O lună de război în Ucraina | Peste o mie de civili ucraineni au murit de la începutul invaziei Federației Ruse
Joi, 24 martie, s-au împlinit patru săptămâni de când Federația Rusă a invadat Ucraina. Trupele rusești au întâmpinat în această perioadă mai multe dificultăți decât au sperat, printre acestea fiind inclusă și rezistența incredibilă a armatei și civililor din Ucraina. O navă rusească de mari dimensiuni a fost distrusă în portul Berdiansk, ocupat de Rusia, în sud-estul Ucrainei, a anunțat Marina ucraineană, însă deocamdată informația nu a fost confirmată independent. În același timp, liderii statelor NATO au decis creșterea sprijinului militar acordat Ucrainei, fără a preciza însă exact în ce va consta acesta.
Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:
- 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie
- 28 februarie,1 martie, 2 martie, 3 martie
- 4 martie, 5 martie , 6 martie , 7 martie
- 8 martie, 9 martie , 10 martie, 11 martie
- 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie
- 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie
- 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie
Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 29-a zi de război în Ucraina:
18:32 – Statele membre NATO își vor spori sprijinul militar pentru Ucraina, astfel încât această țară să facă față agresiunii din partea Federației Ruse, a anunțat joi, 24 martie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul Summit-ului desfășurat la Bruxelles. DETALII AICI.
17:00 – Mandatul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO a fost prelungit cu un an. DETALII AICI.
16:55 – Forțele armate ucrainene spun că Rusia transferă arme și alte echipamente militare către Belarus. Armata ucraineană susține că desfășurările fac parte din planurile reînnoite ale Rusiei de a organiza o ofensivă menită să încercuiască capitala Kiev.
De asemenea, forțele rusești acumulează provizii de echipamente în Crimeea, a adăugat armata ucraineană într-o declarație joi după-amiază.
16:30 – Bilanțul victimelor civile din Ucraina a depășit 1.000 de morți de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, avertizând că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”.
„Cele mai multe dintre decesele civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o zonă de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și raiduri aeriene și cu rachete”, conform CNN.
16:19 – Statele Unite se opun, în continuare, furnizării de avioane de luptă Ucrainei, după ce președintele ucrainean a făcut joi un nou apel către liderii NATO în acest sens. Un oficial american de rang înalt a declarat pentru CNN că poziția SUA nu s-a schimbat în această privință.
16:15 – Președintele american, Joe Biden, a afirmat că alianța NATO rămâne „la fel de puternică și unită ca întotdeauna” și a promis că va continua să sprijine Ucraina după summit-ul NATO de joi de la Bruxelles.
„Liderii NATO s-au întâlnit astăzi, la împlinirea unei luni de la invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, pentru a reitera sprijinul nostru puternic pentru poporul ucrainean, determinarea noastră de a trage Rusia la răspundere pentru războiul său brutal și angajamentul nostru de a consolida Alianța NATO”, a declarat Biden.
16:00 – A început reuniunea G7, Grupul celor șapte, o organizație formată din liderii unora dintre cele mai mari economii ale lumii: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA.
15:38 – Premierul britanic Boris Johnson este „cel mai activ” lider antirus, a transmis, joi, Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că „în ceea ce-l privește pe domnul Johnson, îl vedem ca fiind cel mai activ participant în cursa pentru a fi antirus”.
15:26 – Statele Unite au anunțat, joi, că vor oferi asistență umanitară în valoare de peste un miliard de dolari pentru persoanele afectate de invazia rusă în Ucraina. Fondurile vor contribui la furnizarea de alimente, adăposturi, apă curată, provizii medicale și alte tipuri de asistență, a precizat Casa Albă.
15:17 – Înalți lideri militari ruși au refuzat apelurile omologilor lor americani încă dinainte de începerea invaziei din Ucraina, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, potrivit CNN.
„În ultima lună, secretarul Austin și președintele Milley au căutat și continuă să insiste să aibă convorbiri cu omologii lor ruși. Ministrul Shoigu și generalul Gerasimov au refuzat până acum să se angajeze în discuții. Continuăm să credem că angajamentul între liderii apărării din SUA și Rusia este extrem de important în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
14:33 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat liderilor NATO reuniți la Bruxelles că Ucraina are nevoie doar de o fracțiune din „puterea de foc combinată a alianței”.
„Ne puteți da 1% din toate avioanele voastre. 1% din toate tancurile voastre. Un procent!. Aveți mii de avioane de luptă, dar nu ni s-a dat încă niciunul… ne-am adresat [vouă] pentru tancuri, ca să ne putem debloca orașele… aveți cel puțin 20.000 de tancuri… dar nu avem încă un răspuns clar din partea voastră”, a afirmat liderul de la Kiev.
14:15 – Statele Unite vor anunța joi noi sancțiuni împotriva a peste 300 de membri ai Dumei ruse și a peste 40 de companii rusești din domeniul apărării, a declarat presei un înalt oficial al administrației de la Casa Albă.
14:00 – Statele Unite vor primi până la 100.000 de ucraineni și alte persoane care fug din calea războiului Rusiei în Ucraina, a anunțat joi un înalt oficial al Administrației Biden.
13:39 – Ministrul ucrainean de externe a îndemnat Europa să ignore apelurile Rusiei, care insistă ca plata pentru viitoarele livrări de gaz rusesc să se facă în ruble. Anunțul făcut de Moscova este considerat o încercare de a determina țările europene să susțină moneda rusă, a cărei valoare a scăzut semnificativ de la începutul războiului.
Este, de asemenea, o reamintire a importanței livrărilor de energie ale Rusiei ca monedă de schimb în relațiile dintre Kremlin și Occident. „Dacă vreo țară din UE va ceda în fața cererilor umilitoare ale lui Putin de a plăti pentru petrol și gaze în ruble, va fi ca și cum cu o mână ajuți Ucraina, iar cu cealaltă îi ajuți pe ruși să ucidă ucraineni”, a transmis ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, într-un tweet.
16:23 – Zelenski s-a adresat summit-ului NATO într-un discurs video preînregistrat, în care a făcut apel la lideri să sporească sprijinul militar pentru țara sa împotriva forțelor rusești. El a avertizat că Rusia va viza în continuare membrii alianței din Europa de Est, inclusiv Polonia, relatează Reuters.
Rusia „vrea să meargă mai departe. Împotriva membrilor estici ai NATO. Statele baltice. Polonia, cu siguranță”, a spus el, înainte să sublinieze că „NATO nu a arătat încă ce poate face alianța pentru a salva oameni”.
13:00 – Preşedintele ucrainean a acuzat, joi, Rusia că foloseşte „bombe cu fosfor” în războiul din Ucraina.
12:44 – Ministerul francez de Externe a promis o finanțare de 500.000 de euro pentru Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a sprijini ancheta privind crimele comise în Ucraina, a anunțat ministerul într-un comunicat.
Franța va furniza, de asemenea, magistrați, anchetatori și experți, „pentru a se asigura că procurorul își poate conduce ancheta în cele mai bune condiții posibile”, potrivit CNN.
12:36 – Confruntarea diplomatică dintre Polonia și Rusia nu pare să se domolească. Reuters a relatat că ambasadorul Rusiei la Varșovia a anunțat că Polonia a blocat conturile bancare ale ambasadei pentru că ar fi finanțat „activități teroriste”. decizia vine după ce, ieri, Polonia a declarat că expulzează 45 de diplomați ruși suspectați că lucrează pentru serviciile secrete rusești, informații pe care Rusia le neagă.
12:23 – Guvernul britanic tocmai a emis o declarație prin care anunță că a aplicat 65 noi sancțiuni împotriva Rusiei „vizând industrii strategice, bănci și elite de afaceri”.
12:15 – Liderii NATO pozând împreună pentru o fotografie la Bruxelles:
Foto: Administrația Prezidențială
12:00 – Kievul negociază garanţii de securtate cu Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Franţa şi Turcia, a anunţat ministrul ucraineran de Externe, Dmitro Kuleba.
11:41 – Președintele american Joe Biden a sosit la Bruxelles pentru a participa trei summit-uri de urgență, ca răspuns la războiul din Ucraina. Vizita importantă are loc în contextul în care Occidentul continuă să se gândească la cum să oprească invazia Rusiei.
Acum, Joe Biden participă la summit-ul NATO, apoi va avea loc o reuniune a Consiliului European și a G7.
11:39 – Armata rusă anunţă că a cucerit joi oraşul ucrainean Izium, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia rusă publică de presă RIA Novosti, însă Ucraina dezminte acest anunţ.
11:21– Guvernul rus nu este interesat deocamdată să negocieze o încetare a focului în Ucraina, deoarece armata sa nu și-a atins obiectivele militare, a declarat joi șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell.
„În acest moment, Rusia nu vrea să stea și să negocieze nimic: ceea ce vrea este să ocupe terenul. Vrea să înconjoare coasta până la granița cu Moldova și să izoleze Ucraina de la mare. Vrea să negocieze cu adevărat doar atunci când și-a asigurat o poziție de forță”, a declarat Borrell într-un interviu acordat postului spaniol TVE.
Borrell a menționat și că Uniunea Europeană și aliații săi vor continua să livreze ajutor militar armatei ucrainene. „Este important, deoarece totul se va decide în următoarele 15 zile. Ceea ce va face istorie este capacitatea ucrainenilor de a rezista”, a conchis el.
11:17 – Trimiterea de misiuni pentru menţinerea păcii în Ucraina nu este momentan o soluție luată în calcul de liderii NATO, a precizat joi, 24 martie, președintele Klaus Iohannis.
DETALII AICI – Iohannis: Forța de menținere a păcii nu a fost, deocamdată, agreată în NATO
11:00 – Cel puţin patru persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, iar alte şase au fost rănite în atacuri ruse vizând localitatea Rubijne, în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei, a anunţat joi guvernatorul regiunii, Serghii Gaidai, conform News.ro.
10:46 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat joi că un atac chimic al Rusiei în Ucraina „ar schimba enorm natura” conflictului şi ar putea afecta ţări aliate vecine.
10:31 – Rusia își păstrează dreptul de a folosi arme nucleare dacă țara este „provocată” de NATO, a afirmat adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, citat de Mediafax.
10:25 – Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 24 martie, de la Bruxelles, că NATO a aprobat grupul de luptă din România. Cu toate acestea, șeful statului a sugerat că vrea mai multe trupe în țară, evocând faptul că flancul estic al NATO trebuie „consolidat mai bine”.
10:12 – Statele Unite şi Rusia vor continua să colaboreze pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în pofida invaziei ruse din Ucraina, a dat asigurări administratorul NASA, Bill Nelson, scrie Agerpres.
10:00 – Premierul britanic Boris Johnson a evocat posibilitatea de a lua măsuri cu privire la rezervele de aur ale Rusiei. Declarația a fost făcută înainte de plecarea sa la Bruxelles, unde participă la summit-ul de urgență al NATO de astăzi.
„Un fapt uriaș pe care lumea îl știe acum este că poporul ucrainean va lupta pentru țara sa. Ei cred în țara lor. Își iubesc țara și o vor apăra. Acest lucru era ceva ce nu știam cu adevărat în urmă cu o lună. Acum este absolut clar. Asta a schimbat geopolitica.
Înseamnă că avem datoria de a-i ajuta. Avem datoria de a-i ajuta să se protejeze pe ei înșiși și pe cei dragi lor. Și astfel, Marea Britanie își intensifică din nou eforturile. Am trimis deja aproximativ 4.000 de arme antitanc. Vom trimite mult mai multe în cursul zilelor următoare, încă 6.000 de rachete și multe altele.
(…) Trebuie să facem mai mult. Și, prin urmare, trebuie să facem mai mult din punct de vedere economic. Putem face mai mult pentru a-l împiedica să își folosească rezervele de aur, de exemplu, în plus față de rezervele de numerar?
Cu cât vom exercita mai multă presiune acum, în special asupra unor lucruri precum aurul, cu atât cred că vom putea scurta mai mult războiul”, a declarat prim-ministrul britanic, citat de The Guardian.
09:53 – Șapte coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene au fost convenite pentru joi, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. Cu toate acestea, potrivit Reuters, ea a precizat că nu s-a convenit asupra unui pasaj sigur din Mariupol. Ea a spus că civilii care încearcă să părăsească orașul asediat vor găsi transport la Berdyansk, aflat în apropiere, lăsând să se înțeleagă că Rusia nu permite crearea unui coridor sigur către sau dinspre centrul orașului portuar din sud.
Berdyansk este orașul portuar în care există informații neconfirmate oficial potrivit cărora forțele ucrainene au distrus nava de debarcare rusă Orsk în timp ce era ancorată în portul din Marea Neagră.
09:45 – Unul din doi copii ucraineni a fost strămutat de când Rusia a început invazia, în data de 24 februarie, potrivit Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF).
„Este halucinant”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, pentru CNN. „De la începutul războiului, în urmă cu o lună, din fiecare băiat și fată din țară, unul din doi a trebuit să își părăsească locuința”.
09:37 – O navă rusească de mari dimensiuni a fost distrusă în portul Berdyansk, ocupat de Rusia, în sud-estul Ucrainei, a anunțat joi Marina ucraineană. CNN nu a putut confirma informațiile independent.
Mai multe videoclipuri distribuite pe rețelele sociale arată o navă în flăcări, în port.
Berdyansk se află pe Marea Azov și este la aproximativ 70 de kilometri la sud-vest de Mariupol. Orașul are o mică bază navală și o populație de aproximativ 100.000 de locuitori. Trupele militare rusești au ocupat pentru prima dată clădirile guvernamentale din Berdyansk la 27 februarie.
09:28 – Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat, joi, că Belarusul „nici nu vrea și nici nu este pregătit” să lupte în Ucraina.
09:22 – Primarul din Cernihiv a transmis, joi, că cimitirul oraşului din nordul Ucrainei nu se poate descurca ce toţi morţii pe care îi are de înmormântat şi acuză un „carnagiu complet”, transmite CNN.
09:06 – Cel puţin 264 de civili, printre care patru copii, au murit în capitala ucraineană de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit primarului Kievului, Vitali Kliciko, citat de CNN.
09:00 -Grupul de hackeri Anonymous a anunţat că a piratat Banca Centrală a Rusiei, iar peste 35.000 de fişiere – cu acorduri secrete – vor fi publicate în 48 de ore, notează News.ro.
08:43 – Premierul britanic Boris Johnson este aşteptat să anunţe joi că Marea Britanie va furniza Ucrainei aproximativ 6.000 de rachete suplimentare. La întâlnirile liderilor NATO şi G7 de la Bruxelles, Johnson va anunţa, de asemenea, fonduri de 25 de milioane de lire sterline (33 de milioane de dolari) pentru a ajuta la plata soldaţilor şi piloţilor ucraineni, transmite BBC.
08:31 – Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care s-a adresat lumii în fiecare noapte de la începutul războiului, a făcut un apel către întreaga planetă să protesteze joi, când se împlineşte o lună de la începutul invaziei.
„Ieşiţi în pieţe, pe străzi. Faceţi-vă văzuţi şi auziţi. Spuneţi că oamenii contează, libertatea contează, oamenii contează, pacea contează. Ucraina contează”, a îndemnat Zelenski, citat de News.ro.
08:20 – Valoarea Fondului Naţional pentru Bunăstare al Rusiei (NFW), care acumulează veniturile din petrol ale ţării, a scăzut în februarie cu 11,5% faţă de luna precedentă, până la 154,8 miliarde de dolari, arată datele Reuters citate de News.ro.
08:11 – Joi dimineață, 24 martie, are loc un summit extraordinar al NATO, la care participă și președintele american, Joe Biden, dar și șeful statului român, Klaus Iohannis. Apoi, tot începând de astăzi, va avea loc în perioada 24-25 martie reuniunea Consiliului European. Cele două reuniuni se desfășoară la Bruxelles, Belgia.
08:00 – Grupul auto Renault a decis să își suspende activităţile industriale în Rusia. „Activităţile uzinei Renault din Moscova sunt suspendate începând de astăzi”, a anunţat producătorul de automobile miercuri seară, după o reuniune a Consiliului de administraţie.
Foto: UNIAN
Comentarii
[…] Urmărește LIVE cele mai noi evoluții din ziua 29 de război. […]
[…] 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie […]
[…] martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 […]
[…] martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 […]
[…] martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 […]
[…] martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 […]
[…] martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 […]
[…] martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 […]
[…] martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 […]
best cialis online Is this ever going to end
… [Trackback]
[…] Here you can find 1229 additional Info on that Topic: mainnews.ro/live-o-luna-de-razboi-in-ucraina-o-mie-de-civili-au-murit/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/live-o-luna-de-razboi-in-ucraina-o-mie-de-civili-au-murit/ […]
Don’t eat spicy food so your stomach doesn’t hurt.
Visit UsTelkom University
… [Trackback]
[…] There you will find 99323 more Info on that Topic: mainnews.ro/live-o-luna-de-razboi-in-ucraina-o-mie-de-civili-au-murit/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/live-o-luna-de-razboi-in-ucraina-o-mie-de-civili-au-murit/ […]