Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rusia a anunțat că a început a doua etapă a invaziei din Ucraina / Șoigu a acuzat Occidentul că întârzie „operațiunea specială”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, a anunțat marți, 19 aprilie, că Federația Rusă a început cea de-a doua etapă a invaziei din Ucraina, ce are ca scop „liberarea completă” a regiunilor Donetsk și Lugansk, relatează TASS. Ministerul rus al Apărării a transmis că sunt luate măsurile necesare pentru a instaura „o viață pașnică” în Donbas și a dat vina pe Occident că provoacă guvernul de la Kiev să lupte „până la ultimul om”. 

Operațiunea din Estul Ucrainei are ca scop, așa cum am anunțat de la început, liberarea completă a republicilor Donetsk și Lugansk(…)Operațiunea va continua, următoarea fază a acestei operațiuni începe și cred că acum va fi un moment important”, a spus Sergei Lavrov, marți, într-un interviu acordat India Today.

Ministrul rus de Externe susține că scopul final al Rusiei nu implică schimbarea cu forța a regimului politic de la Kiev și a exclus posibilitatea ca țara pe care o reprezintă să folosească arme nucleare.

Vrem ca ucrainenii să decidă pentru ei cum vor să le arate viitorul. Vrem ca cetățenii să aibă libertatea de a alege”, a adăugat Lavrov.

În schimb, Lavrov a continuat acuzațiile la adresa politicienilor din Kiev, acuzându-i că populația „a suferit în ultimii 8 ani” și că așa-zișii „neo-naziștii” le-ar fi interzis cetățenilor ruși din Ucraina să vorbească în limba natală.

Este o tragedie atunci când oamenii mor, dar nu putem tolera situații în care colegii noștri din Vest susțin că pot să facă orice vor și să încurajeze guvernul de la Kiev să afișeze elemente de rusofobie”, a adăugat Lavrov.

În paralel, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, i-a lăudat pe soldații ruși care luptă în Estul Ucrainei, dar a menționat că evenimentele din ultimele luni demonstrează că Armata Rusă trebuie să fie îmbunătățită.

Planul pentru liberarea republicilor Donetsk și Lugansk este implementat într-un mod consistent, se iau măsuri necesare pentru a instaura pacea”, a spus Serghei Șoigu, citat de TASS.

Oficialul rus a dat vina pe Occident că îi forțează pe ucraineni să lupte „până la ultimul om”.

SUA și țările controlate din Vest fac tot posibilul să întârzie operațiunea militară specială. Volumul în creștere al aprovizionărilor de arme străine demonstrează clar că intenția lor e de a provoca regimul de la Kiev să lupte până la ultimul om”, a adăugat ministrul rus al Apărării.

Context

Când fostul președinte al Ucrainei, Viktor Yanukovich, a refuzat să semneze pactul politic și economic cu Uniunea Europeană în anul 2013, cetățenii din întreaga țară au ieșit în stradă și au denunțat apropierea sa de Federația Rusă, în încercarea de a face autoritățile de la Kiev să înțeleagă că își doresc să lase în urmă orice relație cu Estul și să înceapă un nou capitol, de data asta alături de Europa.

Intervenția forțelor de ordine a dat startul uneia dintre cele mai sângeroase mișcări de stradă, iar ceea ce avea să fie doar un protest pașnic s-a transformat într-o revoluție. Sute de protestatari au fost uciși atunci de gloanțele celor care ar fi trebuit să îi protejeze, iar alte mii au fost rănite în ciocnirile violente.

Deși, într-un final, Yanukovich a demisionat, țara a fost slăbită din toate punctele de vedere. A fost contextul potrivit ce i-a permis Federației Ruse să profite, separatiștii pro-ruși începând la rândul lor mai multe acțiuni de protest, încheiate cu implicarea armatei ruse și anexarea Crimeei și a regiunilor Donețk și Lugansk.

CITEȘTE ȘI: REPORTAJ Ucraina, între Uniunea Europeană și Rusia: Dacă noi picăm, nimic nu îl va opri pe Putin

După 8 ani de război între forțele ucrainene și separatiști, la începutul anului 2022, conducerile pro-ruse ale celor două regiuni și-au proclamat așa-zisa independență față de Ucraina, recunoscută de Vladimir Putin în luna februarie, la câteva zile distanță de la debutul „operațiunii militare speciale”.

Vladimir Putin a anunțat luni, 21 februarie, că recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk. Pe 24 februarie, Putin a anunțat că a început „operațiunea militară specială pentru demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *