, nu e nicio problemă, mi-aş dori să nu ne mai încurce”, a spus Dinicu.

El povestea că pensiunea este conectată la reţea de alimentare cu energie electrică, dar că puterea acesteia nu este suficientă, astfel încât a dus la pensiune generatoare.

„Avem generatoare. Avem… Ne mai dă şi statul un pic de curent. Am făcut cerere de vreo 10 ani, tot aştept să ne mărească puterea, să ne tragă o linie de medie”, spunea omul de afaceri.

Dinicu vorbea despre planuri de viitor, precum un centru SPA cu clinică de recuperare pentru sportivi şi bătrâni.

UPDATE Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au declarat pentru News.ro că există date conform cărora opt persoane ar fin dispărute în incendiu. Conform acestora, nu există însă informaţii certe cu privire la numărul persoanelor care se aflau la etajul clădirii şi care nu s-au putut evacua, întrucât niciunul dintre reprezentanţii unităţii de cazare nu a putut da autorităţilor  date privind numărul turiştilor cazaţi în pensiunea care arde complet.

UPDATE O femeie de 48 de ani şi un adolescent de 16 ani primesc îngrijiri medicale în urma incendiului care a izbucnit la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani. Imobilul, care a fost complet cuprins de flăcări, era construit din lemn, având parter şi etaj. Conform ISU, cele două persoane au  arsuri la nivelul feţei şi al membrelor superioare.

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat pentru News.ro că „persoanele aflate la parter s-au evacuat, dar nu se ştie nimic despre persoanele cazate la etajul superior” al pensiunii.

Până la ora transmiterii acestei ştiri nu se ştie dacă unitatea de cazare era complet ocupată.

Știrea inițială

Conform şefului DSU Raed Arafat, pensiunea arde generalizat.

Pensiunea este formată din parte şi etaj , având cinci camere la parter şi şase la etaj, care erau ocupate.

„Persoanele care nu se găsesc sunt persoanele care au fost la etaj”, a declarat şeful DSU.

La locul evenimentului intervin 10 autospeciale de stingere, precum şi 4 ambulanţe SMURD şi trei ambulanţe SAJ.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW