Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


România va interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 18 mai 2022

România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), în cadrul procedurilor lansate împotriva Federaţiei Ruse, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) miercuri, 18 mai, printr-un comunicat

În continuarea demersurilor întreprinse în susţinerea Ucrainei ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva acestui stat, autorităţile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), la 26 februarie 2022, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Convenţia ONU privind prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, acest demers are loc la solicitarea părţii ucrainene, transmisă de ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, omologului său român Bogdan Aurescu, cu ocazia vizitei pe care ministrul ucrainean a efectuat-o la Bucureşti, la finalul lunii aprilie.

Și alte state au luat decizii similare, se mai precizează în comunicat.

În contextul acestor proceduri, România se va coordona cu alte state like minded care au luat o decizie similară și va colabora strâns cu reprezentanții Ucrainei implicați în procedurile din fața CIJ”, a transmis MAE.

Decizia autorităților române a fost comunicată de ministrul Bogdan Aurescu colegilor europeni în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe de la Bruxelles de luni, 16 mai.

Context

Ucraina a cerut CIJ să intervină, susținând că Moscova a invocat în mod fals genocidul din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, aflate sub controlul separatiștilor, pentru a-și justifica invazia în Ucraina.

Judecătorul Joan Donoghue a declarat că CIJ nu are dovezi că în Ucraina se comite genocid. Ea și-a exprimat îndoiala că Convenția privind genocidul a autorizat o acțiune militară „în scopul de a preveni sau pedepsi un presupus genocid”.

Pe 16 martie, Curtea a stabilit în sarcina Federației Ruse obligația de a suspenda imediat „operațiunea militară specială”, decizie respinsă de Moscova.

Foto: Facebook / ÎCCJ

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *