Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Război în Ucraina / Zelenski, după ce rușii au bombardat un spital: Se află copii sub dărâmături

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 martie 2022

Armata Rusă nu au reușit să avanseze semnificativ nici în a 13-a zi a invaziei, iar principalele localități rămânând sub controlul autorităților de la Kiev, însă și-au continuat bombardamentele asupra zonelor locuite. Cel puțin 17 persoane au fost rănite, în urma unui atac asupra unui spital de copii din Mariupol. 

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

  •        24 februarie                               25 februarie
  •       26 februarie                              27 februarie
  •      28 februarie                                    1 martie             
  •        2 martie                                         3 martie              
  •        4 martie                                         5 martie             
  •        6 martie                                         7 martie             
  •                                    8 martie

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 13-a zi de război în Ucraina:

21:03 – Cel puțin 516 civili au fost uciși iar alți 908 au fost răniți în Ucraina de când Federația Rusă și-a început invazia, pe februarie 24, a precizat miercuri Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, în cea mai recentă actualizare, potrivit CNN.

19:22Biroul ONU pentru drepturile omului a anunţat miercuri că, de la începutul invaziei, au putut fi verificate 516 decese şi 908 răniţi în Ucraina. Este vorba despre 98 de bărbați, 60 de femei, 9 băieți și 5 fete, precum și 23 de copii și 321 de adulți al căror sex este încă necunoscut.

19:00 – Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit miercuri la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz. Conform unui comunicat remis de Kremlin, liderul rus i-a adus la cunoștință cancelarului german modul în care s-a desfășurat cea mai recentă rundă de negocieri pentru pace dintre Kiev şi Moscova. În plus, conform Agerpres, cei doi au discutat și despre eforturile de salvare a civililor din oraşele ucrainene unde au loc lupte.

18:24 – Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat că forţele Aeriene ruse au distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere din cele 250 de aeronave de luptă aflate în posesia armatei Ucrainei. Acesta a susținut că unele dintre avioanele ucrainene de luptă au fost relocate pe teritoriul României, informează Interfax, citată de News.ro.

18:14 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski condamnă bombardarea spitalului de copii din Mariupol.

„Mariupol. Atac direct al forţelor ruse la maternitate. Oameni, copii se află sub dărâmături. O atrocitate! Cât va mai fi lumea complice în ignorarea terorii? Închideţi în acest moment spaţiul aerian! Opriţi crimele! Puterea e în mâinile voastre, dar se pare că vă pierdeţi umanitatea”, a transmis Zelenski pe Twitter.

18:05 – Armata rusă a bombardat miercuri, 9 martie, un spital de copii din Mariupol, provocând daune majore, potrivit serviciului de presă al primăriei.

MAI MULTE DETALII AICI – VIDEO Militarii ruși au bombardat spitalul de copii din Mariupol

17:59 – Un ucrainean de 50 de ani a murit, miercuri, după ce ar fi trecut ilegal frontiera în România prin râul Tisa, în judeţul Maramureş. Alături de el se aflau alți doi cetățeni ucraineni. În acest caz se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat, potrivit IPJ Maramureş.

17:39 – 11 copii din Ucraina care suferă de diverse boli au ajuns, miercuri, în Vama Siret, de unde au fost preluaţi de medici germani şi duşi cu ambulanţele la spitale din regiunea Schwaben, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, citat de News.ro.

17:30 – Canada va trimite material militar suplimentar Ucrainei, a anunţat miercuri premierul canadian Justin Trudeau, informează AFP, citată de Agerpres.

„Trimitem ajutor umanitar, am pus în aplicare sancţiuni extrem de severe pentru a-l pedepsi pe (Vladimir – n.red.) Putin şi pe oligarhi, iar astăzi eu anunţ alocarea a 50 de milioane de dolari (canadieni – n.red.) suplimentari, pentru a trimite echipamente militare în Ucraina”, a declarat acesta, conform sursei citate

17:22 – Peste 40 de cetățeni ucraineni au fost angajați de o companie din Bistrița, a anunțat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Primii 44 de cetățeni ucraineni au fost angajați astăzi de o companie din Bistrița. În paralel, ANOFM oferă servicii de profilare, consiliere și îndrumare pentru mai mulți cetățeni ucraineni care și-au manifestat dorința de a se angaja. Pliante cu informații pentru cetățenii ucraineni, privind condițiile de angajare în România, sunt împărțite și afișate în vămi, gări, autogări și alte puncte des tranzitate. În acelasi timp, angajații ANOFM continuă activitățile dedicate cetățenilor români aflați în căutarea unui loc de muncă”, este anunțul ministrul social-democrat.

17:16 – Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, miercuri, că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei. Precizarea vine după ce Statele Unite au respins oferta Poloniei de a-şi transfera avioanele MiG-29 de fabricaţie rusească la o bază americană din Germania, conform News.ro.

16:05 – Ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, va efectua sâmbătă o vizită în Republica Moldova, în timpul căreia va purta discuții cu președintele Maia Sandu, scrie agenția Reuters.

15:57 – Agenția Internațională pentru Energia Atomică a transmis că decuplarea Centralei Nucleare de la Cernobîl de alimentarea cu energie electrică nu reprezintă un risc pentru siguranța mediului.

15:30 – Imnul național al Ucrainei și cel al Uniunii Europene s-au auzit miercuri în Piața Maidan din Kiev, intonate de o orchestră locală:

15:04 – 400 de cetățeni ucraineni au fost reținuți de către Garda Națională a Federației Ruse, în Kherson, unul dintre orașele ucrainene cucerite de ruși, relatează Kyiv Independent. Aceștia protestau împotriva ocupației Armatei Federației Ruse.

13:46 – Operatorul ucrainean Ukrenergo a anunțat că Centrala Nucleară de la Cernobîl, ocupată de Armata Rusiei, este complet debranșată de la rețeaua electrică a țării. Orașul Slavutich, din apropiere, a rămas, de asemenea, fără energie electrică.

13:42 – China ar urma să acorde Ucrainei asistență umanitară de 791.000 de dolari, a anunțat ministrul chinez de Externe, Wang Yi. Anterior, acesta menționa că relația dintre China și Federația Rusă a rămas una solidă.

13:30 – Deși Volodymyr Zelenskiy îndeamnă Occidentul să ia cât mai rapid o decizie în ceea ce privește avioanele MIG-29, promise Ucrainei de către Polonia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că demersul Poloniei este „un scenariu potențial periculos”.

MAI MULTE DETALII, AICI. 

13:12 – Înaintea întâlnirii dintre miniștrii de Externe din Ucraina și Federația Rusă, ce va avea loc joi, Dmytro Kuleba a transmis că îi va cere omologului rus să „ajungem la un acord pentru încetarea focului, să ne elibereze teritoriile și să creadă în catastrofa umanitară creată de Armata Rusiei”.

13:07 – Noi bombardamente au fost raportate în Kiev, potrivit informațiilor din media ucraineană.

12:30 – Oficialii Statelor Unite ale Americii au respins propunerea Poloniei pentru a transfera Ucrainei cele 27 de avioane MIG-29 pe care le are în dotare.

MAI MULTE DETALII, AICI. 

12:00 – Șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, consideră că economia Federației Ruse este în pericol de a intra în recesiune, pe fondul sancțiunilor aplicate de Occident.

11:01 – Numărul persoanelor care au părăsit Ucraina, de la începutul invaziei Federației Ruse, a trecut de 2 milioane, potrivit șefului Agenției ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, citat de The Guardian.

10:44 – Peste 14,500 de persoane s-au întors marți în Ucraina, potrivit datelor transmise de Poliția ucraineană de Frontieră. Aproximativ 12.000 dintre aceștia sunt bărbați ucraineni care vor să intre în Armată.

10:30 – Marea majoritate a românilor consideră că Federația Rusă este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina și este de acord cu sancțiunile adoptate de Occident, relevă datele unui sondaj realizat de Inscop Research, publicat miercuri, 9 martie.

MAI MULTE DETALII, AICI.

10:00 – Autoritățile ucrainene susțin că Armata Rusiei a fost de acord cu acordul de încetare a focului în mai multe regiuni din țară, pentru evacuarea civililor. Miercuri, vor fi deschise mai multe coridoare umanitare, astfel:

  • Pe ruta Vorzel, Borodyanka, Irpen și Bucha – Kiev;
  • Pe ruta Mariupol – Zaporizhzhia;
  • Pe ruta Volnovakha – Pokrovsk;
  • Pe ruta Izyum – Lozova;
  • Pe ruta Energodar – Zaporizhzhia;

9:41 – Imagini din Harkiv, cel de-al doilea oraș al Ucrainei, în urma atacurilor Federației Ruse:

(Sursă video: TPYXA / TELEGRAM)

9:40 – Federația Rusă ar fi pierdut în timpul războiului aproximativ 12.000 de soldați, 317 tancuri, 1.070 de vehicule blindate, 120 de sisteme de artilerie, 49 de aeronave și 81 de elicoptere, potrivit datelor furnizate de autoritățile ucrainene.

9:36 – A început și evacuarea civililor din Bucha și Vorzel, din regiunea Kiev, potrivit unui oficial din Irpin.

9:35 – Din data de 24 februarie 2022, când a început atacul armat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, până în data de 7 martie 2022, Organizaţia Naţiunilor Unite a înregistrat 1.335 de victime civile în ţară: 474 de morţi şi 861 de răniţi. Misiunea de monitorizare a ONU consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari.

Mai multe detalii, aici.

9:30 – Un coridor umanitar va fi organizat în Sudul Ucrainei, pentru a evacua civilii din Zaporizhzhia. Începând cu ora 9, în zonă a fost instituit un acord pentru încetarea focului, relatează Babel.ua.

9:20 – Fondul Monetar Internațional ar urma să aloce 1,4 miliarde de euro Ucrainei.

9:15 – Oficialii ucraineni susțin că Rusia ar putea să aducă în Ucraina 800 de militari ruși din Transnistria.

9:10 – Cei 20.000 de voluntari străini care au venit în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei vor putea obține cetățenia ucraineană, a spus ministrul ucrainean al Internelor.

9:00 – 61 de spitale au fost distruse în timpul bombardamentelor Armatei Federației Ruse, potrivit ministrului ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko.

8:50 – Volodymyr Zelenskiy: „Lumea nu mai crede în viitorul Rusiei, nu vorbește despre el. Lumea vorbește despre noi, ne ajută pe noi, sunt gata să ne susțină revenirea de după război. Pentru o națiune care se apără eroic, sigur va exista un viitor”

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW