Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


LIVE PNL își alege azi noul președinte | Florin Cîțu a câștigat alegerile din PNL la o diferență de 1.000 de voturi

By Redactia , in Politic Stirile zilei , at 25 septembrie 2021 Etichete: , , ,

Liberalii își aleg sâmbătă, 25 septembrie, viitorul președinte. Lupta se dă între actualul lider al PNL, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu. Evenimentul are loc la Romexpo, unde participă aproape 5.000 de delegați. La congresul PNL a participat și președintele Klaus Iohannis, care a anunțat de curând că îl susține pe actualul premier

Vezi parcursul în politică al lui Florin Cîțu, economistul ajuns premier, dar și cel al lui Ludovic Orban, care se află la a treia confruntare cu un candidat susținut de Klaus Iohannis.

Transmitem LIVE cele mai importante momente și declarații de la Congresul PNL:

18:30 – Rezultatul alegerilor interne a fost anunțat de Theodor Stolojan:

Proces verbal al congresului PNL: În urma numărării voturilor pentru funcția de președitne PNL s-au înregistrat: 4.848 de voturi valabil introduse în urnă – Cîțu – 2878, asta înseamnă 60,2% din numărul voturilor valabile. Domnul Ludovic Orban a obținut 1898 de voturi, 39,7%, iar voturi anulate 72”, a spus Theodor Stolojan.

18:24Florin Cîțu a câștigat alegerile interne din PNL la o diferență de aproximativ 1.000 de voturi față de Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI BREAKING NEWS Florin Cîțu este noul președinte al PNL

18:10 – Florin Cîțu ar avea un avans destul de important în fața lui Ludovic Orban, potrivit unor surse Main News. Numărătoarea voturilor continuă.

16:55 A început numărătoarea voturilor la Congresul PNL.

16:39 – Există două variante pentru intervenția SMURD de la congresul PNL. Prima este că i s-a făcut rău unul delegat și a căzut pe scenă, fiind ulterior preluat cu o targă de medici pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale. O altă variantă este că, de fapt, totul a fost un accident, iar delegatul ar fi căzut pe o porțiune a scenei care era decupată și și-a fracturat brațul.

16:30 – S-a încheiat procesul de votare la Congresul PNL și începe sigilarea urnelor în care sunt buletinele de vot pentru alegerea șefului partidului.

16:15 – Ludovic Orban acuză echipa lui Florin Cîțu că le cere delegaților din mai multe organizații județene de la Congresul PNL să își fotografieze buletinele de vot și să le transmită unui coordonator, pentru a controla alegerile interne. Președintele PNL, în schimb, s-a arătat încrezător că poate obține un nou mandat.

16:07 – Discuţii contradictorii au izbucnit între mai mulţi delegaţi, pe tema modului în care buletinele de vot trebuie să fie introduse în urne. Unii vor ca buletinele de vot să fie îndoite de la jumătate, astfel încât votul să rămână secret. Alţii contestă acest lucru. Alina Gorghiu a ieşit din cabina de vot cu buletinele la vedere, relatează News.ro.

16:05 – Florin Cîțu și Ludovic Orban își fac poze cu delegații care îi susțin.

16:00 – Medicii SMURD intervin în sala de la Romexpo, unde are loc congresul PNL. O persoană a urcat pe scenă, dorind să-și facă o fotografie, dar a căzut, potrivit surselor Main News.

15:44 – Ludovic Orban, actualul lider al PNL, a votat și el.

15:22 – Premierul Florin Cîțu a votat în cadrul Congresului PNL. El a fost aplaudat, iar câțiva liberali au scandat „Cîțu președinte!”.

15:08 – Este aglomerație la pupitrele unde se împart buletinele de vot, mulți liberali grăbindu-se să-și exprime opțiunea pentru șefia PNL.

15:05 – A început votul pentru funcția de președinte al PNL.

14:55 – Stolojan anunță o prezență record Congresul PNL: „4874 de delegați s-au înregistrat pentru acest congres”. El a făcut apel la respectarea regulilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

14:54 – Procesul de votare începe în 10 minute.

14:50 – Theodor Stolojan, care conduce congresul PNL, a explicat procedura de vot: „Singurul vot valabil este acela prin încercuirea numărului. Nimic altceva. Orice vot în care se încercuiește numele sau alte asemenea lucruri nu este valabil. Potrivit regulilor pe care le avem în PNL, singurul vot valabil este prin încercuirea numărului”.

14:44 – Acum își susține candidatura la șefia Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori Mihai Barbu. El este singurul care își dorește să conducă această comisie.

14:41 – Își susține candidatura Silviu Zetea, președinte al Partidului Național Liberal Medieșu Aurit (Satu Mare). El a anunțat că va candida la președinția României.

14:37 – Are cuvântul deputatul PNL Diana Morar.

14:34 – Vorbește Costică Lupușoru, PNL Bacău, de asemenea candidat la funcția de președinte al Curții de Arbitraj.

14:30 – Urmează să ia cuvântul candidații la Curtea de Arbitraj a PNL. Primul care a luat cuvântul este Daniel Buda, șeful PNL Cluj.

14:21 – Ține un discurs și Adrian Ioan Veştea, președintele Consiliului Județean Brașov.

CITEȘTE ȘI Congresul PNL | Adrian Veștea: Când l-ați sunat pe Ludovic Orban, ați avut șansa de a vorbi cu el

14:15 – A luat cuvântul senatorul liberal Virgil Guran.

CITEȘTE ȘI Congresul PNL | Virgil Guran neagă că delegația Dâmbovița i-ar fi huiduit pe Klaus Iohannis și Florin Cîțu

14:06 – Vorbește europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

13:57 – Ia cuvântul deputatul PNL Violeta Alexandru, care îl susține pe Ludovic Orban.

13:50 – Ludovic Orban și-a încheiat intervenția. Acum vorbește Ionel Dancă.

CITEȘTE ȘI Congresul PNL | Ionel Dancă: Dracul și-a băgat coada în PNL. Vorbesc foarte serios

13:30 – Actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, își prezintă moțiunea cu care candidează pentru un nou mandat la conducerea partidului.

13:22 – Vorbește Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca. El a explicat de ce îl susține pe Florin Cîțu la șefia PNL.

CITEȘTE ȘI Congres PNL | Emil Boc l-a criticat pe Ludovic Orban: Ne-a arătat la alegeri că atât poate, locul 2

13:15 – A vorbit și președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, unul dintre susținătorii lui Florin Cîțu. El a militat în discursul susținut la Congres pentru legarea regiunilor istorice cu autostrăzi.

CITEȘTE ȘI Congresul PNL | Gheorghe Flutur cere legarea regiunilor istorice cu autostrăzi

13:10 – Și-a început discursul și Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, care îl susține pe prim-ministrul Florin Cîțu.

CITEȘTE ȘI Congresul PNL | Rareș Bogdan: Noi nu suntem PSD-iști, ei sunt dușmanii noștri / Cîțu, singurul premier care a dat cu pumnul în masă în fața președintelui CE

12:50 – Prim-ministrul a reușit cu greu să-și ducă la bun sfârșitul discursul, fiind întrerupt de mai multe ori de scandările din sală. Mulți liberali i-au cerut demisia și au scandat continuu numele actualului lider al formațiunii, Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI Premierul, huiduit în timpul discursului, i s-a cerut demisia / Orban i-a rugat pe susținătorii lui să îl lase să vorbească. Cîţu: Do your worst!

12:30 – Premierul Florin Cîțu a urcat pe scenă să își susțină discursul. În sală se scandează „Oban! Orban! Orban!”.

12:23 – În tot acest timp, premierul Florin Cîțu pare plictisit și a fost filmat stând pe telefon cât timp contracandidatul său vorbea.

12:15 – Actualul lider al PNL, Ludovic Orban, a început să își susțină discursul. El a afirmat că își prezintă „raportul de activitate”.

12:00 – Președintele Klaus Iohannis părăsește sala în care se desfășoară congresul PNL. Liberalii scandează „Cîțu!” și „Orban!”.

11:40 – Kelemen Hunor, președintele UDMR, a început să își susțină și el discursul.

11:23 – Între altele, președintele a susținut în discursul său că „nu sunt motive ca premierul să plece”. Puteți citi integral aici declarațiile președintelui Iohannis.

CITEȘTE ȘI Președintele Klaus Iohannis, la Congresul PNL: Nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să își dea demisia

11:14 – Klaus Iohannis susține un discurs. Liberalii scandează „Orban! Orban! Orban!”.

11:07 – Începe oficial congresul PNL. Se cântă Imnul României.

11:01 – Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Congresul PNL, așa cum era și anunțat oficial pe agenda șefului de stat. El a fost primit în aplauzele și uralele liberalilor. Șeful statului nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate de jurnaliști.

10:48 – La Romexpo a ajuns și liderul UDMR Kelemen Hunor, care nu a dorit să facă declarații în fața presei.

10:27 – „După ziua de azi, PNL va fi mai putenic, mai unit și se va pregăti în fiecare zi pentru a câștiga alegeile din 2024”, a spus, la sosirea la Romexpo, premierul Florin Cîțu. Premierul a subliniat că organizarea congresului va fi impecabilă, după informațiile potrivit cărora mai mulți liberali din tabăra Orban au rupt perdelele de la cabinele de vot.

10:20 – La Romexpo a ajuns și premierul Florin Cîțu. El a declarat că după această zi PNL va fi mai puternic.

09:54 – Ludovic Orban a declarat că se bazează „pe cât mai multe voturi”.

09:37 – Mai mulți liberali din tabăra lui Ludovic Orban au rupt perdele de la cabinele de vot. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, care îl susține pe Florin Cîțu, spune că liderii formațiunii „vor liniști lucrurile”.

„Am auzit (că au fost rupte perdelele din cabinele de vot – n.red.), sunt detalii mniore. Unii dintre colegii noștri și-au făcut calculele și nu au cum să obțină 2.000 de voturi din 5.000 și au devenit nervoși. Vom intra liderii partidului și vom liniști lucrurile. Votul este secret. Așa funcționează demcorația peste tot”, a declarat Rareș Bogdan sâmbătă dimineață, din fața Romexpo.

09:32 – Potrivit unor surse Main News, premierul Florin Cîțu ar urma să ajungă la Congres însoțit de șeful statul statului, Klaus Iohannis.

09:18 – Ludovic Orban, actualul lider al PNL, este primul dintre cei doi candidați care a ajuns la congres. El a declarat că președintele Klaus Iohannis este un partener al partidului pe care încă îl conduce și „este binevenit” la congres.

09:07 – Deja este aglomerație în fața Romexpo, potrivit imaginilor difuzate de Digi24, iar majoritatea delegaților care se află în fața centrului expozițional nu poartă mască de protecție.

08:50 – Un protest organizat de comunitatea Declic are loc în fața Romexpo. Manifestanții au adus un ciolan uriaș pentru liberali, „ca să înceteze lupta internă și să se ocupe de angajamentele din programul de guvernare”.

Evenimentul este programat să înceapă la ora 11.00, la Romexpo, participarea fiind condiţionată de prezentarea certificatului verde, în condițiile în care Capitala se află în scenariul roșu, noi restricții aplicându-se de azi-noapte.

La ora 11:00 sunt așteptați cei doi candidați și șeful statului.

Ultimele negocieri

Negocierile și promisiunile sunt intense în ultimele ore de campanie internă. Ambele tabere mizează pe faptul că au suficiente voturi pentru a-și impune candidatul.

Florin Cîțu este, însă, considerat favorit pentru câștigarea funcției de președinte al PNL.

De cealaltă parte, surse din tabăra Orban vorbesc despre 2.700-2.850 voturi pe care mizează că vor fi în favoarea actualului lider liberal.

CITEȘTE ȘI: Pe cine susțin Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru posturile de conducere la Congresul PNL

Critici pentru organizare

Evenimentul se desfășoară în ciuda a numeroase nemulțumiri legate de organizarea lui în contextul numărului foarte mari de cazuri de COVID-19.

Potrivit PNL, doar cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală au acces în sală. Premierul Cîțu susține că sunt îndeplinite condițiile de organizare.

Cu toate acestea, multe voci au cerut ca evenimentul să fie anulat sau organizat online, din cauza valului patru.

Bucureștiul a înregistrat, trei zile consecutiv, peste trei cazuri la mia de locuitori.

CITEȘTE ȘI: PSD a sesizat Poliția și Jandarmeria în legătură cu Congresul PNL de sâmbătă

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW